Lon Buttstedt

Lon Buttstedt

Beelden en schilderijen Lon Buttstedt

Elk van mijn kunstwerken ontstaat uit de combinatie van losse elementen. Al proberend stuit ik op iets dat ik herken, iets dat raakt aan het gevoel dat ik wil uitdragen. Dat gevoel is het oproepen van de schoonheid van de wereld, maar ook het uiten van de zorg om de brute wijze waarop de mens de natuur vernielt.

In het werk komen schoonheid, hoop en protest samen. Die kracht zit bv. in de serie schilderijen ‘de erfgenamen’, het zit in de breekbare mens die geworteld een lege wereld inkijkt, in de figuur die de vissen beschermend bij zich houdt en waaruit, als een gedachtewolk, de namen van de wereldrivieren stromen. Een van die rivieren werd in goud geschreven, de Whanganui in Nieuw – Zeeland, die onlangs de rechten van de mens kreeg.

Ik begin een kunstwerk niet met een ontwerp, maar met een vondst. Uit alle hoeken van de wereld verzamel ik weggegooide tradities en vergeten herinneringen. Uit een zee van voorwerpen, groeisels, amuletten, kralen, knipsels vis ik dingen op, breng ze bij elkaar en ontwerp zo een nieuw geheel. Gerecycled krijgen deze materialen een tweede leven en een nieuwe betekenis. Het beeld Extinction~survival heeft in de oude Japanse handen, een antieke houten vogel en een dode tak waarop ik de namen van met uitsterven bedreigde bomen heb geschreven. Eindeloos veel bladeren werden uit reststoffen geknipt en vervolgens op het boetekleed van deze figuur bevestigd. Het beeld laat de levende en de dode natuur zien.

Schoonheid, hoop en protest ontstaan in de combinatie, verrassend én vanzelfsprekend. Het zit in de ingepakte schedels, bezaaid met de hand geborduurde insecten, planten en dieren die uitgestorven zijn. De kracht zit in het beeld Human enlightening waar menselijke verlichting tot stand komt door lichaamswarmte.

Lon Buttstedt
lonbuttstedt@gmail.com
lonbuttstedt.com

klik op de letters hierboven om terug te gaan naar de beginpagina