wabi-sabi

Ohira Shingo

Ohira Shingo

Ohira Shingo

Ohira Shingo werd in 1973 geboren in Shigaraki; woont en werkt daar nog steeds. In zijn keramieken objecten is hij altijd op zoek naar de oorsprong van de Japanse cultuur. Hij gebruikt hiervoor de oude klei uit Shigaraki en heeft zijn eigen oven gemaakt in dezelfde stijl als de ‘Zes oude ovens’. Zie hiervoor in 3. Wabi-sabi, Annemarie Zethof, bij ‘Keramieken’.

Shigaraki is een van de oudste productielocaties voor aardewerk in Japan. Het ligt vlakbij zowel Kyoto als Nara waar de theeceremonie (wabi-cha) tot wasdom kwam. Zo ontwikkelde het Shigaraki thee-aardewerk zich heel natuurlijk. Het is bekend om de kwaliteit van de lokale klei.

Door met hout gestookte ovens kunnen effecten bereikt worden als hiiro, warmrode vlekken, biidoro, diep donkergroene as en koge, geblakerd zwart. Het aardewerk uit Shigaraki toont de Japanse esthetiek van wabi-wabi – tot op de dag van vandaag – als met klei en vuur gemaakte kunst.

Het werk van Ohira is typisch voor de Shigaraki-stijl. Het zien van zijn werk met het aura van eeuwenoude keramiek is het ervaren van wabi-sabi.

Annemarie Zethof

klik op de letters hierboven om terug te gaan naar de beginpagina