ANO Studio

In deze derde virtuele expositie op JapanFans.nl nemen we een kijkje in de design keuken van Hannah Kay: ANO Studio.

“Ik teken al mijn hele leven”, vertelt Hannah. “Tekenen is voor mij ook wel zoals reizen is. Onbekende werelden ontdekken. Terugkeren naar plekken waar je heimwee naar voelt.”

Waarom Japan?

“Japan heeft altijd een speciaal plekje gehad. Als grafisch vormgever hou ik van de minimalistische stijl maar ook van de uitbundigheid van de verpakkingen in de konbini. In 2017 ging ik eindelijk naar Japan. Om me voor te bereiden deed ik een mini taalcursus. En dan sta je opeens aan de andere kant van de wereld en denk je hoe kan het dat ik me zo een buitenstaander voel en toch alsof ik zo op m’n plek ben.

Japan zet me continu op het verkeerde been. Alles loopt door elkaar heen en is nét even anders maar toch ook heel bekend. Die onthechting vind ik heerlijk. Je verliezen in een metropool als Tokyo. Hoe het grid van de stad je over kan nemen. Maar hetzelfde gevoel kan je trouwens ook overvallen als je met 4 bejaarde dames in een onsen je beste basis Japans voor de dag haalt. Ook hou ik van het level van detail waarin de Japanners denken. Van heel subtiel tot aan dat alle metro stations een eigen jingle hebben. 

Eenmaal in Nederland wil ik eigenlijk het liefst meteen weer terug. Ik besluit mijn leven als het ware te hacken om zoveel mogelijk Japan in Nederland te ervaren. In mijn design werk laat ik steeds meer Japanse invloeden terugkomen en focus ik me meer op print werk. Zo keer ik toch steeds even terug naar Japan. Ook blijf ik Japans leren en kook ik zoveel mogelijk Japans. Ik sta part-time in de keuken bij de heerlijke Yakitori La Kushi in Amsterdam. Je kan immers uit zoveel dingen inspiratie halen.”   

Illustraties

“Ondanks dat ik bijna uitsluitend digitaal werk ben ik altijd op zoek naar een manier om tactiliteit terug te laten komen in mijn illustraties. Het contrast van strakke lijnen en handmatige textuur vind  ik heel mooi. Daarom werk ik ook zo graag met riso print. Of gebruik ik Procreate, waarmee je met custom brushes dit effect digitaal kan creeëren. Zo ben ik momenteel aan het onderzoeken of ik het gevoel van een ukiyo-e print kan benaderen maar dan digitaal.”

Riso print

“Riso printen is een van origine Japanse druktechniek, uitgevonden door de Riso Kagaku Corporation in 1986. De risograph is eigenlijk een combinatie van fotokopiëren en zeefdrukken. De machine print één kleur per keer, in heldere, felle en semi-transparante kleuren, gebaseerd op een sjabloon (master) dat met de computer gemaakt is. Wil je meerdere kleuren, dan moet je het papier dus meerdere keren door de machine laten gaan. Door dit zeefdruk-achtige proces kan je print gaan verschuiven en kan je overlap krijgen. Deze imperfecties zijn wat riso zo uniek maakt en zo anders van andere digitale print processen. Het leuke is dat geen een print exact hetzelfde zal zijn.

Een mooie bijkomstigheid is dat riso ook vrij duurzaam is. De inkt is op basis van eerlijk geproduceerde soya-olie en de masters van Japans was gecoat papier. De machine verbruikt weinig energie want riso printen is een koud printproces.”

Toekomstdromen

“Ik zou natuurlijk ontzettend graag terug naar Japan gaan. Een droom zou zijn er een tijd te kunnen wonen of een artist residency te kunnen doen. Ik wil mijn bedrijf met Japanse illustraties laten groeien en meer mensen d.m.v. mijn prints weer even terug naar Japan laten voeren. Ook wil ik me verder verdiepen in druktechnieken. Hoe gaaf zou het zijn om bijvoorbeeld echt een Japanse woodblock print van een van mijn illustraties te kunnen maken!”

Meer over Hannah en haar werk vind je op haar mooie website en Instagram.