Philo Ouweleen

In deze vijfde virtuele expositie maken we kennis met het werk van beeldend kunstenaar, Japanoloog en publiek spreker Philo Ouweleen. Philo werkt op papier, met verschillende materialen, zoals gouache, waterverf, markers en potlood. Kenmerkend voor haar werk zijn de duidelijke contouren en vlakheid. 

Philo aan het werk – foto door Takuya Yamaguchi

Philo laat zich inspireren door Japanse kunst: voornamelijk animatie, strips en houtsneden. Haar interesse in Japan zie je ook vaak terug in de thematiek en onderwerpkeuze van een groot deel van haar werk.

Fumiko Nabika uit de serie “Stories from Kameoka”

In 2019 was Philo artist in residence in Kameoka (Japan) en daar startte ze het project ‘Stories from Kameoka’, een reeks portretten in waterverf, interviews met inwoners van deze kleine stad en een aantal landschappen in gouache.

“Tranquility” – uit de serie “Stories from Kameoka”

Deze werken exposeerde ze in 2020 in VOX-POP (Amsterdam) en ze bundelde ze tot het kunstboek ‘Stories from Kameoka’. Door middel van persoonlijke verhalen laat Philo in dat boek de charmes zien van een kleine stad als Kameoka, maar ook de uitdagingen waarmee veel kleine Japanse steden en diens inwoners worden geconfronteerd.

Kunstboek “Stories from Kameoka”

Momenteel houdt Philo zich bezig met een nieuw project : ‘Japanese mythology’. ‘Japanese
mythology’ is een verkenning van de rijke Japanse mythologische wereld in gouache. 

“Tengu on Mount Kurama” – uit de serie “Japanese Mythology”

Voor meer over Philo en haar werk, kun je haar mooie website bezoeken. Binnenkort komt er ook een gastblogje door Philo op deze website.