Taiko

Een optreden van het Senzoku Gakuen College of Music

Welkom bij alweer het derde virtuele concert op de Japan Fans website! ^_^ Na de (live) optredens door EPSTEIN en de opnames van het werk van Toshi Ichiyanagi kun je hier vanaf nu ook genieten van Taiko (太鼓) – letterlijk “grote drum” (太, tai: groot, breed; 鼓, ko: drum). Met onder meer de twee groepen uit de regio Utrecht – Yamato Taiko Drumming School en Circle Percussion – voor het eerst samen op een (virtueel) podium?! 🤩 Speciaal samengesteld door Japan Fan Edo.

John Daub’s YouTube kanaal heeft een live optreden opgenomen van de Kodo groep tijdens het Kodo’s Earth celebration festival. De video begint met een intro en het optreden begint op 8:55

Edo
Jullie kennen hem misschien al als moderator in de Japan Fans Facebookgroep, maar in het dagelijks leven is Edo projectvoorbereider bij Staatsbosbeheer in Zuid-Holland. En helemaal fan van Japan. “Na mijn soloreis naar Japan in 2018 ben ik Edo Japan Travel gaan opzetten, om mijn reiservaringen te bundelen en samen te voegen met allerlei gevonden informatie en tips. Een optreden van een Taikogroep op het Japanfestival in Amstelveen heeft veel indruk op me gemaakt. Dat wil ik ook graag met mede Japan Fans delen, daarom heb ik een aantal van mijn favoriete Taiko performances geselecteerd!”

Taiko
Edo, wat is Taiko precies? “Binnen Japan refereert Taiko aan elke vorm van trommel, terwijl buiten Japan Taiko refereert aan elke soort Japans drumwerk (Wadaiko genoemd 和太鼓, “Japanse drums”). De Taiko is vermoedelijk zo’n 2000 jaar oud en historische bronnen suggereren dat de Taiko in de 5e eeuw vanuit China en Korea in Japan geïntroduceerd is. De Taiko wordt gebruikt bij Boeddhistische tempels, Shinto shrijnen, Matsuri- en Obon- festivals, Gagaku, No-spel, , Japans theater (zoals Bunraku en Kabuki) en tijdens militaire parades.”

Soorten
“Er zijn verschillende soorten taiko drums:

– Shime-daiko: Een kleine taiko ter grootte van een snaredrum,
– Miya-Daiko: “De meest voorkomend variant, vooral gebruikt op festivals
– Chu-Daiko: Groter dan de Miya-Daiko, maar smaller dan de O-Daiko
– Hira-Daiko: Hetzelfde als een Miya-Daiko, maar één vierde in hoogte
– O-Daiko: De grootste taiko die men gebruikt

De taiko’s kunnen vanuit een aantal verschillende posities bespeeld worden zoals staand, rechtop zittend of zittend in een hoek van 45 graden. De stokken waarmee de taiko’s bespeeld worden heten Bachi en worden in diverse maten gemaakt in diverse hout soorten zoals van witte eik, bamboo en Japanse magnolia.”

Ensembles
“Het bespelen van een Taiko in ensembles, zoals men dat tegenwoordig kent, heet Kumi-Daiko (組太鼓; 組, kumi: groep) en betekent letterlijk: drummen in groep. In de drie decennia na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er diverse taiko groepen, zoals Ondekoza en Kodo, die taiko internationale bekendheid gaven. Een andere bekende groep die internationale optredens geeft is Yamato, bijgenaamd ‘the drummers of Japan’.”

Taiko in Nederland
“Ook in Nederland wordt er Taiko beoefend, onder meer door twee groepen die ook in de buurt van Utrecht actief zijn: Yamato Taiko School (de Nederlandse tak van de Yamato drummers of Japan) en Circle Percussion, met hun school House of Circles (met de grootste Japanse drums van Europa).”

Spoiler alert – de Japan Fans hebben al contacten met allebei deze dojo, dus houdt de site in de gaten voor aankondigingen van livestreams en workshops! ^_^

De Nederlandse groep van de Yamato Taiko drummers geven ook in Nederland op diverse evenementen optredens, zoals hier op het Japan Festival in Amsterveen…
…en tijdens het Holland Taiko Festival in het Zuiderparktheater in Den Haag.
Slagwerkgroep Circle Percussion geeft niet alleen leiding aan de Taikoschool House of Circles…
maar verzorgt zelf ook allerlei spetterende optredens…
…zoals deze op het Japan Festival 2012.

Kruisbestuivingen

Sinds de laatste decennia vindt de taiko ook steeds meer zijn weg in andere, minder traditionele, genres, zoals modern-klassiek en pop en gamemuziek.

Vriendschap tussen Nederland & Japan: BLØF & Kodo – Aanzoek Zonder Ringen (live) – verslag van de Umoja Live optredens van BLØF in het Nieuwe Luxor in Rotterdam, zomer 2006.
Behind the scenes van deze unieke samenwerking, veertien jaar later (2020).
Taiko als war drums in het spel Total War: Shogun 2.