Onze sensei

Maak kennis met Hiromi, docente van de JapanFans Studiegroep

Naar aanleiding van het stukje in het Stadsblad kregen de Japan Fans een lief berichtje van Hiromi-san, die schreef dat ze ons graag wil helpen met het leren over de Japanse taal en cultuur. Jeej! Dus zo ontstond het idee voor een COVID-studiegroepje op de vrijdagmiddag. Heb je zin om mee te doen? Stuur dan een mailtje naar Martine. Vooralsnog zijn onze bijeenkomsten in het Majellapark (zolang de lockdown duurt), daarna willen we verkassen naar de Oudegracht.

Zelfportret van Hiromi!

Hiromi komt oorsponkelijk uit Nose (Osaka) en is via Parijs naar Nederland gekomen. “Van beroep ben ik conservator papier, ik verzorg de restauratie en conservering van verschillende soorten kunst op papier, zoals tekeningen en prenten. Daartoe ben ik begin jaren ’90 opgeleid in de ateliers van het Rijksmuseum Amsterdam, het Stadsarchief Amsterdam, het Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en het Teylers Museum (Haarlem). 

Daarna werkte ik in het Legermuseum in Delft (van 1997 tot 2002) en in dezelfde tijd werkte ik als freelance papierrestaurator in Japan, in het National Museum of Art in Osaka, het in Himeji City Museum of Art en in het Wakayama Prefectural Museum of Modern Art. In 2011, het jaar van de gigantische ramp van de aardbeving en tsunami in Tohoku in Japan, startte ik met een groep oudere vrijwilligers het atelier voor de restauratie van het door de natuurramp door water beschadigde cultureel archiefbezit. Dit zet ik altijd voort, als ik in Japan ben.  

Misschien vragen mensen zich nu af: ‘Als dat zo is, waarom kwam Hiromi dan in eerste instantie naar Nederland?’. Nou, één van mijn beste vriendinnen – een Japanse die in Parijs woont – werkte voor de Japanse film en reisde voor haar werk naar allerlei plaatsen in Europa. En zij raadde me aan om naar Nederland te gaan, om papierrestauratie te leren. 

Nu weten jullie genoeg, denk ik. We zullen elkaar beetje bij beetje ontmoeten en leren kennen via een echt contact. We zullen over Japan leren en één van onze doelen zal zijn om Japan te bezoeken (bijvoorbeeld om de twee jaar). Ik zal jullie helpen om dat te realiseren. Wist je dat ze in Nose, waar ik vandaan kom, elke herfst een feest houden speciaal voor buitenlandse jongeren?”  

De lessen zijn vooralsnog elke vrijdagmiddag en gratis. Hiromi biedt een serieus en gestructureerd programma aan van steeds een blokje taal en een blokje cultuur. Heb je interesse om mee te doen? Stuur dan een mailtje naar Martine.