Japanse bordspellen deel 10: Machi Koro! 街コロ

In het tiende filmpje over Japanse spelletjes laat Kees ons het spel “Machi Koro” zien. En houd de site in de gaten, want binnenkort kun je dit spelletje winnen! ^_^

Machi Koro 街コロ – letterlijk Dobbel(steen)stad is een stadsbouwspel ontworpen door Masao Suganuma, geïllustreerd door Noboru Hotta, en gepubliceerd in 2012 door het Japanse spellenbedrijf Grounding, Inc. Spelers gooien met dobbelstenen om munten te verdienen, waarmee ze hun stad ontwikkelen, met als doel het spel te winnen door als eerste speler een aantal mijlpalen in het spel te bereiken…

In dit filmpje laat Kees het basisspel zien. Vind je dat superleuk, dan hebben we goed nieuws voor je, want er zijn maar liefst twee uitbreidingen uitgebracht voor Machi Koro: de Haven-uitbreiding en Millionaire’s Row.

De Haven-uitbreiding (街コロプラス), uitgebracht in 2012, breidde het basisaantal oriëntatiepunten uit van vier naar zes en maakte het mogelijk om het spel met maximaal vijf spelers te spelen. Nieuwe regels werden opgenomen om het spel te verbeteren door het veranderen van de manier waarop vestigingen en industrieën beschikbaar worden gesteld voor gebruik/ontwikkeling. Extra industrieën en vestigingen die voornamelijk te maken hebben met visserij en scheepvaart werden ook toegevoegd.

Millionaire’s Row (街コロシャープ), werd uitgebracht in het Engels in 2015, voegde extra luxe-georiënteerde vestigingen en high-tech industrieën toe, evenals een ‘renovatie’ mechanic, die tijdelijk vestigingen sluit.In 2015 werd een Deluxe Edition uitgebracht in de VS, waarin het basisspel en beide uitbreidingen werden gecombineerd.

In 2016 werd ook de standalone Machi Koro Bright Lights, Big City uitgebracht, met een combinatie van kaarten uit het basisspel en beide uitbreidingen. In 2019 bracht Pandasaurus Games een legacy-variant uit, Machi Koro Legacy, die elke keer dat het wordt gespeeld de spelregels en toekomstige gameplay verandert.