Toshio Hosokawa bij New European Ensemble

Fan van Japanse muziek? Dan hebben we een leuk nieuwtje voor je! Samen met gitarist Jacob Kellerman brengt het New European Ensemble een wereldpremière van Toshio Hosokawa, op zondag 12 maart 2023 in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Hosokawa smeedde een unieke muziekstijl gebaseerd op zijn studies bij Isang Yun, Klaus Huber en Brian Ferneyhough in Duitsland. De componist keerde terug naar Japan om de klassieke Japanse cultuur en muziek diep in zijn werk te kunnen integreren.

Componist Toshio Hosokawa - Japan Fans Utrecht - Japans Cultureel Centrum Utrecht - Wereldpremiere Hosokawa bij New European Ensemble
Componist Toshio Hosokawa

Ik wil een muzikale kosmos creëren die bestaat uit een kosmos en anti-kosmos (het afbreken van de wereld die al bestaat). Omdat we niet weten wat er voor ons ligt is de beweging van nu altijd belangrijk. Een gedefinieerd nu leidt tot een oprechte toekomst.

Toshio Hosokawa

Toshio Hosokawa bij New European Ensemble

Emlyn Stam, artistiek leider van NEuE: ‘Hosokawa is de belangrijkste nog levende Japanse componist. Zijn werken zijn gespeeld op de belangrijkste festivals: van de Biënnale in Venetië en de Berliner Festspiele tot aan Los Angeles en Tokyo. Het is dan ook bijzonder dat we met het New European Ensemble een wereldpremière spelen waar Hosokawa zelf bij is. Een programma als dit staat in het middelpunt van wat er op dit moment in moderne muziek gebeurt. Recht van de schrijftafel naar onze lessenaars!’

Hosokawa over zijn eigen muziek, in een vergelijking met kalligrafie:

Ik weet niet zeker of ik over de “toekomstige” muziek kan praten omdat ik mij altijd concentreer op het heden, zoals gebruikelijk voor een Noh-speler. Zij geloven erin, dat de focus op het heden de toekomst opent. Net zoals in kalligrafie. De uitkomst van Kalligrafie bestaat niet alleen op papier, maar ook in de lucht: De gehele beweging van de hand wordt overgebracht naar een lijn.

Toshio Hosokawa

Het concert met de wereldpremiere van een werk van Toshio Hosokawa door het New European Ensemble vindt plaats op zondag 12 maart 2023, 19:30u in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tickets via www.neweuropeanensemble.com . Ga jij erheen? Laat het ons weten in de Facebook Groep!

Zodra we onze droom realiseren en een Japans Cultureel Centrum Utrecht kunnen beginnen, hopen we daar ook muziek van Toshio Hosokawa ten gehore te brengen.