Japan Fans Haiku Kring Utrecht

Bij de Japan Fans Haiku Kring Utrecht schrijven we haiku in het Engels, zowel origineel als vertalingen uit het Japans (en andere talen).
Een kleine koekoek tegenover een hortensia (Haiga) door Yosa Buson, afbeelding via Wikipedia.

Japan Fans Haiku Kring Utrecht

Zoals je misschien al gehoord hebt, zijn we in maart 2022 – naast onze wekelijkse Studiegroep – ook een Japan Fans Haiku Kring Utrecht begonnen!

Wij schrijven haiku in het Engels, zowel origineel als vertalingen uit het Japans (en andere talen). Hier is een voorbeeld door een groepslid: Haiku for a Cat.

Als je geïnteresseerd bent om met mee te doen, stuur ons dan een berichtje!

De bijeenkomsten zijn vaak virtueel, of in Buurthuis Rosa of in de Bibliotheek Neude. We hebben (nog) geen vaste dag en tijd.

Update: de Japan Fans werken mee aan een Haiku Ontmoetingsdag in oktober 2023.

Leer Haiku 俳句 schrijven – Japanse poëzie in korte vorm

Haiku, een Japanse dichtvorm die al eeuwenlang bestaat, heeft een unieke structuur en stelt de dichter in staat om een moment van diepe zintuiglijke ervaring vast te leggen. Het is een kunstvorm die zich richt op het vinden van schoonheid in eenvoud.

Een haiku bestaat traditioneel uit drie regels, waarbij de eerste regel 5 lettergrepen bevat, de tweede regel 7 lettergrepen en de derde regel weer 5 lettergrepen. Deze beperking in het aantal lettergrepen dwingt de dichter om beknopt en kernachtig te schrijven, waardoor elke lettergreep van groot belang wordt. Elke haiku is als een microkosmos, waarin de dichter een moment van waarheid en betekenis probeert te vangen.

Hoewel veel oude Japanse haiku’s de natuur als onderwerp hebben, is het belangrijk om te benadrukken dat de onderwerpen van haiku’s veel breder kunnen zijn. Haiku’s kunnen ook betrekking hebben op het alledaagse leven, landschappen, seizoensgebonden veranderingen, emoties, observaties, dieren, stedelijke omgevingen en nog veel meer. Het draait allemaal om het vastleggen van een moment van zintuiglijke waarneming en het delen van de essentie ervan in slechts een paar woorden.

Een haiku is niet alleen gericht op het beschrijven van een situatie, maar ook op het oproepen van gevoelens en emoties bij de lezer. Het doel is om een diepere betekenis over te brengen en de lezer uit te nodigen om zijn eigen interpretatie aan het gedicht te geven. Haiku moedigt contemplatie aan en nodigt uit tot een verfijndere waarneming van de wereld om ons heen.

Deze vorm van poëzie is nauw verbonden met de wabi-sabi-esthetiek, die de schoonheid ziet in vergankelijkheid, eenvoud en imperfectie. Haiku’s streven ernaar om de essentie van een moment te vangen, vaak met een focus op de natuurlijke wereld en de seizoenen. Door te observeren en te verwoorden wat er in het moment gebeurt, nodigt haiku ons uit om te vertragen, te reflecteren en de schoonheid te ontdekken in de ogenschijnlijk alledaagse aspecten van het leven.

Haiku is een uitnodiging om de wereld om ons heen met frisse ogen te bekijken, om momenten van verwondering en inzicht vast te leggen en te delen. Het is een kunstvorm die ons eraan herinnert om te vertragen, te genieten van de eenvoudige dingen en diepgaande verbindingen te vinden met de natuur en de wereld om ons heen.