Japans Cultureel Centrum Utrecht

De Japan Fans gemeenschap droomt van een eigen locatie voor al hun Japanse evenementen in Utrecht, een speciaal Japans Cultureel Centrum Utrecht. Hoe zou zo’n locatie eruit kunnen zien?

Japan House London is een grote inspiratie voor de Japan Fans, die streven naar een eigen Japans Cultureel Centrum Utrecht
Sinds haar eerste bezoek in 2019 was Japan Fans oprichtster Martine geïnspireerd door Japan House London. Foto via HomeGirlLondon.

Japans Kunst & Cultuur Centrum in Utrecht

We dromen van een centrum voor Japanse kunst en cultuur in Utrecht. Daar kunnen we dan onze bibliotheek beginnen (we hebben zooooo veel boeken!) en al onze Japanse evenementen in Nederland huisvesten, zoals tentoonstellingen van Japanse kunst – bijvoorbeeld van deze Japanse kunstenaars – en artistieke onderzoeksprojecten zoals “De Kracht van Kanji“. Het doel is om in principe elke week een ‘Manga & Japanse Cultuurweek‘ te organiseren! Met gezellige winkeltjes en lekker eten.

Japan Fans in de Neudebieb
De Neudebieb blijft een inspirerende Japan Fans locatie.

Ontmoetingen in het Japans Cultureel Centrum Utrecht

In een eigen centrum zouden de mensen van onze verschillende Japanse groepen een stabiele plek hebben om te studeren en met elkaar in contact te komen. Op dit moment organiseren we een wekelijkse Japanse studiegroep in Utrecht, en meer ad hoc bijeenkomsten voor onze Utrechtse haiku groep en onze Japanse boekenclub. We zouden dit graag uitbreiden met bijeenkomsten voor Japanse bordspellen en videospellen, Japanse kunst en ambachten – waaronder de krijgskunsten van het Japanse Budo. Misschien zou onze ruimte zelfs een kleine dojo ruimte kunnen bevatten om te oefenen?

Natuurlijk zou er ook een piano moeten staan in ons centrum!

Optredens in het Japans Cultureel Centrum Utrecht

We zouden graag in een Japanse ambiance optreden. Demonstraties van Budo, maar ook concerten met live Japanse muziek, bijvoorbeeld Japanse fluitmuziek, muziek uit Ghibli-films of Japanse volksmuziek op de piano. Ook willen we graag haiku-lezingen en verhalenvertellingen organiseren in ons eigen Japans cultureel centrum in Utrecht.

Stichting Japan Fans

We zijn hard aan het werk om onze droom te verwezenlijken. We zijn nu een officiële stichting – de Japan Fans Foundation – en bezig met het opzetten van crowdfunding. Houd onze website en socials in de gaten voor het laatste nieuws over een Japans Kunst & Cultuur Centrum in Utrecht!