Japanse volksmuziek op de piano

De Japan Fans organiseren allerlei concerten – zowel virtueel als live – onder andere met Japanse volksmuziek op de piano. In deze blogpost kun je een selectie daarvan beluisteren.

Laten we beginnen met Going to the Shrine, een mooi voorbeeld van een populair Japans volksliedje dat gemakkelijk kan worden aangepast om op de piano te spelen.

Akatombo – 赤とんぼ aka Red Dragonfly -is één van de bekendste en meest geliefde Japanse kinderliedjes. Naast deze versie voor piano solo speelt Martine Akatombo ook graag op haar fluiten. En Boris de Bengaalse Tijgerkat zingt dan mee!

Picking Tea Leaves is een ander populair Japans lied, geliefd bij zowel kinderen als volwassenen.

Eén van de eerste nummers die Martine voorbereidde voor onze Japan Fans-concerten was dit, uit maart 2021, een eenvoudig maar elegant arrangement van “I am a child of the Sea”.

Voor veel Japanners lijken de kraters van de maan een schaduw van een konijn te schetsen, en het is een oud gezegde dat een konijn op de maan woont. Een prachtig lied, dat ook op de blokfluit gespeeld kan worden.

Ame (regen) is een ander kort pianostuk, gebaseerd op het gelijknamige Japanse volkslied. Ben je benieuwd naar de “making off” van deze muziek? We hebben je gedekt! Hier is een “backstage” video, van Martine die wat “middeleeuwse” harmonieën uitprobeert voor een van de bovenstaande nummers. Kun jij raden welke het is?

Vind je het leuk om daar deze Japanse volksmuziek op de piano te luisteren? Via deze playlist hoor je ze allemaal – en er komen regelmatig nieuwe bij! Houd verder onze site en socials in de gaten voor aankomende concerten. We treden vaak gratis op in bejaardentehuizen en bibliotheken, maar spelen ook op grotere evenementen.

De Japan Fans Utrecht organiseren allerlei concerten – zowel virtueel als live – onder andere met Japanse volksmuziek op de piano.

De Japan Fans houden van Japanse kunst en cultuur… en dus ook van Japanse muziek! Daarom organiseren we allerlei concerten – zowel virtueel als live – en verzorgen we graag muziek op evenementen zoals CAMERA JAPAN, de Utrechtse ComicCon, Heroes made in Asia, festival Gluren op de Heuvelrug en de “Manga & Japanese Culture Week” in de Bibliotheek Neude. Het is onze droom om in Utrecht een Japans cultureel centrum te realiseren, waar elke dag Japanse muziek te horen is.

Oh, en we vinden het heel leuk om deze volksmuziek te combineren met Ghibli-muziek op de piano!