Traditionele Japanse dojocultuur in Utrecht

Een leuk nieuwtje voor Japan Fans uit de regio Utrecht: je kunt nu een maand lang gratis kennismaken met traditionele Japanse dojocultuur in Utrecht, via de nieuwe dojo Tsuru-do Kan (waarover later meer).

Tot mei 2018 was het een vertrouwd gezicht aan de Oudegracht: de traditionele Japanse dojo Shudokan. Oud-leden en -docenten van deze club zijn nu bezig een doorstart te maken. Het bestuur heeft zich afgelopen augustus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de nieuwe naam Tsuru-Do Kan. Om dit te vieren kunnen Japan Fans nu een maand lang gratis kennismaken met met traditionele Japanse cultuur middels ‘budo’, de traditionele Japanse krijgskunsten. Vooralsnog worden er twee verdedigingssporten aangeboden: wado en kobudo.

Wado karate

Shinshu Wadoryu Karate-Jujutsu oftewel ‘wado’ is één van de vier belangrijkste karatestijlen. De stijl werd gesticht door grootmeester Hironori Ōtsuka (1892-1982) en legt niet alleen de nadruk op stoten, maar ook op verplaatsingen, klemmen en worpen. De naam ‘wado’ betekent ‘de weg van de harmonie’ en streeft naar harmonie tussen lichaam en geest, met behulp van krijgskunst. Bij Tsuru-Do Kan trainen de leden wado onder leiding van sensei Kevin Chao, 5e Dan. Deze inspirerende docent heeft een indrukwekkende staat van dienst, hij behaalde onder meer een bronzen medaille op het Wadokai wereldkampioenschap kata in Nagoya, Japan. 

Tsurudo-Kan biedt traditionele Japanse dojocultuur in Utrecht
Een reguliere training onder toeziend oog van Kevin sensei.

Kobudo

Ryukyu Kobujutsu – vaak bekend onder de naam ‘kobudo’ of ‘Okinawaans kobudo’ is de gewapende krijgskunst van de Ryukyu eilanden. Deze eilandengroep was vroeger een zelfstandig rijk (met als hoofdeiland Okinawa) en vormt sinds 1879 een deel van Japan. Bij Tsuru-Do Kan trainen de leden met de bo (een stok), de sai (twee drietanden), de tonfa (twee houten stokken met een handvat) en de kama (twee kleine zeisjes). Docent kobudo is sensei Carl Möller, 3e Dan. Ook deze docent heeft een aanzienlijke lijst aan budo-prestaties, hij was onder meer lid van het Nederlands kendo team

Naast deze twee traditionele disciplines is er in de lessen ook aandacht voor de meer praktische toepassingen voor zelfverdediging. Ook werken de leden aan het versterken van hun fysieke conditie, flexibiliteit en kracht.

De leden noemen Tsuru-do Kan een gezellige club, waar ook hard gewerkt wordt, in een traditioneel Japanse sfeer. In de korte tijd dat deze Utrechtse dojo bezig is, hebben de leden al verschillende successen behaald. Diverse leden vielen in de prijzen op nationale en internationale wedstrijden. Daarnaast is Tsuru-do Kan nu eerste (en enige) dojo in Nederland die officieel gecertificeerd is door de Japan Karatedo Federatie Wado-Kai.

Kobudo demonstratie op het Martial Arts Festival
Tsurudo-Kan in een lokale krant, met een kobudo demonstratie onder leiding van Carl sensei.


Gratis kennismaking met traditionele Japanse dojocultuur in Utrecht

“Niemand heeft er iets aan als iemand zich inschrijft bij een sport en er dan na twee keer achter komt dat het niet iets voor ze is”, aldus voorzitter Hugo Bakkum. “Daarom bieden we een introductiemaand aan. Je kunt dan de hele maand gratis komen trainen bij karate en kobudo. En aan het eind van de maand besluit je dan of je lid wilt worden”.


De club verwelkomt het hele jaar door nieuwe leden van alle niveaus. Meer informatie en aanmelding voor proeflessen of voor de actiemaand via www.tsurudokan.nl