Wie zijn wij?

Zoals beloofd, een nieuwe blogserie op deze website, door schrijfster Yvonne Schoutsen. ^_^ In dit eerste blog vertelt ze iets meer over zichzelf en over haar partner Yutaka Itō 豊 伊藤 . Veel leesplezier!

Onze nieuwe vaste blogger – Yvonne! ^_^

“Met een grote interesse in Japan ben ik (Yvonne), vanaf mijn zestiende gaan schrijven met Keiko uit Hiroshima. Het idee erachter was het oefenen van mijn Engels, maar een fascinatie voor Japan was er al. In 2004 ben ik voor het eerst naar Japan gevlogen en heb ik een drieweekse reis gemaakt met Koning Aap. In de drie dagen dat we in Hiroshima waren, logeerde ik bij Keiko in huis en daarna voegde ik me weer bij ons reisgezelschap. Onze gids was Jan Courtens en hij zat aan het stuur van de bus die ons over Kyushu, Shikoku en Honshu reed. Ik heb úren op de passagiersstoel van de bus gezeten en hing aan zijn lippen bij alles wat hij vertelde. Prachtige landschappen gleden aan ons voorbij en ik denk nog steeds met weemoed terug aan alles wat nieuw voor me was: de badcultuur in de onsen, de zwavelgeuren van vulkanisch water en de onbegrijpelijke maar aantrekkelijke tekens die me vanaf reclamezuilen en verpakkingen toelachten. De kleine ouderwetse tram in Matsuyama, waar een luidspreker de namen van de haltes omriep en nog veel meer… De taal klonk me als muziek in de oren en na die reis ben ik Japans gaan leren.”

“Tranen van heimwee en vlinders in mijn buik bij het kijken naar Japanse series op internet herinnerden mij dagelijks aan dat verre land. Ik beloofde mezelf dat ik er weer heen zou gaan. Ik spaarde 50 euro per maand kon drie jaar later weer naar Japan. Die reis maakte ik met mijn vriendin Esmeralda en weer was alles indrukwekkend en onvergetelijk. Toen ik twee keer in Japan geweest was, vond ik dat ik langer naar Japan moest gaan. Onder het mom van ‘mezelf onderdompelen in de taal’ nam ik me voor om drie maanden weg te gaan. Ik koos voor het jaar dat ik 44 werd en mijn doel was het lopen van ‘de 88 tempelroute’ op het eiland Shikoku. De jaren van voorbereiding hielden me op de been in een moeilijke tijd van mijn leven. In de herfst van 2013 was het zover en vanaf toen begon alles voor mij te veranderen. Sinds ik terug ben van mijn pelgrimage, uit ik dagelijks mijn dankbaarheid aan Kōbō Daishi, de grondlegger van het shingon boeddhisme. Dat doe ik door het opzeggen van de hartsoetra. Ik steek daarbij een kaarsje aan en wat Japanse wierook. Ik sla geen dag over en ik realiseer me dat ik dat nu dus al meer dan 2500 keer gedaan heb.”

Yvonne & Yutaka, ergens in de bebergde bossen van Nara.

Yutaka

“Ik heb Yutaka ontmoet via internet in 2014. Ik was al járen ingeschreven op de ontmoetingssite Japan Friends Today en toen hij mijn profiel zag, stuurde hij me een berichtje. Van daaruit begonnen we een mailwisseling. Pas in het voorjaar van 2016 zocht ik hem op (in Japan) en vanaf toen zijn wij samen. Bovenstaande foto is van ons genomen op die reis, ergens in de bebergde bossen van Nara.”

“Yutaka heeft bijna twintig jaar in Silicon Valley en in Portland gewoond, maar kwam in april 2020 voor zijn werk ’terug naar Japan’. Hij werkt in de semi-conductor-industry en voor de corona-pandemie reisde hij elke maand wel een keer tussen Japan en Amerika heen en weer. Nu is Tokio zijn thuisbasis. Zijn appartement is klein en ik ben er nog nooit geweest. De reisrestricties voor Japan zijn streng.”

“Ondertussen zijn we aan het bouwen aan een leven samen. De  toekomst zal uitwijzen waar dat zal zijn. Eén van de opties is dat Yutaka naar Nederland komt als hij met pensioen gaat. En een andere optie is dat ik naar Japan ga, waar we in maart 2021 een huis hebben gekocht.”

“Maar nog waarschijnlijker is het dat het een combinatie zal worden van beide. Of misschien zelfs iets waaraan we nog niet kunnen denken, omdat het leven altijd anders loopt dan we kunnen voorspellen. Dat zien we immers overal om ons heen gebeuren. Hierover gaat mijn blog….
De toekomst is onzeker en in het hier en nu kunnen we plannen maken en genieten van alles wat ons met elkaar verbindt.
Het leven is een reis.”


Binnenkort meer over de reis van Yvonne! ^_^ Mocht je vragen aan haar hebben, dan kun je die stellen via onze Facebookgroup of middels een mailtje aan Martine. En had je het voorproefje van Yvonne’s boek Tokiko, geschenk aan een geisha al bekeken? Doen!