Japan Fans Performance op CAMERA JAPAN

Japanese kunst en cultuur vanuit het centrum van Utrecht – op 24 september live in Rotterdam! De Japan Fans Performance op CAMERA JAPAN combineert sumi-e met Japanse muziek.

Japan Fans Performance op Camera Japam
Japan Fans op CAMERA JAPAN

Voor CAMERA JAPAN 2021 ontwierpen Jolijn de Wolf en Martine Mussies een bijzondere voorstelling met fluitmuziek en inkttekeningen.

Japan kent een rijke fluitmuziektraditie, sterk geworteld in zowel de natuurlijke als de bovennatuurlijke wereld. Voor bamboefluiten als de shakuhachi, shinobue, ryuteki, en nohkan wordt al eeuwenlang speciale muziek gecomponeerd, maar men speelt ook Japanse volksmuziek op deze en andere fluiten. Onze voorstelling viert deze tradities, door ze te combineren met hun visuele tegenhangers in de inktschilderkunst.

Via een projectie op de muur van LantarenVenster komen schilderijen van bloemen tot bloei, geïnspireerd op traditionele Japanse inkttechnieken als shodo en sumi-e. Deze schilderijen raken door hun eenvoud en spontaniteit onmiddellijk de zintuiglijkheid van de toeschouwer.

Net zoals de bloemen een eigentijdse interpretatie van eeuwenoude Japanse tradities weerspiegelen, doet de muziek dat ook. Verschillende componisten hebben speciaal voor deze voorstelling nieuwe composities geschreven. Tijdens dit optreden zal een verscheidenheid aan fluiten te horen zijn – van heel laag tot heel hoog.

Omdat lichaamshouding in beide kunstvormen belangrijk is, bevatten sommige van deze nieuwe muziekstukken ook choreografische aanwijzingen.


JAPAN FANS PERFORMANCE OP CAMERA JAPAN 2021
VRIJDAG 24 SEPTEMBER 2021 OM 19:00 – LANTAREN VENSTER – ROTTERDAM