Het Huis

Hoera, een nieuwe blog over de avonturen van schrijfster Yvonne Schoutsen. ^_^ In deze aflevering lees je vanalles over haar huis in Japan, de locatie en de geschiedenis. Veel plezier!

古民家ダイニングやまき – Oud volkshuis Yamaki diner

Het huis was tot voor kort nog een Japans restaurant (het was tot eind februari 2021 in bedrijf), maar de eigenaars hebben het aan het begin van het jaar te koop gezet. Nu verkopen ze alleen nog bento (gevulde lunchdozen) vanaf hun woonhuis.

Voorheen restaurant

 泉南市(せんなんし)大阪府(おおさかふ)- Sennan, Osaka

Op de kaart hieronder zie je het in zee aangelegde vliegveld KIX (Kansai Airport) in de baai van Osaka. Dat is veertien kilometer van ons huis. Station Izumi-Sunagawa is een klein halfuur lopen met een rolkoffer.

Dichtbij vind je een konbini, een buurtsupermarkt die 24 uur per dag open is, de Family Mart. De afstand naar die winkel, waar je werkelijk alles kunt krijgen, is 200 meter.

De locatie

Verder zijn er in de buurt:
Een MacDonalds: 350 meter
Een groot badhuis: 900 meter
Een Aeon-shoppingmall: 3,3 km
Een Shingon boeddhistische tempel, Rinshoji: 1,7 km 

Twee stranden:
Rinku Marble beach: 6,6 km
Pichi pichi beach (Hakotsukuri beach): 6,8 km

En de steden en plekken iets verder weg, die de moeite waard zijn om te bezoeken:
Wakayama: 23 km 
Koyasan (mausoleum van Kōbō Daishi): 53 km
Tennōji (hart van Osaka): 55 km
Ise: 50 km
Nara: 80 km 
Kyoto: 103 km
Hiroshima: 380 km
Tokyo: 533 km

Yuyushi

古民家(こみんか)- Huis in traditionele Japanse stijl

Het huis is gebouwd op 480 vierkante meter grond. Het heeft alleen een begane grond en is bereikbaar via een doodlopend weggetje van ~150 meter. Aan het eind van dit straatje staat een harmonicahek, waarachter deze parkeerplek (vooraan op de foto): die lijkt groter dan hij is. Met een kleine auto kom je er gemakkelijk op, maar keren is dan moeilijk. Voor een grote auto is het niet geschikt en voor twee kleine auto’s evenmin. Dat is dan ook de voornaamste reden dat er nog geen kopers waren gevonden voor dit huis. Voor Yutaka en mij is het juist heel erg geschikt: wij hebben geen auto, omdat Yutaka in een zeer klein appartement in Tokio woont, waar het hebben van een auto helemaal onmogelijk is.

Wij zullen hier met het openbaar vervoer heen komen en ons ter plekke verplaatsen met de fiets. 

Het huis lijkt vrijstaand te zijn en dat is het ook. Maar vergis je niet. We hebben aan drie kanten buren en de muren van twee huizen naast ons bevinden zich nog geen meter van onze buitenmuren. Eén van de gebouwen die aan ons perceel grenst is een boeddhistische tempel van de Jōdō-school: Kōmyoji.

25 showa 44 gatsu 15 nichi souji mukai

上棟式 (じょうとうし))昭和(しょうわ)25年(ねん)4月(がつ)15日 (にち) 

Steunpilaar van 15 april 1950 (ter herinnering aan de shintō-ceremonie voor het opheffen van de nok)


Deze paal trof Yutaka aan op zijn inspectie door het huis met zijn zwager Yuji-san (2 mei 2021).Het blijkt de eerste paal te zijn die geslagen is en er blijkt een inwijdingsceremonie te zijn geweest op de dag dat het huis gebouwd werd.

In de paal staat de naam van de eerste eigenaar: Souji Mukai. Verder staat de datum erop: 15 april 1950.
Het huis is dus vijf jaar na de oorlog gebouwd. De familie Mukai moet een welgestelde familie zijn geweest.

Het huis is daarna aardig vaak van eigenaar gewisseld. 


Yvonne stond onlangs ook in het tijdschrift “Margriet”. 雛菊 (ひなぎく)

Binnenkort meer over de avonturen van Yvonne! ^_^ Mocht je vragen aan haar hebben, dan kun je die stellen via onze Facebookgroup of middels een mailtje aan Martine. En had je het voorproefje van Yvonne’s boek Tokiko, geschenk aan een geisha al bekeken? Doen!