Tokiko, geschenk aan een geisha

Hoera – nog meer leesvoer! Na de inkijkjes in het werk van Anne, Maarten, Philo is het nu tijd voor een voorproefje van een boek door onze nieuwe blogger Yvonne Schoutsen: “Tokiko, geschenk aan een geisha“.

In 1934 schenkt een Japanse moeder haar babymeisje aan een geisha in China, zoals opgedragen door haar man. Het is het waargebeurde verhaal van een opmerkelijke geschiedenis en de veerkracht van drie generaties vrouwen.

In de twintiger jaren van de vorige eeuw wordt Fujie (1907) tot geisha opgeleid in de Chinese havenstad Tsingtao, een voormalige kolonie van Japan. Bunnosuke Suzuki, een Japanner die fortuin maakte in China, raakt in de ban van haar.

Hij wil Fujie aan zich binden op een sociaal-aanvaardbare manier. Als zijn echtgenote in 1933 hun zesde kindje ter wereld brengt, mag ze de baby een jaar bij zich houden en borstvoeding geven, maar dan wordt het meisje aan zijn geliefde geisha Fujie afgestaan. Zo kan zij het beroep van geisha achter zich laten en wordt ze pleegmoeder van Tokiko. Suzuki zorgt voor werk en woonruimte voor Fujie en haar ouders.

Tokiko groeit schijnbaar zorgeloos op met deze drie volwassenen, in een door militarisme en keizerverering gedomineerde maatschappij. Haar pleegmoeder runt een kapsalon aan huis en haar grootouders bestieren een restaurant.

Als het in 1944 te gevaarlijk wordt om in China te blijven, Japan en China zijn dan in een heftige oorlog verwikkeld, besluit Suzuki om zijn protegés naar zuid-Japan te sturen. Zelf gaat hij bij zijn gezin in Noord-Japan wonen. De omstandigheden werpen Fujie terug op zichzelf. In 1945 is Japan voor een groot deel verwoest door aanvallen van de geallieerden en in augustus capituleert de keizer. Voor de dan twaalfjarige Tokiko is dat moeilijk te geloven en aanvaarden. Zowel Fujie als Tokiko moeten in het reine zien te komen met beslissingen die voor hen genomen zijn.

Dit waargebeurde verhaal volgt drie generaties vrouwen, die zich moesten voegen naar de wensen van de mannen in hun levens. Ondanks alle misère en armoede bleven ze zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun geluk.

Auteur Yvonne Schoutsen

Download hierboven de eerste 13 pagina’s van het boek – met veel dank aan Yvonne en Uitgeverij Suchi. Meer leren over geisha kan in dit gastblog door Klara.