Utrecht gek op Japan: Manga & Japanese Culture Week een succes

Afgelopen week was het Manga & Japanese Culture Week in de Bibliotheek Neude. Bezoekers konden genieten van Japanse fluitmuziek en afgelopen zaterdag een lezing bijwonen van Ito Yu, een expert op het gebied van Manga. Als kers op de taart heeft de bibliotheek nu ook een nieuwe manga collectie. Luque van Wijngaarden van de Hogeschool Utrecht heeft maar één conclusie: Utrecht is gek op Japan!

Geschreven door Luque van Wijngaarden, een onafhankelijke journalist van de Hogeschool Utrecht.

“Utrecht gek op Japan” – foto door Luque van Wijngaarden / SvJ Media

Utrecht gek op Japan

“Mijn zoon was al erg fan van manga, hij heeft mij aangespoord om het ook naar de bibliotheek toe te brengen”, zegt Marc Conraads, collectiespecialist van de bibliotheek. “We hebben samen naar een lijst populaire manga gekeken en dat in samenwerking met Whoops (een stripboekenwinkel) en MangaKissa (een speciale mangabibliotheek) naar de bibliotheek in Neude gebracht. Binnen een paar dagen waren de meeste boeken al verhuurd of gereserveerd”, aldus Conraads.

Manga

Manga is het Japanse equivalent van het stripverhaal. Een schrijver van Manga noem je een Mangaka. Je kan deze boeken herkennen doordat je het van rechts naar links leest. Manga komt van het in 1814 uitgegeven boek Katsushika Hokusai: Hokusai Manga.

Het boek was van een houtsnedekunstenaar en stond vol met schetsen van mensen, dieren, planten en landschappen. Manga betekent ‘onbeheerste of willekeurige kwaststreken’. Het verwijst naast de losse, vloeiende tekenstijl die Hokusai gebruikt in zijn boek. De hedendaagse manga kennen we door Osamu Tezuka die na 1946 als eerste de boeken terugbracht met titels als Astro Boy.

Lezing

Afgelopen zaterdag was er in de bibliotheek een online lezing van Ito Yu, een vooraanstaande Japanse mangawetenschapper. Ito was ook betrokken bij de voorbereiding van een mangatentoonstelling van het British Museum in 2019.

In de lezing legde Ito uit hoe mangakarakters in elkaar zitten op basis van antropomorfisme, wat het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens is. Ook werd er besproken hoe karakters betrekking hebben op de Japanse cultuur en samenleving.

Japan Fans

De lezing was voor ‘Japan Fans’ oprichter Martine Mussies “een hoogtepunt”. Mussies is in de zomer van 2020 de fanclub begonnen omdat ze de gezelligheid miste. “Door de coronacrisis konden mijn trainingsmaatjes en ik niet naar de dojo, dus startte ik een WhatsApp-groepje”, zegt Mussies.

Het duurde niet lang voordat de groep groter werd dan alleen WhatsApp. “In december 2020 ging de Facebookgroep online en de rest is geschiedenis. Inmiddels hebben we duizenden leden van over de hele wereld en organiseren we wekelijks allerlei evenementen”, aldus Mussies.

En het groeien is niet gestopt, sinds het evenement vorige week in de bibliotheek is Japan Fans alleen maar groter geworden. “Echt heel tof dat de Bibliotheek Utrecht zo’n week op wilde zetten. Onze groep heeft enorm genoten. Normaal doen onze leden mee aan festivals zoals ComicCon, Heroes made in Asia, Camera Japan etc. waar alle bezoekers als “iets” met Japan hebben. En nu kwamen we juist in contact met Utrechters voor wie dit hele Japan-gebeuren nog allemaal nieuw was”.

Samenwerkingen

Naar aanleiding van de ‘Manga en Japanse Cultuur Week’ heeft Japan Fans nu een heleboel samenwerkingen erbij gekregen. “We zijn oprecht overspoeld door berichtjes van mensen, media en organisaties uit Utrecht die ook “iets” samen willen doen”, zegt Mussies.

Het meeste is nog een verrassing maar er staan genoeg dingen op de planning. Zo komen er een kunstenaarscollectief en een haikukring, zijn er Japanse fluitconcerten gepland in verzorgingstehuizen en komen er veel buitenactiviteiten in samenwerking met De Middengaarde.

Er zijn ook op langere termijn plannen voor een Japans cultureel centrum. Het doel daarvan is om eigenlijk elke week een ‘Manga & Japanese Culture Week’ te creëren. “Door samenwerkingen en sponsors lukt het ons om al onze activiteiten gratis aan te bieden, dat is ook belangrijk voor ons, dat we inclusief zijn”, aldus Mussies.


Over de auteur
Ik ben Luqué van Wijngaarden, 18 jaar en een trotse Rotterdammer op school in Utrecht. Naast de school van journalistiek zit ik ook bij de lokale radio, Radio Capelle. De passie voor radio, tv en journalistiek zit er al sinds begin middelbare school in. Daarom probeer ik er ook zoveel mogelijk aan te doen om mijn producties zo interessant mogelijk te maken zodat ik mijn dromen van het werken in de journalistiek waar kan maken.


Andere krantenknipsels en screenshots over de Japan Fans Utrecht op de ‘Manga en Japanse Cultuur Week‘:

Naar aanleiding van de concerten met Japanse fluitmuziek, die Japan Fans Utrecht organiseerde op o.a. CAMERA JAPAN festival en de ‘Manga en Japanse Cultuur Week‘, werd oprichtster Martine ook geïnterviewd door Simone Langejan voor het Algemeen Dagblad.