Zelf poké bowl maken

Een poke bowl – ポケ in het Japans – is een Hawaïaans gerecht dat  sterk geinspireerd is door de Japanse keuken. Poke betekent “in stukjes gesneden” en verwijst naar de plakjes die in een kom worden geserveerd, samen met rijst, dressing en kruiden.

Gastblogger Marjolijn uit Emmerich (Duitsland) deelt hieronder haar favoriete recept! Haar poke bowl is met zalm en garnalen, maar natuurlijk kun je die vervangen door soya of tofu – en check in dat geval ook even onze post over Shojin Ryori

Photo by Jingxi Lau

Schat? Wat zullen we vanavond eens eten? Mijn standaard antwoord is sushi of poké bowl. Sushi kende ik al een tijdje, maar poké bowl had ik tot een jaar geleden nog nooit gegeten. Ik werkte nog bij de politie in Driebergen en tijdens één van de late diensten gingen collega’s poké bowl bestellen. Eerst dacht ik nog ik bestel wel sushi, dat ken ik tenminste maar al snel dacht ik nee laat ik toch maar eens die poké bowl proberen.

De website van het restaurant gaf aan dat ik mijn bowl helemaal zelf kon samen stellen, yummm. Maar die keuze werd mijn knap lastig gemaakt omdat ik alles lekker vond, maar goed toch maar kiezen dan.

En zo ontstond mijn nieuwe verslaving voor poké bowl.
Toen ik een nieuwe functie binnen de politie kreeg en ik geen onregelmatige diensten meer werkte, begon ik al heel snel de poké bowls te missen. Vooral als ik foto’s in de groepsapp van collega’s voorbij zag komen dat zij weer een heerlijke bowl hadden besteld, daar zat ik dan achter mijn geprakte aardappels met iets wat op groente leek en een stukje vlees. Dit moest anders, maar ja het restaurant van deze overheerlijke poké bowls zat niet om de hoek en om nou een uur heen en een uur terug te rijden voor zo’n bowl vond ik nou ook weer zo wat, zelf maken dan maar.

Ik had van mijn levensdagen nog nooit zelf sushi of poké bowl gemaakt en was dan ook een beetje huiverig of het allemaal wel zou lukken.
Maar de rijst lukte wonderbaarlijk goed en verder was het toevoegen wat je lekker vindt, dat moest goed komen.

Het leuke van poké bowl is dat je er alles kan indoen wat je maar lekker vindt, oke de pindakaas en chocopasta zou ik weglaten, maar verder kan je eigenlijk elke soort groente en vis en ja ook vlees (bijvoorbeeld heerlijk gemarineerde biefstukpuntjes) toevoegen.

Graag neem ik jullie mee naar mijn ultieme recept voor de (voor mij) lekkerste poké bowl, zo ben ik gek op zalm en garnalen, maar hou je meer van tonijn of ben je geen viseter dan kan je ook absoluut tonijn of beefreepjes toevoegen.

Ingrediënten voor 4 personen

(mits zij allemaal dezelfde bowl willen)

 • 500 gram sushi rijst
 • 4 eetlepels rijstazijn
 • 4 theelepels suiker
 • Snuf zout
 • 2 avocado’s
 • 2 mango’s
 • 1 komkommer
 • 400 gram verse zalm (zonder huid)
 • 200 gram Eby fry (die zijn garnalen met een krokant korstje, je kunt ze bij de visboer krijgen, maar het kan zijn dat ze daar anders heten, soms vind je ze onder de naam Eby Tempura)
 • 4 eetlepels honing-mosterd dressing
 • Handje ongezoute cashewnoten
 • Handje gebakken uitjes (uit een zakje)
Photo by Marjolijn Maurik-Verheijen

Hoe maak je het?

 • Ik kook altijd ruim van te voren al de sushirijst volgens de verpakking, deze moet volledig afgekoeld zijn voor je gaat eten
 • Snijd alle groente en fruit in kleine blokjes
 • Snijd de zalm in kleine blokjes
 • Frituur de Eby fry (ongeveer 8 minuten op 180 graden)
 • Verdeel de rijst over leuke kommetjes of leuke borden en verdeel alle groente, fruit, vis, noten en gefrituurde uitjes erover.
 • Drizzle de honing-mosterd saus erover en klaar is je zelfgemaakte poké bowl.

Nogmaals je kan van alles wat je lekker vindt toevoegen, ik noem een paar dingen:

 • Gebakken champignons
 • Groene erwtjes
 • Mais
 • Kool
 • Bietjes
 • Zeekraal
 • Edamame
 • IJsbergsla
 • Gerookte zalm
 • Gebakken kipfilet
 • Tofu
 • Lente ui
 • Rode ui
 • Zeewier
 • Pepertjes
 • Olijven
 • Tomaatjes
 • Sesamzaadjes
 • Ongezoute pinda’s
 • Teriyaki saus
 • Knoflooksaus
 • Chili mayonaise

Je ziet oneindig veel keuze, misschien heb je zelf nog een paar lekkere opties die je kan toevoegen. Oh en hou je niet van rijst? Vervang dan de rijst door sla, ook dit is een geweldig lekkere combinatie.

Photo by Marjolijn Maurik-Verheijen

Hoi, ik ben Marjolijn en koken is mijn lust en mijn leven. Daarom ben ik in 2020 gestart met een eigen foodblog (www.puur-koken.nl). Naast heerlijke recepten vind je ook reisverhalen, bucketlisten, blogs over onze huisdieren en blogs over onze verhuizing en het nieuwe huis.

Het lijkt me leuk als je eens een kijkje komt nemen en nog leuker als je een reactie achterlaat op een blog. Je vindt mij ook op Instagram, hier deel ik foto’s van recepten, maar ook van onze reizen, huisdieren en ons nieuwe huis. Wil je mij volgen? Leuk je vindt mij als je zoekt op @puurkoken.