Aikido Groene Hart

Dit keer in de rubriek “Utrechtse Dojo stellen zich voor” een dojo die eigenlijk (net) buiten Utrecht ligt. Op vijf verschillende plaatsen, welteverstaan, want Aikido Groene Hart biedt lessen aan in Gorinchem, Kamerik, Vleuten, Woerden en IJsselstein. 

Een impressie van de trainingen bij Aikido Groene Hart.

De huidige vorm van aikido – zoals die wordt beoefend bij Aikido Groene Hart – is ontstaan in het jaar 1942. Aikido is daarmee een moderne krijgskunst.Door middel van aikido ontwikkel je jezelf fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Er wordt gewerkt aan de volgende vier innerlijke elementen: zelfcontrole, zelfbewustzijn, zelfrealisatie en zelfexpressie; met als doel om autonoom in verbinding met anderen te kunnen zijn.

Aikido gebruikt de kracht van de tegenstander tegen zichzelf. Je hebt dus geen fysieke kracht nodig om aikido te kunnen beoefenen. Omdat aikido gebaseerd is op natuurlijke vormen en bewegingen, zijn er nagenoeg geen blessures.

Er zijn geen wedstrijden in aikido, het gaat er dus niet om wie de beste is.Het aantrekkelijke van aikido is dat het sportief en bereikbaar is voor iedereen: ongeacht leeftijd, geslacht of atletisch vermogen. Aikido is daardoor geschikt voor een hele brede doelgroep: jong en oud, mannen en vrouwen.

Bij Aikido Groene Hart varieert de leeftijd in de groepen tussen de 5 en 69 jaar. Je bent dus nooit te oud om aan aikido te beginnen!

Aikido is een krijgskunst, een traject dat je met jezelf aangaat en gericht op zelfontplooiing. Krijgskunsten hebben als doel het menselijk zelf te verenigen, het in balans te houden en verder te vervolmaken. In de aikido praktijk ben je bezig je lichaam en geest op een bijzondere manier met elkaar te laten samenwerken.

Je wordt je tijdens het trainen vooral bewust gemaakt van je houding en het effect van jouw manier van reageren op de ander. Omdat je met verschillende mensen door en met elkaar werkt, en omdat iedereen anders reageert is het een prachtig en leerzaam traject.

Je spiegelt elkaar, wat je in staat stelt te groeien. Deze ontwikkeling van jezelf vindt plaats op vier verschillende niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

De hoofdinstructeur van Aikido Groene Hart is sensei Peter van Lier, vierde dan. Hij vertelt: “Voor mij is de liefde voor aikido, de kern waar het om draait. Als je ergens van houdt, wil je het echt leren begrijpen. Vanuit mijn rol als leraar geldt dat tijdens het lesgeven het aikido verder gaat dan het bestuderen en het begrijpen van deze prachtige krijgskunst; wat ik werkelijk wil overdragen is de geweldige positieve ervaring van de aikido bewegingsfilosofie en de algemeen menselijke principes die eronder liggen. Ik zal met plezier mijn leerlingen tijdens de trainingen begeleiden op het door hen zelf ‘gekozen’ groeipad; daar waar nodig bijsturen vanuit mijn eigen inzichten, kennis en ervaring. Na verloop van tijd hoop ik dat ze, net als ik, de onweerstaanbare aantrekkingskracht van aikido zullen gaan ervaren.”

Een groepsfoto van de jeugd bij Aikido Groene Hart.

Aikido Groene Hart sluit elk seizoen af met een speciale dag voor de kinderen en hun ouders – het “AikidoKidsFeest” – zoals een demonstratie of een fancy fair (zoals deze, om geld in te zamelen voor een weeshuis in Nepal). In 2016 was de afsluiting een theatervoorstelling over de geschiedenis van Aikido. Een filmpje van deze voorstelling vind je hieronder:

Wil je meer weten over Aikido Groene Hart en misschien zelfs wel een proefles aanvragen? Neem dan eens een kijkje op hun mooie website. En volg ze ook vooral op social media! Ze zijn te vinden op Facebook, YouTube en Twitter. En stonden deze week ook in de krant… *klik*