In dit blogje deelt Sanne van From Seed to Table haar moderne variant op tonkatsu – met ketchup, Worcestersaus en mosterd! Het traditionele recept is met varkensvlees, voor de Japan Fans die “shojin ryori” eten staat er een alternatief bij met tofu.
豚カツ, とんかつ of トンカツ – in elk geval betekent ton “varken” en katsu “kotelet”. Tonkatsu heeft misschien het uiterlijk van een schnitzel maar het gepaneerde varkenskoteletje heeft een verfijnde Japanse smaak.
Je kunt ook een vega(n) variant maken als je het vlees vervangt door tofu (laat deze dan van tevoren goed uitlekken). Gebruik Japanse broodkruimels, panko om het laagje mooi goudbruin en crispy te krijgen. Tonkatsu zet je op tafel met een heerlijke saus en een salade van fijngesneden witte kool.
Benodigdheden
Ingrediënten Japanse tonkatsu (2 personen)
2 koteletten
handvol bloem
handvol panko
1 ei
halve witte kool
olie om in te frituren
Ingrediënten voor de saus
Half koffiekopje ketchup
2 eetlepels worcestershire saus
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel suiker
1 theelepel Dijon mosterd
een puntje knoflookpoeder
Bereiding
Hoe maak je de katsudon saus?
Doe de ketchup, worcestershire saus, sojasaus, suiker, mosterd en knoflookpoeder in een kom en meng goed door. Je kunt de saus afgedekt 1 dag in de koelkast bewaren.
Hoe maak je de katsudon?
Maak voordat je begint de koteletten goed plat en/of zorg dat je het vocht grotendeels uit je tofu hebt. Dit doe je door deze tussen keukenpapier te leggen en plat te slaan met bijvoorbeeld een deegroller. Maal verse zwarte peper en zout over de koteletten.
Haal de koteletten door een laagje bloem. Kluts een ei los en haal de koteletten door het eimengsel. Vervolgens haal je de koteletten door de panko. Zorg ervoor dat de koteletten goed bedekt worden met panko. De panko blijft extra goed kleven als je er de koteletten stevig aandrukt in de panko.
Je kunt de koteletten nu pakken in de pan maar nog makkelijker en lekkerder is om deze te frituren in een pan met olie op het vuur of een frituurpan (beide op 180 graden). Binnen 4 tot 5 minuten zullen de koteletten een mooie goudbruine kleur hebben.
Was de witte kool en snijd de witte kool heel fijn.
Serveer de katsudon zoals je deze in Japan geserveerd krijgt: naast een bedje van fijngesneden kool, drip de saus over de kool en over of naast de katsudon. Tip: extra lekker met rijst!
Dit is een recept door From Seed to Table, het food blog van Sanne en René. Naast de moestuin, koken en genieten van heerlijk eten is reizen een van hun favoriete bezigheden: “Het liefst reizen we naar Azië om te genieten van heerlijk eten” vertelt Sanne, “Japan is daarbij de absolute favoriet. Twee jaar achter elkaar hebben we in totaal 8 weken door Japan gereisd.” Je kunt From Seed to Table ook volgen op Instagram.