Japanse bloementaal in het Flower Art Museum

Ontdek de poëtische schoonheid van “Hanakotoba – de Japanse bloementaal” in het Flower Art Museum van Aalsmeer, met diverse kunstwerken die de verborgen boodschappen van bloemen onthullen. Deze unieke tentoonstelling loopt van 26 mei tot 15 september 2024.

Hanakotoba - Japanse bloementaal. Flower Art Museum. Japan Fans. Japans cultureel centrum Utrecht. Japanese Art & Culture Centre Utrecht.

In de wereld van flora en fauna vertelt elke bloem een eigen verhaal. In de rijke tradities van Japan wordt deze communicatie naar een hoger niveau getild met de elegante kunst van Hanakotoba, de Japanse bloementaal. Bloemen spreken hierin zonder woorden en dragen diepgaande betekenissen en emoties over. Dit is het onderwerp van een nieuwe tentoonstelling in het Flower Art Museum in Aalsmeer, te zien vanaf zondag 26 mei.

De Japanse bloementaal, Hanakotoba, is een fascinerende traditie met diepe wortels in de cultuur en geschiedenis van Japan. Bloemen worden hier niet alleen gewaardeerd om hun schoonheid, maar ook gezien als een manier om emoties uit te drukken. Elk aspect, van kleur en geur tot vorm en seizoen, wordt daarbij zorgvuldig overwogen. Het Flower Art Museum belicht deze bloementaal aan de hand van schilder- en tekenkunst, fotografie en installatiekunst.

Hanakotoba - Japanse bloementaal. Flower Art Museum. Japan Fans. Japans cultureel centrum Utrecht. Japanese Art & Culture Centre Utrecht.
Erik de Rijk – Hydrangea macrohylla ‘Yulika’

De hortensia werd ooit vanuit Japan in Nederland geïntroduceerd. In de Hanakotoba staat deze bloem onder meer voor ‘trots’ en ‘familie’, maar de verschillende kleuren hebben ook elk eigen betekenissen. Chrysanten zijn in Japan het symbool van de keizerlijke familie en representeren ook wel ‘een lang en gelukkig leven’. Zo zijn er nog tal van bloemen en betekenissen; in de expositie wordt een aantal belangrijke voor het voetlicht gebracht.

Het belang van de seizoenen en de Japanse benadering van rust en evenwicht komen tot uitdrukking in kunstvormen als Sogetsu ikebana en het Japanse inkttekenen ukiyo-e. Deelnemende kunstenaars zijn Elise Eekhout, Norbèrt van Halderen & Sharon Schoof, Marinus van Hall, Mai Yoshimura Hiemstra, Peter Huibers, Erik de Rijk, Sogetsu Ikebana Branch Nederland, San Sia Karina Tan en Eline Ulaen. Met medewerking van: Teunis Jan Klein, Martine Mussies en Rita van der Werf.

Hanakotoba - Japanse bloementaal. Flower Art Museum. Japan Fans. Japans cultureel centrum Utrecht. Japanese Art & Culture Centre Utrecht.
Marinus van Hall – Ritual

De Japan Fans hebben bijgedragen aan de nieuwe tentoonstelling “Hanakotoba – de Japanse bloementaal” door kalligrafie te maken voor alle bloemennamen op de informatiebordjes. Tijdens de opening speelde Martine Mussies twee stukken Japanse fluitmuziek en was er een mooie inleiding door Arie de Kluijver (die we nog kennen van de Haiku Ontmoetingsdag).