Nihongo Matsuri aan de Oudegracht

Mea, een Vietnamese die nu in Utrecht woont, schreef speciaal voor deze website dit leuke verslag over Nihongo Matsuri aan de Oudegracht in Utrecht.

De poster van Nihongo Matsuri in buurthuis “In de 3 Krone” aan de Oudegracht in Utrecht.

Nihongo Matsuri aan de Oudegracht in Utrecht

Een maand geleden heb ik deelgenomen aan een ontzettend interessante workshop, Nihongo Matsuri, georganiseerd door ONK (Oranda Nihongo Kyoshikai) en Japan Fans. Het was de eerste keer dat ik meedeed aan een evenement van Japan Fans.

In het begin voelde ik me een beetje zenuwachtig, omdat mijn Japans absoluut nul is, maar de leraren waren ontzettend aardig. Ik had verwacht dat ik alleen maar zou toekijken en niet veel zou kunnen zeggen of doen. Niets bleek minder waar. Er waren veel leuke activiteiten en spelletjes, waardoor ik me geen moment heb verveeld tijdens de hele sessie.

Zelfs met mijn nulniveau kon ik snel veel handige Japanse zinnen en woorden leren en oefenen. Ik kon mezelf voorstellen, bijvoorbeeld mijn naam, nationaliteit, verjaardag, beroep, enzovoort. Ik heb ook geleerd om persoonlijke informatie van anderen te vragen. Nog beter, de energie van de leraren was enorm aanstekelijk. Ze bleven de hele tijd lachen en wisten de groep precies te inspireren. Ik hoop dat ik dit met mijn werk ook zo goed kan!

Na het kennismakingsspel hebben we winkeltje gespeeld. Het was echt superleuk! De leraren gaven ons Japans nep-geld om te winkelen. Sinds ik uit Vietnam naar Nederland ben gekomen heb ik eigenlijk bijna nooit meer contant geld gebruikt, dus dat alleen al was erg grappig en leuk. Ik maakte veel fouten met rekenen, maar gelukkig kreeg mijn team veel korting van de leraren. Ik heb veel dingen “gekocht” en gezellige gesprekken gevoerd. Het was weliswaar speelgeld, maar ik voelde me toch erg rijk, en kortingen zijn altijd leuk!

Als extra bonus heb ik ook wat Nederlands geoefend met andere deelnemers. Er waren deelnemers die ook Nederlands aan het leren waren en ik vond het erg leuk om met ze te praten.

Na de activiteiten in kleine groepjes deden we tot slot met zijn allen een laatste spel: “じゃんけんぽん” (Jankenpon). Jankenpon is het Japanse equivalent van steen, papier, schaar. De winnaars kregen leuke cadeautjes van de leraren. Het was super grappig. Ik heb geen cadeautje gewonnen, maar ik heb wel veel plezier gehad. En dat was voor mij de echte winst!

Dankzij Nihongo Matsuri aan de Oudegracht ontdekte ik ook een heel nuttige website om gratis Japans te leren lezen, gemaakt door ONK (Oranda Nihongo Kyoshi, Japanse Leraar in Nederland). Ik wil graag op een dag Japanse manga en boeken kunnen lezen, dus deze website is erg handig voor mij. Er was ook een introductie over kalligrafielessen die ik graag een keer wil volgen.

Kortom, ik heb enorm genoten van deze workshop. De gezellige sfeer en de leerzame inhoud maakten het top. Ik kan echt niet wachten op de volgende evenementen van ONK en Japan Fans!

Als je dit verslag leuk vindt kun je Mea volgen via haar mooie Instagrampagina: “Mea Things“.

Mea, Nihongo Matsuri Oudegracht, Japan Fans, BudoGirl, Japanese Arts & Culture Centre Utrecht, Japans Cultureel Centrum Utrecht
Tekening van Mea en haar twee katten, BudoGirl design.