Japanse fluiten en shrutibox in de Domkerk tijdens Night of Light

Op zaterdagavond 15 april kun je luisteren naar Japanse fluiten en shrutibox in de Domkerk tijdens Night of Light. Lees gauw meer over dit concert dat werd georganiseerd door de stichting Japan Fans.

Op zaterdagavond 15 april vinden liefhebbers van meditatieve muziek en Japanse cultuur hun weg naar de Domkerk in Utrecht. Daar spelen Martine Mussies en Henk Westland traditionele Japanse Zenmuziek op tenorfluit en shrutibox, aangevuld met Japanse volksmuziek en klassieke muziek van componisten zoals Tōru Takemitsu en Ikuma Dan. Het concert maakt deel uit van de serie “Night of Light” waarbij de deuren van de kerk openstaan voor iedereen die behoefte heeft aan een moment van rust en stilte.

Martine Mussies, musicologe en oprichter van “Japan Fans”, speelt op meer dan veertig verschillende fluiten. Voor dit concert zal ze onder andere de shakuhachi en de Garkleinfluit bespelen. “Wat opvalt aan Japanse muziek zijn de verstilling, de effecten en klanken. De muziek speelt met het idee van imperfectie, die maken ieder stuk anders”, aldus Mussies.

Henk Westland, bekend van zijn werk als Vespercantor en de jaarlijkse “Mini Mattheüs”, speelt op de shrutibox. Dit is een instrument dat oorspronkelijk uit India komt en veel wordt gebruikt in meditatieve muziek. Het instrument heeft een drone-achtig geluid en kan worden gebruikt als begeleiding bij andere instrumenten. Henk en Martine kennen elkaar uit de Domcantorij.

De Night of Light begint om 20.15 uur en biedt bezoekers de gelegenheid om een kaarsje aan te steken en te genieten van de sfeervolle ambiance in de kerk. Om 22.00 uur wordt de avond afgesloten met een avondgebed. De serie vindt iedere derde zaterdagavond van de maand plaats en trekt bezoekers uit stad en regio en toeristen.

Dit concert werd georganiseerd met steun van de stichting “Japan Fans”, die streeft naar de oprichting van een Japans Cultureel Centrum in Utrecht. De avond is gratis toegankelijk. Meer informatie over het concert en de Night of Light is te vinden op www.domkerk.nl.

Japanse fluiten en shrutibox in de Domkerk tijdens Night of Light, Japan Fans, Japans Cultureel Centrum Utrecht, Japanese Art & Culture Centre of Utrecht
Zaterdag 15 april kun je luisteren naar Japanse fluiten en shrutibox in de Domkerk