Kendo door Ivo de Haard

Een blog vol prachtige foto’s van kendo door Ivo de Haard. Ivo is een Nederlandse fotograaf die – onder meer – een prachtige serie schoot over de budo kendo, de Japanse vorm van schermen. Japan Fans oprichter Martine sprak met hem over zijn inspiratie en achtergrond.

Een blog vol prachtige foto's van kendo door Ivo de Haard. Nederlandse fotograaf, Japanse krijgskunst. Budo. Japans schermen. Japan Fans
Ivo bezocht twee dojo in Utrecht voor zijn serie kendofoto’s.

“Het was een voor mij onbekende wereld, ik wist nog helemaal niks van kendo, maar afgaand op de beelden die ik zag vond ik het een hele mooie sport. Ik had het alleen nog maar op enkele foto’s gezien, dus letterlijk door de lens van andere fotografen, en hoe zij het uitbeeldden vond ik een heel aantrekkelijk plaatje. Zodoende ging ik eigenlijk op zoektocht: Waar zou ik foto’s van kendo kunnen maken? Zo kwam ik uit van de NKR. Van hen heb ik een aantal mailadressen gekregen, toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken, kennis gemaakt met Sakura Kai in Utrecht, en die ben ik toen gaan fotograferen. Nog steeds had ik heel weinig kennis van kendo en dat is vaker bij de zo met alles wat ik fotografeer. Ik ben nieuwsgierig, ik respecteer de persoon en ga op onderzoek uit naar het onbekende. Met mijn onbevangenheid probeer ik dan op beeld vast te leggen hoe ik het ervaar.”

Kendo door Ivo de Haard. Sakura Kai kendo in Utrecht, Japanse budo in Utrecht, Japanse krijgskunsten, kunst, cultuur, fotografie, Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht, Japans Cultureel Centrum Utrecht, Japanese Cultural Centre Utrecht.

“In kendo vond ik direct de uitrustingen heel mooi en de bewegingen, maar ook het idee erachter, dat de traditie in mijn beeldvorming heel lang teruggaat, dat heeft ook een bepaalde aantrekkingskracht. Ik heb in het verleden zelf wat budo sporten gedaan, dus ik begreep ten dele wat ik zag, maar dat is wel anders dan voor iemand die het echt geïnternaliseerd heeft en helemaal in de sport zit. Ik fotografeer veel mensen bij wie datgene wat ze doen echt een “way of life” is, of dat nou een militair is of een danser of iemand die een bepaalde sport beoefent.” 

“Veel mensen denken dat een foto altijd gaat over degene die in beeld is gebracht, maar een foto vertelt evenveel over de fotograaf, want dat is letterlijk de blik waarmee je als fotograaf kijkt. Als mijn blik bijdraagt aan het wegnemen van vooroordelen en aannames bij mensen, en zorgt voor een verbetering van hoe mensen naar de sport kijken of naar de individu, dan is dat een toegevoegde waarde.”

Virtual exhibition of kendo photography by Japan Fans Utrecht, Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht, Japan Fans Utrecht, Japans Cultureel Centrum Utrecht.

“Van kendo wist ik dus helemaal niet, dus ik kon me moeilijk voorstellen hoe het werkt. Maar daar kwam ik gaandeweg tijdens de fotografeer sessies wel achter. Ik wilde de mensen die ik fotografeerde zo authentiek mogelijk op de foto zetten. Oprecht en ook op een manier tijdloos, dat het ook zou kunnen lijken of deze foto’s 30 of 40 jaar geleden gemaakt hadden kunnen zijn. Een soort stolling in de tijd.”

“Het respect in de dojo vond ik mooi om te voelen. Als leek zie je natuurlijk mensen met wapens, die elkaar te lijf gaan, maar ik heb in de dojo gezien dat iedereen met respect met elkaar omgaat en dat mensen hun vechten ook heel erg afstemmen op het niveau van hun trainingsmaatjes. Daarin zag ik wel een parallel vanuit mijn achtergrond als militair. Onder elkaar staat de veiligheid voorop. Alles in de trainingen is afgestemd op elkaar, met respect voor elkaar.”

 Kendo door Ivo de Haard. Ivo is een Nederlandse fotograaf die - onder meer - een prachtige serie schoot over kendo, de Japanse vorm van schermen. Japan Fans oprichter Martine Mussies sprak met hem over zijn inspiratie en achtergrond.

“Toch blijf ik als fotograaf bewust een buitenstaander. Ik heb een keer gefotografeerd bij ballet en dan kan het zijn dat ik het hele mooie foto’s vind, maar het is de geportretteerde die ziet of een beweging goed is of net niet – niet ik. Daarin zit dus het verschil tussen de fotograaf en degene die het naderhand ziet. Je moet je wel kunnen vinden in de foto’s die gemaakt worden. Het mooiste is voor mij als iemand zich compleet herkent in het beeld wat ik neerzet, want ik vind een persoon belangrijker dan wat en hoe het uitgebeeld wordt. Een foto maken kun je aanleren, er zijn allerlei technieken om een beeld te veranderen, maar de persoon is het krachtigste, want die vertelt het verhaal dat je op de foto ziet.” 

Kendo, Japanese fencing, Ivo, photography, art, Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht, Japans Cultureel Centrum, Japan Fans
Kendo door Ivo de Haard

Wil je meer zien van Ivo’s werk of misschien wel zelf door hem geportretteerd worden? Neem dan een kijkje op zijn mooie website www.ivodehaard.nl en zijn Instagram https://www.instagram.com/photo_ivo/ . Zodra we een eigen locatie hebben voor ons Japans Cultureel Centrum Utrecht hopen we daar natuurlijk een expositie te organiseren rond de budofotografie van Ivo.