Open Huis bij Lodder Bonsai

Afgelopen weekend was het de 23de editie van het jaarlijkse Open Huis bij Lodder Bonsai in Harmelen. Natuurlijk waren ook de Japan Fans erbij!

red adenium in bezemstijl of hokidachi (foto door Martine)

De temperatuur naderde het vriespunt en de regen tikte vinnig tegen de ramen. Maar dat weerhield de Japan Fans er niet van om op hun fietsen te springen en af te reizen naar een kas in Harmelen (tien kilometer ten westen van Utrecht) voor het jaarlijkse Open Huis bij Lodder Bonsai. Op dit internationaal georiënteerde evenement en zijn er altijd enorm veel verschillende bonsai-boompjes te bewonderen. Kassen vol met hebberig-makende boompjes om te kopen, en een mooi ingerichte tentoonstelling van bijzondere bonsai uit privécollecties.

fukien tea, sekijoju, met de wortels over een rots stijl (foto door Martine)

In de grote hal was een gezellige markt – een beetje in de stijl van Heroes made in Asia en Camera Japan – waar allerlei ondernemers hun producten verkochten, van Japanse visjes voor in de tuinvijver via tweedehandsboeken en aardewerk tot verse sushi en gerookte thee. Ook Anne Sey had een mooi kraampje ingericht met haar boeken en keramiek. Om twaalf uur was er een indrukwekkende Chinese drakendans met trommels, die werd verzorgd door de Kung Fu groep van Ricardo Sousa.

een klein fragment van de Chinese Drakendans

Op zaterdag was er een Vraag en Antwoord sessie met Peter Chan van Herons Bonsai, een man die niet alleen zelf een prachtige tuin en bonsaikwekerij heeft (in Engeland), maar ook een bekende bonsaikunstenaar, -docent en -auteur is. Op zondag was er een demonstratie door Jan Culek, een bonsai-expert bekend om zijn creatieve technieken en meesterlijke ontwerpen met rotsformaties. Zijn demonstratie was illustratief voor zijn diepgaande theoretische kennis over bonsai en zijn artistieke filosofie. De Japan Fans keken vol bewondering toe en namen veel cadeautjes, nieuwe ideeën en inspiratie mee naar huis.

Magnolia Kobus, foto door Martine

Ondanks de kou en de regen was het Open Huis van Lodder Bonsai een groot succes. De Japan Fans genoten van alle bonsai-pracht en -praal, de heerlijke Japanse lekkernijen en de interessante sessies met bonsai-experts. Last but not least kwamen ze op het event ook nog allerlei vrienden en bekenden tegen. Kortom, regen of geen regen: volgend jaar zijn ze weer van de partij!

Shoplog Open Huis Lodder Bonsai Anne Say art Japanese Art tea - Japans Cultureel Centrum Utrecht, Japan Fans, Japanese Arts & Culture in Utrecht
Shoplog van Martine – het boek van Anne is natuurlijk een cadeautje.

Lodder Bonsai

De Japan Fans hadden het geluk dat ze ook nog even konden praten met Gerrit Lodder, de eigenaar van Lodder Bonsai, die ons meer vertelde over de achtergrond en geschiedenis van zijn bedrijf.

Lodder Bonsai is een familiebedrijf dat al vier generaties lang gespecialiseerd is in bonsai. In 1896 begon het bedrijf als een kleine kas in het centrum van Utrecht, Nederland, waar ze allerlei potplanten kweekten en verhandelden. Begin jaren zestig begonnen ze met bonsai, met de eerste import van Pinus bonsai naar Europa. Lodder Bonsai was het eerste bedrijf in Europa dat commercieel betrokken was bij bonsai.

Fukien Tea in Shokkan stijl (foto door Martine)

Sindsdien is de populariteit van bonsai gestaag toegenomen en in de jaren zeventig besloot Lodder Bonsai zich uitsluitend te specialiseren in bonsai. De kas werd verplaatst naar Vleuten en in 2005 opnieuw verhuisd naar Harmelen, waar het bedrijf een nieuwe duurzame kas betrok met een oppervlakte van meer dan 16.000 m2.

Juniperus chinesis in kengai stijl (foto door Martine)

Door de jaren heen heeft Lodder Bonsai vele prijzen en onderscheidingen ontvangen voor hun inspanningen op het gebied van bonsai. Hun toewijding en expertise hebben hen geholpen om een ​​sterke en loyale klantenkring op te bouwen. Ook is Lodder Bonsai door de prestigieuze World Bonsai Friendship Federation (WBFF) als samenwerkingspartner aangesteld.

Was jij ook op het Open Huis bij Lodder Bonsai?

Deel dan je foto’s en video’s van dit toffe evenement met andere Japan Fans in onze Facebook Groep!

De ondertitels bij de bonsai-boompjes op deze pagina zijn verzorgd door Mark Krähe en Olivier Jansen.

Een prachtige shodo met de kanji voor de seizoenen erop:
春夏秋冬 – lente, zomer, herfst en winter.