Een van de (vele!) plannen die de Japan Fans hebben voor 2024 is het organiseren van gratis workshops kintsugi, in hun eigen Japans Cultureel Centrum – het “Atelier” van de bibliotheek Leidsche Rijn. In deze blogpost leest je meer over kintsugi – het repareren van keramiek met goud.
Kintsugi, ook wel kintsukuroi genoemd, is een oude Japanse kunstvorm die het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak omvat. De techniek is gebaseerd op het idee dat breuk en herstel onderdeel zijn van de geschiedenis van een object, en dat ze de schoonheid ervan kunnen vergroten.
Geschiedenis van kintsugi
De oorsprong van kintsugi is niet helemaal zeker, maar het wordt algemeen aangenomen dat het in de 15e eeuw is ontstaan. De shogun Ashikaga Yoshimasa stuurde een beschadigde Chinese theekom naar China om te laten repareren. Toen de kom terugkwam, was hij gerepareerd met ijzeren spijkers en koperdraad. Yoshimasa was ontevreden met het resultaat en gaf opdracht aan Japanse ambachtslieden om een nieuwe methode van reparatie te ontwikkelen.
De Japanse ambachtslieden gebruikten urushi-lak, een natuurlijke lak die wordt gewonnen uit de boom Rhus vernicifera. Urushi is een zeer sterk en duurzaam materiaal dat ook wordt gebruikt in de traditionele Japanse lakkunst. De ambachtslieden vulden de breuken in de kom met urushi en bestrooiden ze vervolgens met goud- of zilverkleurige pigmenten.
Filosofie van kintsugi
Kintsugi is meer dan alleen een techniek voor het repareren van keramiek. Het is ook een filosofie die de schoonheid van imperfectie en het belang van herstel benadrukt. In de Japanse cultuur wordt kintsugi vaak geassocieerd met de concepten wabi-sabi en mushin.
- Wabi-sabi is een esthetische filosofie die de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid benadrukt. Kintsugi wordt vaak gezien als een uitdrukking van wabi-sabi, omdat het de breuk en het herstel van een object benadrukt.
- Mushin is een concept uit het Zen-boeddhisme dat de leegte van de geest of het niet-denken benadrukt. Kintsugi wordt soms gezien als een uitdrukking van mushin, omdat het de leegte van de ruimtes tussen de breuken benadrukt.
Kintsugi workshops in Utrecht
Kintsugi wordt al eeuwenlang toegepast in Japan. Het wordt gebruikt om een breed scala aan keramische objecten te repareren, waaronder schalen, vazen, kopjes en borden.
In de afgelopen jaren is kintsugi ook steeds populairder geworden in andere delen van de wereld. Het wordt gebruikt om de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid te benadrukken.
Kintsugi kan ook worden gebruikt om andere objecten te repareren, zoals meubels of zelfs kunstwerken. Het is een unieke en esthetische manier om een gebroken object nieuw leven in te blazen.
In 2024 plannen de Japan Fans enkele workshops om – onder leiding van een deskundige docent – zelf aan de slag te gaan met kintsugi. Zoals altijd zijn onze activiteiten gratis toegankelijk, maar we vragen wel een vrijwillige donatie om te materiaalkosten te dekken.
Wil je meer weten over de workshops en/of je opgeven? Houd onze Facebook Pagina en ons Instagram Account in de gaten voor de aankondigingen of stuur een mailtje naar Martine.