Utrechtse Dojo stellen zich voor: Jiki Shin Kan (Aikikai-Aikido)

In deze tweede aflevering van de serie maak je kennis met aikido dojo Jiki Shin Kan, een Utrechtse stichting die al zo’n 30 jaar de mogelijkheid biedt om je te oefenen in de Japanse martiale kunst Aikido.

Als sportclub zetten zij zich daar met hart en ziel voor in, zodat de leden met plezier in beweging blijven. Zo draagt Jiki Shin Kan ook nog eens bij aan de leefbaarheid van de meest multiculturele wijk van Utrecht, Lombok!

Jiki Shin Kan

Jiki Shin Kan betekent zoveel als “Oprecht Hart” en met die instelling trainen Piet Lagerwaard shihan, Erik sensei en Dave sensei samen met hun aikidoka.

In navolging van de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland, zijn tot nader aankondiging reguliere binnen-trainingen en -activiteiten afgelast, maar de docenten van Jiki Shin Kan bieden als alternatief drie keer per week “Lock-down Aikido Thuislessen” aan, via Zoom, die naderhand ook terug te zien zijn via een beveiligde YouTube-link. Elke Zoom-les duurt een uur en bestaat uit 20 minuten Aiki-fitness, 20 minuten Basistechnieken en 20 minuten Wapentechnieken.

Na de Covid crisis zullen de reguliere lessen weer worden hervat, elke dinsdag- en vrijdagavond aan de Cremerstraat 253 (in Nieuw-Engeland, bij het spoor). Regelmatig worden er dan ook weer speciale stages georganiseerd: stages waarbij een gastdocent wordt uitgenodigd, of stages speciaal voor Kyu-graden of Yudansha niveaus.

Ook wordt er maandelijks een centrale training gehouden, een soort open les. Hier kan je zelfstandig, maar onder begeleiding van docenten, oefenen op je eigen niveau met partners op datzelfde niveau.

Aikido

Aikido is een krijgskunst waarbij je kalm en ontspannen op een aanval leert reageren. Aikido kan dan ook vertaald worden als “de weg van de harmonie”.

Anders dan bij bijvoorbeeld karate of jiujitsu is er geen sprake van competitie of strijd. Integendeel: je leert een aanval te stoppen of neutraliseren om jezelf en de ander te beschermen. Gelijktijdig leer je lichamelijk en geestelijk in balans te blijven en open te staan voor wat er op je afkomt, zonder te blokkeren of angstig te worden. Hiervoor heb je geen spierkracht nodig, maar wel de ontwikkeling van innerlijke kracht en moed om iemand die jou wilt aanvallen tegemoet te treden.

De grondlegger van het aikido, Morihei Ueshiba (1883-1969), zag door de vele oorlogen gedurende zijn leven dat geweld alleen maar meer geweld oproept. Hij heeft de technieken van de oude Japanse krijgskunsten ontwikkeld ten gunste van de vrede.

In principe is aikido ongewapend maar de technieken en bewegingen zijn zeer nauw verwant aan die van een zwaardvechter. De aikidoka werkt in de trainingen soms met een houten zwaard of stok om de juiste bewegingen aan te leren.

Aikido is gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent dat er geen sprake is van georganiseerde wedstrijden. Onze lessen staan open voor iedereen, jong en oud, mannen en vrouwen, beginners en gevorderden. Jiki Shin Kan Utrecht wil jou helpen bij je lichamelijke en geestelijke ontwikkeling in het omgaan met conflicten, of je nu man of vrouw bent, jong of oud. Ook met een handicap kun je aikido beoefenen.

Interviews met de docenten

Nieuwsgierig…?

Heb je door bovenstaand verhaal helemaal zin gekregen om zelf eens Aikikai-Aikido te proberen bij Jiki Shin Kan? Neem dan een kijkje op hun mooie website!

Binnenkort volgen op deze site ook een interview met Ruben, 3e Dan, en een verslag van een Zoom-les.