Utrechtse Dojo stellen zich voor: Shu Ken Ma Shi (shotokan karate)

In deze nieuwe rubriek op JapanFans.nl willen we regelmatig een Utrechtse dojo aan jullie voorstellen. Het spits wordt afgebeten door de karateschool van sensei Frans Baggen (7e dan). Lees gauw verder in onze rubriek Utrechtse Dojo stellen zich voor: Shu Ken Ma Shi (shotokan karate).

Shu Ken Ma Shi is een school die Shotokan Karate do onderwijst, elke woensdagavond en zaterdagochtend, aan de Van Meelstraat in Utrecht (Zuilen).

In dit blogje lees je meer over Shu Ken Ma Shi, over Shotokan karate do en over de filosofie erachter. Ook laat sensei Frans Baggen in drie filmpjes enkele karateoefeningen zien die je thuis kunt doen.

Utrechtse Dojo stellen zich voor: Shu Ken Ma Shi (shotokan karate)
een sfeerimpressie van Shu Ken Ma Shi

Shu Ken Ma Shi

Zoals in bovenstaand filmpje wordt uitgelegd, betekent ‘Shu Ken Ma Shi’: ‘het slijpen van een waardevolle steen of edelsteen’. Maar het kan ook de betekenis hebben van ‘geslepen steen’. Of ‘steenslijper’, degene die de steen bewerkt. Het duidt op het meesterschap verkrijgen over de steen.

Karate-Do wordt door heel veel verschillende soorten mensen beoefend. Verschillende mensen hebben verschillende lichamelijke en geestelijke mogelijkheden, kwaliteiten en bijzonderheden. Allemaal kunnen ze op hun eigen manier invulling geven aan het Karate-Do.

In het proces dat de leerling met Karate-Do aangaat proberen we, bij al die verschillende mensen, op hun eigen manier het beste naar buiten te halen. Zo kan de individuele innerlijke glans, de misschien wel onvermoede natuurlijke persoonlijke kwaliteit aan het licht komen, net als bij het slijpen van een waardevolle edelsteen.

Zo’n slijpproces volbreng je alleen in gezamenlijke inspanning. In het Japans heet dit ‘sessa takuma’ hetgeen betekent ‘dat de ene steen de andere tegelijk aan het polijsten is’.

De reis voert ver, ver in het onbekende.
En u weet niet of er jade zit in het hart van de steen.
Op een dag zal iemand het met zijn beitel aan het daglicht brengen…
Wees daarom kalm; u weet dat het daar gezeten heeft vanaf het begin der tijden.

uit de gedichten van Guanyin
Elmo Diederiks vertelt over het trainen bij Shu Ken Ma Shi

Shotokan

Shu Ken Ma Shi is een dojo voor Shotokan karate. Shotokan ontleent zijn naam aan het schrijverspseudoniem van confucianist, dichter, schoolmeester en verspreider van Karate Do Gichin Funakoshi.

Letterlijk betekent Shotokan “de wind in de pijnbomen”. Het verwijst naar de combinatie van standvastigheid en bewegelijkheid.

Gichin Funakoshi (1868-1957) is instrumenteel geweest voor de verbreiding van Karate in Japan, maar was daarin zeker niet de enige.

Technisch inhoudelijk staat het huidige Shotokan Karate Do ver af van de manier waarop Funakoshi karate beoefende. Er is voortdurend sprake geweest van experiment en ontwikkeling, zowel voor als na Funakoshi, waarbij op eclectische wijze geleend werd bij de buren, om de verworvenheid vervolgens te presenteren als de beste, enige echte, eeuwenoude direct overgeleverde traditie. Nakayama heeft deze “traditie” vastgelegd in boeken en heeft daarmee een zekere standaard neergelegd.

Inmiddels bestaat er binnen de verschillende Shotokan groeperingen die uit deze traditie zijn voortgekomen weer een sterke neiging verder terug te gaan. De huidige ontwikkeling is dat de verschillende karatestijlen steeds meer naar elkaar toe groeien en gaan zoeken in elkaars achtergrond en kennis.

Meer en meer ontstaat het besef dat de geschiedenis van de verschillende stijlen zeer veel overeenkomsten vertoont. Ook is men steeds minder bang om ook verder terug te kijken dan Okinawa en wordt er bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de Chinese wortels van het karate.

Aan de slag!

Ben je door bovenstaand verhaal nu helemaal enthousiast geworden om zelf Shotokan Karate Do te proberen bij sensei Frans Baggen? Door de Covid crisis zijn natuurlijk alle dojo voorlopig gesloten, maar als je een beetje ruimte hebt in je huis of tuin kun je zelf al beginnen met deze karateoefeningen:

Utrechtse Dojo stellen zich voor: Shu Ken Ma Shi (shotokan karate)

Dat was een korte kennismaking met Shu Ken Ma Shi, een Utrechtse karateschool voor Shotokan Karate Do. Veel meer informatie vind je op hun mooie website.

Volgende week vind je hier deel twee van deze serie “Utrechtse Dojo stellen zich voor“. En na de Covid-crisis komt er op deze website ook een interview met sensei Frans Baggen.

2 thoughts on “Utrechtse Dojo stellen zich voor: Shu Ken Ma Shi (shotokan karate)

  1. Tim says:

    Mooi stuk! Uit nieuwsgierigheid; wat is of wat zijn ‘de gedichten van Guanyin’?

    1. Tim says:

      Sorry, ter verheldering: ik weet van de godheid Guanyin, maar ik ben niet bekend met de ‘gedichten van’

Comments are closed.