Hoera, een nieuwe dojo in onze serie over dojo in Utrecht: Aikido Fudoshinkan in Utrecht.
Nico Poppelier is 3e dan aikido en rijksgediplomeerd aikidoleraar (niveau 4). In dit blogje vertelt hij meer over Aikido Fudoshinkan in Utrecht.
Fudoshinkan
“Onze dojo heet Fudoshinkan. Fudoshin is een begrip uit de boeddhistische filosofie. Je kunt het vertalen als unshakable mind of immovable mind, de mentale toestand van moed en stabiliteit, zowel lichamelijk als geestelijk. Niet in de zin van letterlijk onbeweeglijk (dat leidt tot stijfheid en inflexibiliteit) maar in de zin van je niet van je stuk laten brengen door interne en externe factoren.”
We trainen in de stijl van Koichi Tohei, die tot 1974 hoofdinstructeur was van de Aikikai. Tohei heeft zijn vorm van aikido Shin-shin Toitsu Aikido genoemd. Buiten Japan noemen mensen het meestal ki-aikido. Onze sensei was/is Kenjiro Yoshigasaki. Hij is helaas 2 jaar terug overleden, maar is nog steeds in de gedachten van zijn directe leerlingen.”
Kun je iets meer vertellen over jullie stijl, ki-aikido?
“Ik zou van alles kunnen zeggen over de verschillen tussen ki-aikido, aikikai-aikido en aikibudo, de drie stijlgroepen van het aikido van de Judobond Nederland (JBN), waarbij we zijn aangesloten. Ik denk dat het beter is uit te gaan van de overeenkomsten tussen die stijlgroepen. Sinds een aantal jaren organiseert de JBN elk jaar (met uitzondering van de “corona-jaren”) het Aikidofestijn, waarin aikidoka van de drie stijlgroepen een dag met elkaar trainen. Ik ga daar elk jaar met een aantal van mijn leerlingen heen en heb elke keer weer een inspirerende dag, vooral vanwege de diversiteit.”
“Als je aandringt, zou ik kunnen zeggen dat ontspanning een van de hoekstenen is van ki-aikido.”
Aikido Training
“Onze vaste trainingen zijn wekelijks op woensdagavond: 20:00-21.30 uur, dojo Loevenhoutsedijk 4 (bij warm weer: Landgoed Rhijnauwen).”
“Twee van de dojo’s die Yoshigasaki sensei volgden (in Bemmel en Waalwijk) organiseren om de 2 weken een training op zondagochtend. Zeker na het overleden van onze sensei vinden we het belangrijk elkaar regelmatig te ontmoeten op de tatami. We missen de jaarlijkse stages met Yoshigasaki sensei, die tot een paar jaar geleden 3 keer per jaar een stage gaf ergens in ons land. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven vanuit allerlei dojo’s in Europa om stages te organiseren in zijn voetspoor.”
“Onze dojo heeft een aparte sfeer. Het is een kleine zaal die boven een tafeltennishal ligt (op het sportcomplex aan de Loevenhoutsedijk). We hebben een vaste mat – best een luxe situatie. De muren lopen een beetje schuin en vooral de grote houten balken vallen op: langs de muren maar vooral de balken boven ons hoofd. Met wapentraining zitten die balken wel eens in de weg, maar inmiddels hoort dat erbij.”
Wapentraining
“Trainen met wapens is een belangrijk onderdeel van ons programma. We hebben een curriculum met 30 vaste series (vaak gebruiken mensen daarvoor het woord ‘kata’ maar dat is niet de term die wij gebruiken). Bijna een derde daarvan is met jo en/of bokken.”
“Als de licht- en weersomstandigheden gunstig zijn, trainen we buiten met wapens. We hebben een vaste plek vlakbij het Theehuis Rhijnauwen. Voor de grap noem ik dat wel eens onze buiten-dojo. In de “corona-jaren” hebben we daar alles bij elkaar anderhalf jaar getraind, soms op zaterdagmiddag, soms op woensdagavond. Er is iets heel bijzonders aan buiten ademhalingsoefeningen doen en buiten trainen met wapens. Ik hoop dat we daar nog vaak kunnen trainen!”
Aikido Fudoshinkan in Utrecht
Ben je enthousiast en nieuwsgierig geworden van dit blogje? Ga dan eens kijken op de mooie website van Aikido Fudoshinkan in Utrecht. Of meld je direct aan voor een proefles, want zoals Nico sensei zegt: “Je kunt ki en aikido niet overdragen in woorden. Wie het wil ervaren, is altijd welkom in onze dojo op woensdagavond.”