de Haiku Ontmoetingsdag

Achter de schermen zijn de Japan Fans er al een tijdje mee bezig: de Haiku Ontmoetingsdag met als thema “samen wabi-sabi”. Lees er meer over in dit blogje!

Haiku Ontmoetingsdag: Samen-Wabi-Sabi – SWS

Neude-Bieb Utrecht, 7 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt er een Haiku Ontmoetingsdag plaats in de Neude-Bieb in Utrecht. Het evenement wordt georganiseerd door de Haikukern Utrecht en de stichting Japan Fans, in samenwerking met de Haiku Kring Nederland, het Haiku-centrum Vlaanderen, het Sieboldhuis Leiden en de Bibliotheek Utrecht. Het evenement is gratis toegankelijk.

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt er een Haiku Ontmoetingsdag plaats in de Neude-Bieb in Utrecht. Japan Fans, Japans Cultureel Centrum Utrecht
het thema van de Haiku Ontmoetingsdag is “samen wabi-sabi”

Het centrale thema van de Haiku Ontmoetingsdag is wabi-sabi, met een focus op “Samen Wabi Sabi – SWS”. Deze dag staat in het teken van het moment en/of het detail, met speciale aandacht voor haiku, tanka en (vrije) gedichten in literaire wabi-sabi-vertellingen.

Wabi-sabi is een levensopvatting die zich de afgelopen zes eeuwen in Japan heeft ontwikkeld, beïnvloed door het taoïsme en zenboeddhisme. Deze levenshouding, en voor velen zelfs levenskunst, vindt nu ook haar weg naar het Westen. Kernwaarden van wabi-sabi zijn onder andere de schoonheid van imperfectie, het accepteren van onze eigen tekortkomingen, het besef van de vluchtigheid van het bestaan, rustieke eenvoud en vriendelijkheid in onze omgang met de natuur en elkaar.

Tijdens de Haiku Ontmoetingsdag zullen verschillende invalshoeken van wabi-sabi aan bod komen, zoals beeldende kunst, muziek, vormgeving, Japanse tuinen, keramiek, fotografie en coaching. Daarnaast wordt er gekeken naar de wabi-sabi-literatuur en hoe deze zich ontwikkelt. De dag biedt ook de mogelijkheid voor deelnemers om hun eigen bijdrage te leveren.

De Haiku Ontmoetingsdag begint om 9:00 uur met een ontvangst, gevolgd door het officiële programma om 9:30 uur. Het ochtendprogramma bestaat uit zeven gastsprekers die verschillende onderwerpen belichten. Aansluitend zal de jury van de Haiku Kring Nederland de Aanmoedigingsprijs Wabi-Sabi-Haiku uitreiken. Voor het ochtendprogramma is aanmelding via de website vereist.

Vanaf 13:00 uur kunnen deelnemers naar keuze deelnemen aan workshops onder begeleiding van de gastsprekers. Er zullen ook intermezzo’s zijn met betrekking tot verschillende wabi-sabi-aspecten, zoals muziek, vertellingen en gedichten. Bovendien is er een speciale workshop haiku’s schrijven voor alle leeftijden. Tijdens de Haiku Ontmoetingsdag is er een boekentafel met een uitgebreide selectie van wabi-sabi-boeken, dichtbundels en andere literatuur. Er zal ook een wabi-sabi-expositiewand zijn. Zowel het ochtend- als het middagprogramma zijn gratis toegankelijk.

Voor meer informatie en aanmelding, zie de website www.haikuontmoetingsdag.nl