Geert De Kockere: Haiku & Wabi-Sabi dichter

Geert De Kockere: Haiku en Wabi-Sabi dichter is één van de gastsprekers op de Haiku Ontmoetingsdag in de Neudebieb. In dit blogje stelt Japan Fan Joost hem aan jullie voor.

Geert De Kockere is een veelzijdige dichter en schrijver die al meer dan 30 jaar actief is in de wereld van de poëzie. Hoewel hij aanvankelijk vooral voor kinderen schreef, heeft hij later ook poëzie voor jongeren en volwassenen geschreven. Met een voorliefde voor weinig woorden en de kracht die ze kunnen hebben, vond Geert zijn weg naar de haiku, een vorm van poëzie die hij als een kleine zelfstandige beschouwt, maar waarin iets groots te lezen valt.

Het plezier dat Geert vindt in het spelen met taal komt duidelijk naar voren in zijn poëzie. Hij stapelt woorden als blokjes op elkaar om iets moois te creëren. Om zijn poëzie op de mooist mogelijke manier te kunnen uitgeven, heeft hij zijn eigen uitgeverij opgericht genaamd Pigmalion. Geert heeft met zijn bundels al diverse nationale en internationale prijzen gewonnen en een aantal van zijn werken zijn vertaald in het Frans, Spaans en Italiaans.

Geert De Kockere: Haiku en Wabi-Sabi dichter. Japan Fans Utrecht. Haiku Ontmoetingsdag. Samen wabi-sabi.
Geert De Kockere: Haiku en Wabi-Sabi dichter

Haiku & Wabi-sabi

Een van Geert De Kockere’s recente passies is de haiku. Hij heeft zich ingezet om anderen warm te maken voor deze vorm van poëzie en hen te leren hoe ze haiku’s kunnen lezen en schrijven. Om dit te realiseren, heeft hij in Turnhout het Huis van de Haiku opgericht. Dit huis dient niet alleen als fysieke ruimte met vier kamers, maar ook als productiehuis voor alles wat met haiku te maken heeft, zoals workshops, voordrachten, exposities, performances, een tijdschrift, handgemaakte uitgaves, een haikuschool, een haikufestival en zelfs een haikucafé. Geert streeft er altijd naar om haiku op een speelse manier toegankelijker te maken.

In zijn haiku’s weet Geert de schoonheid van vergankelijkheid te vangen. Hij haalt inspiratie uit de Loonse en Drunense Duinen, een machtige plek waar hij zich klein en broos voelt te midden van de uitgestrekte zandvlaktes en de imposante luchten erboven. Paradoxaal genoeg draagt juist de aanwezigheid van dode bomen bij aan de schoonheid van deze plek. Ze blijven staan, liggen en hangen als stille getuigen van vergankelijkheid. Ze vormen beelden en monumenten van tijdelijkheid, en tonen hoe vergankelijkheid op zichzelf mooi kan zijn.

Met zijn passie voor haiku en wabi-sabi nodigt Geert De Kockere mensen uit om goed te kijken en te genieten van de kleine momenten in het leven. Zijn woorden weerspiegelen de kracht van eenvoud en laten ons de schoonheid vinden in de vergankelijkheid van alle dingen.

Haiku Ontmoetingsdag

Op de Haiku Ontmoetingsdag zal Geert zijn inspiratie en kennis te delen met andere haikuliefhebbers. Het belooft een dag vol workshops, voordrachten, muziek en een uitwisseling van haikugedichten te worden. Geert De Kockere zal ongetwijfeld zijn enthousiasme voor haiku overbrengen en anderen inspireren om de schoonheid van het kleine te ontdekken.


Meer informatie over Geert De Kockere vindt je op de site van de “Haiku Ontmoetingsdag“. Japan Fan Khadiza maakte ook een mooie pagina met een selectie van zijn werk in woord en beeld: De Machtige Duinen . Ben je zelf ook geïnteresseerd om Haiku te schrijven? Neem dan eens een kijkje bij de Japan Fans Haiku Kring, de Haikukern Utrecht en al onze blogposts over haiku.