De “Oude Hoofdsteden” van Japan

Één van de meest besproken onderwerpen in onze Facebook-groep is – natuurlijk – het reizen naar Japan. Door COVID en de bijbehorende crisis hebben velen van ons onze reisplannen even in de koelkast moeten zetten, maar de voorpret is er niet minder om!

Iedereen heeft weer eigen hotspots die hij of zij graag bezoeken wilt, maar sommige bestemmingen zijn populair bij ons allemaal. Dan heb ik het over de oude hoofdsteden. Huh, oude hoofdsteden? In dit blogje lees je er meer over!

Pas sinds 1868 is Tokyo de hoofdstad van Japan. Daarvoor is Kyoto eeuwen lang de hoofdstad geweest. Ook Nara was een tijdje het bestuurlijk centrum van Japan. Er zijn echter nog tientallen andere steden en dorpen die een korte periode het stempel hoofdstad gehad hebben. En wil je ze allemaal zien, dan heb je een leuke rondreis, een off-the-beaten-path route onder de rook van Osaka. Kijk snel mee!

Sakurai

Sakurai was de hoofdstad van Japan van 457 tot 479. In deze periode regeerde keizer Yuryaku, de 21ste keizer van Japan. Het keizerlijk hof was gevestigd in Hatsuse no Asakura paleis. Hiervan is helaas niets meer over. Wel de moeite waard is Omiwa Jinja. Dit Shinto heiligdom stond al in Sakurai toen Yuryaku vanuit daar Japan regeerde. De eerste religieuze handelingen van Japan zijn hier verricht. Daarom wordt Omiwa Jinja vaak gezien als eerste schrijn van Japan. Als je uitgekeken bent in Sakurai kun je met een Kintetsu trein in ongeveer 30 minuten naar Asuka reizen waar je kunt overnachten.

Asuka

Van 538 tot 710 was Asuka hoofdstad van Japan. De verschillende keizers hebben tijdens die periode op verschillende plaatsen in de buurt paleizen gebouwd. Bij het overlijden van een keizer verhuisde de hele hofhouding naar de nieuwe locatie. In het Historisch Park van Asuka liggen het Asuka Historisch Museum en een paar grafheuvels van de meest invloedrijke keizers uit deze periode.

Nara

Nara was tussen 710 en 740 en opnieuw tussen 745 en 784 tweemaal hoofdstad van Japan. Het originele Heijo Paleis is lang geleden verdwenen, maar van een paar gebouwen zijn imposante replica’s gebouwd. Nu je toch in Nara bent mag je ook eigenlijk Nara Park niet missen. Hier staat onder andere de tempel Todai-ji. De Daibutsu-den, de Grote Boeddha Hal, is een van de grootste houten gebouwen ter wereld.

Kyoto

Neem de trein naar Kyoto, hoofdstad van 794 tot 1868. In bijna 1100 jaar is Kyoto een machtig mooie stad geworden is. Het Higashiyama Tempel District geeft hier een uitstekende indruk van. Om de rondreis langs oude hoofdsteden te besluiten mag een bezoek aan Kyoto Gosho, het keizerlijk paleis van Kyoto, natuurlijk niet uitblijven.

BONUS: Yoshino

Als je in Asuka bent, zou je een dagdeel kunnen gebruiken om met de trein naar Yoshino te reizen. Yoshino is nooit hoofdstad van Japan geweest, maar wordt wel gezien als sakura hoofdstad. Het is een van de bekendste plaatsen in Japan om de bloeiende kersenbloesem te bekijken in de lente. Ook buiten het seizoen is het aardig om hier rond te lopen.

Dit blogje werd mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van ErvaarJapan.nl – een online reisgids voor Japan. Deze reis langs de oude hoofdsteden van Japan is een voorbeeld-reisschema dat je zou kunnen gebruiken als inspiratie om je eigen reis door Japan te plannen. Klik hier om meer te weten te komen over ErvaarJapan!