Expositie “Buiten Japan”

Galerie Overstroom presenteert zaterdag 29 juni 2024 de expositie “Buiten Japan” met werk van Philo Ouweleen.

Galerie Overstroom presenteert 29 juni 2024 de expositie “Buiten Japan” met werk van Philo Ouweleen, met fluitmuziek door Martine Mussies.

Het kleurrijke werk op papier  – een combinatie van schilder en tekenkunst – van Philo Ouweleen kenmerkt zich door ferme (contour)lijnen en vlakheid en egale kleurvlakken, waarbij zij teruggrijpt op de beeldtaal uit Japanse animatie, strips en houtsneden. Japan is voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Er is focus op het Japanse buitenleven: tuinen, rijstvelden en tempels, kleine oases van rust en natuur. Ze maakt ruimte voor het alledaagse, intieme, rurale en het minder bekende. Ze toont Slowing down in Itoshima, het resultaat van een artist in residence in Japan, Itoshima (Studio Kura) in april van dit jaar.
Maar ze laat ook werk zien waar ze zich op Buiten Japan richt; zoals collages waarbij jonge vrouwen een centrale rol spelen. In de serie Intimacy zien we kleine waterverf schilderijen waarin aanraking en lichaamstaal gevoelens van intimiteit en genegenheid verbeelden.
 
Stap in deze kleurrijke oase van rust, natuur en verbeelding en ontdek de veelzijdigheid van kunst op papier en de verhalen achter Philo Ouweleens intieme en verhalende werk.

Expositie “Buiten Japan”

De opening is zaterdag 29 juni 17.00 uur. Philo Ouweleen zal spreken, er is sake & mochi en er klinkt Japanse muziek door Martine Mussies.

De expositie is van zondag 30 juni t/m zondag 14 juli.


Philo Ouweleen

Philo Ouweleen (1992, Amsterdam) is autodidact beeldend kunstenaar en Japanoloog, (BA, MA Universiteit van Leiden). Voor Philo Ouweleen vormt Japan een onuitputtelijke bron van inspiratie. Haar interesse in Japan legt ze visueel vast in haar kleurrijke kunst op papier,  een combinatie van schilder en tekenkunst. Ouweleens stijl wordt gekenmerkt door ferme contourlijnen, vlakheid en egale kleurvlakken, waarbij zij teruggrijpt op de beeldtaal uit Japanse animatie, strips en houtsneden. Ouweleen schildert intieme alledaagse beelden van Japan, veelal gebaseerd op persoonlijke herinneringen.

Haar meest recente project, Slowing down in Itoshima, (te zien in Galerie Overstroom bij de expositie “Buiten Japan”) toont het resultaat van een artist in residence in Japan, Itoshima (Studio Kura) in april van dit jaar. Met dit project en ook met haar eerdere artist in residence project Stories from Kameoka (2019-2020, artist in residence Januari-Februari 2019 in Kameoka, Artist’s retreat No-Mu) vertelt Philo Ouweleen intieme verhalen die buiten de gebaande paden treden: in plaats van iconische highlights van Japan te benadrukken maakt Ouweleen ruimte voor het alledaagse, intieme, rurale en minder bekende Japan.

In de expositie in Galerie Overstroom is een selectie van haar werk te zien waarbij er een focus is op het Japanse buitenleven : Japanse tuinen, rijstvelden en tempels, kleine oases van rust en natuur. Maar die expositie laat daarnaast werk zien waarbij de kunstenaar zich thematisch Buiten Japan richt; zo maakt Ouweleen sinds 2021 ook collages waarbij jonge vrouwen een centrale rol spelen. De collages zijn voor Ouweleen een associatieve speelse manier van werken waarbij zij dankbaar gebruik maakt van eigen materiaal zoals tekeningen, schetsen en foto’s. De omlijsting van de collages vormen ook objet trouvés en zijn het resultaat van een jarenlange zoektocht door kringlopen en tweedehandszaken. De serie Intimacy, een reeks kleine waterverf schilderijen, verbeelden gevoelens van intimiteit en genegenheid door middel van fysieke aanraking en lichaamstaal.

Ouweleen deelt en verdiept haar interesse voor Japan als Japanoloog ook door middel van onderzoeken en schrijven. Zo is zij co-auteur van de recent verschenen publicatie ‘Shin Hanga – De nieuwe prenten Japan 1900-1960’ (2022). Het combineren van haar twee grootste passies – kunst en Japan – is wat ze het liefst doet, zoals met het kunstboek Stories from Kameoka (2020), dat zij in eigen beheer uitgaf naar aanleiding van een artist in residence in Kameoka, Japan.
 
Exposities en publicaties
Solo exposities
–  2020 ‘Stories from Kameoka’ ,  VOX-POP, Amsterdam. Met een ondersteunend programma (lessen over Japanologie, Japanse films en kunst) 
–  2021 ‘Japan: verhalen, mythen en Herinneringen. Scheltema, Amsterdam
–  2023 ‘Colourful Art on Paper: Philo Ouweleen’ . Galerie de Stoker, Amsterdam
 
Groepsexposities
–  2019 ‘Changing City’, 2021 ‘Fantasy’ . De Hallen, Amsterdam, curator See you at Art
–  2021, 2022, 2023 ‘Visitekaartjes’. Galerie Paterswolde, Paterswolde
–  2022 ‘SALON SMIT & SOETEKOUW’ . Vrij Paleis, Amsterdam

Artist in residence
Artist in residence in Artists’ Retreat No-Mu, Kyoto, Japan, januari- februari 2019.  
Weergegeven in het kunstproject  Stories from Kameoka.
“With Stories from Kameoka, Philo paints an image of Japan, in which the iconic highlights make way for an intimate and loving portrait of daily life in rural Japan.” – VOX-POP UvA 
 
Publicaties
-Kunstboek ‘Stories from Kameoka’ (2022)
– Shin Hanga: The New Prints of Japan 1900-1960 (2022)
-The Riddles of Ukiyo-e: Women and Men in Japanese Prints 1765-1865 (2023)
 
 zie www.philoouweleen.com