Interview: Japan Fans in bibliotheek Leidsche Rijn

De website leidsche-rijn.nieuws.nl publiceerde dit interview: Japan Fans in bibliotheek Leidsche Rijn.

Interview: Japan Fans in bibliotheek Leidsche Rijn

Door: leidsche-rijn 
Datum: 12 juli 2023 10:53 

Vanaf deze zomer organiseert de stichting Japan Fans lessen en workshops in de bibliotheek Leidsche Rijn. Oprichtster Martine Mussies vertelt over de “fanclub over Japan” en over de activiteiten in de Leidsche Rijn bibliotheek.

Wat was de motivatie voor het oprichten van deze groep en hoe begon het allemaal?

Het begon allemaal tijdens de COVID lockdown. Ik miste mijn vrienden en vriendinnen uit de dojo en besloot een appgroep te starten om leuke Japanse dingen in te delen. Die groep barstte al gauw uit z’n voegen, er liepen zelfs telefoons op vast! We hebben de appgroep verplaatst naar Facebook, waar we nu al meer dan 4000 leden hebben, en zijn een website gestart. Allereerst waren alle activiteiten virtueel, bijvoorbeeld met filmpjes van Japanse bordspellen speciaal gemaakt door Neverneverland in Utrecht. Toen de lockdown opgeheven werd kwamen de ‘live’ activiteiten, zoals Japanse krijgskunsten, concerten, exposities, taallessen en creatieve workshops. Tegelijkertijd doen we nog steeds dingen online, zo hebben we een vrij actieve website en een boekenclub met leden over de hele wereld. Elke maand kiezen zij een Japans boek en bespreken dat via een speciale chatgroep.

Kun je ons een idee geven van welke activiteiten er gepland staan voor Japan Fans in de Bibliotheek Leidsche Rijn en hoe mensen kunnen deelnemen?

We hebben nu elke week drie taallessen in de Bibliotheek Leidsche Rijn – Nederlands voor iedereen die wil, Japans voor beginners en Japans voor iets-gevorderden – en daarnaast allerlei losse workshops, concerten en andere evenementen. Alle informatie vind je op onze website www.japanfans.nl en via onze social media. We werken ook aan een nieuwsbrief, maar hebben altijd te veel ideeën en te weinig tijd…

Naast deze activiteiten is Japan Fans ook betrokken is bij artistiek onderzoek. Kun je ons meer vertellen over dit onderzoek?

Klopt! We doen verschillende soorten artistiek onderzoek. Ons grootste project tot nu toe is gestart in het kader van Utrecht 900. Het heet “De Kracht van Kanji” en gaat over die Chinese schrifttekens. We hebben Utrechters van Aziatische komaf die ‘iets’ hebben met kanji geïnterviewd over hoe het ze bevalt in de Domstad en bij elk interview hebben we een kalligrafie gemaakt, van een kanji die we samen gekozen hebben. Die werken hebben we vervolgens samen met de interviews en persoonlijke bezittingen van de mensen tentoongesteld op verschillende plaatsen in Utrecht, zoals bibliotheken. Daarnaast doe ik nu namens Japan Fans ook artistiek onderzoek naar Japanse fluitmuziek en naar budo – Japanse krijgskunsten.

Japan Fans zet zich ook in voor de stad Utrecht. Op welke manieren dragen jullie bij aan de lokale gemeenschap?

Al onze projecten hebben ook een maatschappelijk doel. Vorige zomer heb ik bijvoorbeeld veel muziek uit films van de Ghibli studio gespeeld in verzorgingstehuizen in en rond Utrecht. Daarnaast maken we regelmatig sushi en ander Japanse eten voor daklozen. We hebben origami gemaakt voor in een ziekenhuis en ook workshops in deze Japanse vouwkunst gegeven voor De Wilg. Soms denken mensen bij een Japanclub dat we dit doen om geld te verdienen of dat we alleen maar in een hoekje Japanse strips zitten te lezen, maar het tegendeel is waar. Onze activiteiten zijn gratis en het is belangrijk voor ons dat we onze interesse in de Japanse taal en cultuur actief inzetten om een positief verschil te maken.

Wat maakt Japan Fans uniek?

Dat we in Utrecht zijn, denk ik? Mijn voorbeeld is het “Japan House” in Londen, maar Utrecht heeft nog geen Japans Cultureel Centrum. Er zijn ook veel ‘Japanse’ activiteiten in Leiden en in Den Haag, maar in Utrecht was er nog geen groep waar je verschillende Japan-gerelateerde dingen kunt ontdekken en delen. Dat miste ik, daarom ben ik Japan Fans begonnen! Daarnaast zijn we uniek omdat we zo laagdrempelig en inclusief zijn.

Zijn de activiteiten van Japan Fans alleen bedoeld voor volwassenen of zijn er ook mogelijkheden voor kinderen om deel te nemen?

We hebben speciale activiteiten voor kinderen, zoals onze “kodomo no hi” viering, en geven vaker workshops die ook voor kinderen geschikt zijn, zoals origami en kendo (een Japanse vorm van schermen). Verder zijn we heel flexibel, we hebben vaker kinderen bij de taallessen gehad en in overleg verzinnen we dan een aangepast programma voor ze.

Hoe heeft Japan Fans jouw leven verrijkt?

Eigenlijk precies door de twee kernwoorden van Japan Fans – vriendschap en inspiratie. Om met laatstgenoemde te beginnen: al mijn Japan-gerelateerde hobby’s hebben echt een “level up” gekregen. In de lockdown zat ik alleen thuis met een Japanse kwast te oefenen, nu volg ik via Japan Fans lessen en workshops van professionele docenten en is het werk dat ik maakte regelmatig te zien op exposities, bijvoorbeeld in de bibliotheek Neude, in het cultureel centrum ACU en in het Stadskantoor. 

Hetzelfde geldt voor mijn schrijfwerk, dankzij onze haikugroep zijn mijn haiku een stuk opgeknapt! Ook leer ik beter bloggen door de feedback van de andere bloggers op de website. En dankzij Japan Fans mag ik ook vaak op pad, bijvoorbeeld om een Japanse film of een concert te recenseren of iemand te interviewen. Vorig jaar hebben we zelfs de vorige Japanse ambassadeur geïnterviewd!

Via Japan Fans leer ik Japans koken, ik leer allerlei Japanse krijgskunsten kennen en dankzij de gratis lessen van Yuko sensei gaat mijn Japans ook met sprongen vooruit. Maar het belangrijkste is dat ik in Japan Fans een geweldige vriendengroep gevonden heb! We zijn echt een grote familie, waarin iedereen een steentje bijdraagt.

Wat zijn de toekomstplannen voor Japan Fans? Zijn er andere evenementen of initiatieven waar jullie naar uitkijken?

Te veel om op te noemen! In de nabije toekomst verheugen we ons op het “Japanese Language Festival” in september in de bibliotheek Leidsche Rijn, en op de “Haiku Ontmoetingsdag” in oktober in de Neude bibliotheek. Daarnaast plannen we nieuwe creatieve meet-ups en een nieuwe groep, die samen Japanse kinderboeken leest in het Japans onder begeleiding van Hiromi sensei.

Onze grote droom voor dit jaar is om een vaste locatie te vinden voor ons Japans Cultureel Centrum. Dat wordt dan onze uitvalsbasis, van zowel de Japan Fans als groep, als van een “Japan Huis” dat een productiehuis wordt van al ons artistiek onderzoek, inclusief de visuele, muzikale en martiale kunsten. Achter de schermen zijn we daar al druk mee bezig, maar vooralsnog zijn we heel blij met de locatie in de bibliotheek Leidsche Rijn. Het is een mooie ruimte, in een deel van Utrecht dat enorm in ontwikkeling is. We verheugen ons erop om meer Japan Fans te ontmoeten in Leidsche Rijn!


Interview: Japan Fans in bibliotheek Leidsche Rijn, door de website leidsche-rijn.nieuws.nl . Japans Cultureel Centrum Utrecht.
Interview: Japan Fans in bibliotheek Leidsche Rijn