Japanse kunst in ACU

Misschien was je ze al tegengekomen, her & der in Utrecht? Ze hangen, liggen en staan onder meer in buurthuizen, bibliotheken en cafés: de resultaten van ons artistieke onderzoek “De Kracht van Kanji“. Vanaf 1 oktober exposeren we meer van onze Japanse kunst in ACU.

De Kracht van Kanji - Japan Fans exposities over je thuis voelen in Utrecht, Japanse kunst in ACU

Hoe bevalt het Aziatische mensen in onze Domstad? Wat maakt dat iemand uit Japan zich thuis voelt in Utrecht? En is dat anders voor een Japanner dan voor een Chinees, Vietnamees, Koreaan of Taiwanees? Op basis van die vragen gingen de Japan Fans Utrecht in gesprek met Utrechters met Aziatische roots.

Op basis van deze verhalen over ervaringen in de Domstad hebben de Japan Fans kunstwerkjes gemaakt. Elk verhaal werd samengevat in een “kanji”, een Aziatisch karakter, dat vervolgens verder werd bewerkt, bijvoorbeeld door middel van blauwdruk- en collagetechnieken. Samen met de interviews bieden de kunstwerkjes een uniek inkijkje in de levens van Utrechters van verschillende Aziatische culturen.

Vanaf 1 oktober: Japanse kunst in ACU

Kopieën van de kunstwerkjes hangen verspreid door de stad, in de cafés, bibliotheken en buurthuizen waar de interviews plaatsgevonden hebben, vaak omringd door Japanse fluitmuziek en objecten die een persoonlijke betekenis hebben voor de geïnterviewde. Vanaf 1 oktober presenteert ACU een selectie van de originelen, met QR codes om ter plekke de bijbehorende interviews te lezen (in het Nederlands en het Engels).

“De Kracht van Kanji”, vanaf 1 oktober in ACU, Voorstraat 71 Utrecht.

Onze expositie van Japanse kunst in ACU werd ook aangekondigd op de website Uitzinnig – dank je wel!

Onze droom: een Japans cultureel centrum in Utrecht

Met “De Kracht van Kanji” zetten we weer een stapje richting het realiseren van onze droom: een Japanese Art & Culture Centre in Utrecht. Want natuurlijk zouden we het allerliefst elke dag dit soort artistiek onderzoek doen en exposities organiseren in een eigen Japans cultureel centrum in Utrecht!