Karatedojo Utrecht-Leidsche Rijn

Karatedojo Utrecht-Leidsche Rijn is een Utrechtse dojo geaffilieerd aan Shotokan Karate Nederland. In dit blog stellen ze zich aan je voor!

“Wij zijn dojo Utrecht-Leidsche Rijn van Shotokan Karate Nederland. We trainen iedere week op donderdagavond en zaterdagochtend in de gymzaal Emile Hullebroeckstraat in Terwijde. Jeroen van Oostrum (3e dan) leidt de trainingen. Onze dojo is verbonden met de organisatie Shotokan Karate of America (SKA). Tsutomu Ohshima is een leerling van Gichin Funakoshi – de grondlegger van het moderne karate –   en richtte in 1956 deze organisatie op om Shotokan karate in de Verenigde Staten te verspreiden. Ook vertaalde Ohshima het boek “Karate Do Kyohan” van Funakoshi naar het Engels. Zo werd dit boek voor veel karateka’s in de Shotokan-stijl hét basisboek voor hun trainingen. In de jaren ’80 startte de eerste dojo in Nederland verbonden met SKA. In 2017 startte Jeroen de dojo in Leidsche Rijn.”

Karatedojo Utrecht-Leidsche Rijn is een Utrechtse dojo geaffilieerd aan Shotokan Karate Nederland. In dit blog stellen ze zich aan je voor!
Rei!

“Onze trainingen zijn een mix van:

  • Kihon: techniek
  • Kata: vaste volgorde van technieken 
  • Kumite: sparren

De nadruk ligt elke keer ergens anders. Jeroen kijkt goed naar ieders ontwikkeling en naar de groep als geheel. Hier stemt hij de lessen op af. Ook is er altijd extra aandacht voor de ‘kata van de maand’.

Ohshima maakte het traditionele karate aantrekkelijker voor het grote publiek. Hij stelde regels op om karate in competitievorm te beoefenen: met zo min mogelijk blessures en zoveel mogelijk aandacht voor de energie en mentaliteit van karate. Toch is de manier waarop wij karate beoefenen meer gericht op de ontwikkeling van je eigen vaardigheden dan op competitie bij kata- of kumite-wedstrijden.”

Karatedojo Utrecht-Leidsche Rijn is een Utrechtse dojo geaffilieerd aan Shotokan Karate Nederland. In dit blog stellen ze zich aan je voor!
Een strandtraining van Karatedojo Utrecht-Leidsche Rijn

“Elk jaar is er aan het einde van de zomer een strandtraining in Kijkduin.. Hier komen ook andere dojo’s uit Nederland, Duitsland en België naartoe. Samen trainen we in het zand: een fantastische manier om bijvoorbeeld worptechnieken (nage waza) en technieken vanuit een zittende positie (torite) te oefenen.

Rond de geboortedag van Funakoshi In november organiseren we jaarlijks een weekend lang een technisch seminar in Bunnik. Op zaterdag en zondag zijn er meerdere trainingen en we overnachten in de StayOkay. Iedereen kan op zondag zijn ontwikkeling laten zien tijdens de examens tot en met de bruine band (kyu-graden). De examens voor de zwarte banden (dan-graden) doe je  na afloop van een intensieve, meerdaagse “Special Training”. Omdat de vijfde dan de hoogste graad is die Funakoshi heeft toegekend, is dit overigens nog steeds de hoogste dan-graad binnen SKA.

Het afgelopen jaar hebben we een paar bijzondere gastdocenten op bezoek gehad: een mooie gelegenheid om andere dojo’s uit te nodigen en met elkaar te trainen. Ook in de landen om ons heen zijn er regelmatig gasttrainingen, examens, seminars of andere speciale trainingen. Vanuit Utrecht doen we hier altijd graag aan mee!”

Karatedojo Utrecht-Leidsche Rijn is een Utrechtse dojo geaffilieerd aan Shotokan Karate Nederland. In dit blog stellen ze zich aan je voor!

“Er zijn regelmatig nieuwe leden in onze dojo die voor het eerst met karate kennismaken en hun ontwikkeling als karateka beginnen. Toch zijn de meesten herintreders: ooit begonnen met karate, later gestopt en na een periode weer de tijd en interesse om karate op te pakken. De souplesse, techniek en bandkleur die je op jongere leeftijd hebt verworven moet je dan eerst afstoffen. Dat vergt doorzettingsvermogen.

We zijn echt een onderdeel van Shotokan Karate Nederland en de internationale SKA. We trainen niet alleen in Utrecht, maar ontmoeten ook andere karateka’s uit de SKA-dojo’s in Den Haag en Enschede en uit de landen om ons heen. Leerzaam en leuk! De groep in Utrecht zelf is  klein genoeg om veel persoonlijke aandacht te krijgen.”

Karatedojo Utrecht-Leidsche Rijn is een Utrechtse dojo geaffilieerd aan Shotokan Karate Nederland. In dit blog stellen ze zich aan je voor!
Karatedojo Utrecht-Leidsche Rijn in de zee!

“Wapentraining lijkt bijna in tegenspraak met de betekenis van het Japanse woord karate-do: “de weg van de lege hand”. In onze dojo trainen we niet met wapens om aan te vallen. Wel leren we karate in te zetten om je tegenstander te ontwapenen. Hoe dit werkt? Met name in de kata’s, de voorgeschreven volgorde van technieken, vind je aanknopingspunten om karate als doeltreffende zelfverdediging in te zetten en zo je tegenstander te ontwapenen.

Om deze toepassingen van de kata’s je eigen te maken, ontleed je de voorgeschreven volgorde van technieken. Dit noemen we “bunkai”. Door het regelmatig te oefenen, automatiseer je de technieken en worden ze onderdeel van je spiergeheugen. Dan worden de technieken pas doeltreffend. Een verrassende les daarbij is dat je je niet teveel moet richten op het wapen zelf, maar juist op je tegenstander.”


Ben je benieuwd of karate iets voor je is? Op zoek naar een nieuwe manier om aan je lichaam en geest te werken? Of heb je juist al ervaring en wil je het trainen weer oppakken? Kom een gratis proefles doen. Neem contact op via http://www.shotokan-karate.nl/utrecht-leidsche-rijn/. Een proefles kan je in gym- of sportkleding en op blote voeten volgen. Op onze website vind je een nog uitgebreider beeld van onze dojo en activiteiten.

  • met veel dank aan Edward Mac Gillavry voor dit interview.