Spektakel in Tokio

“Spektakel in Tokio” door Ian Buruma wordt het Japan Fans Boekenclub boek van de maand mei. In dit blog lees je er meer over!

"Spektakel in Tokio" door Ian Buruma wordt het Japan Fans Boekenclub boek van de maand mei. In dit blog lees je er meer over!

Bij Atlas Contact verschijnt op 25 april Ian Buruma’s nieuwste boek “Spektakel in Tokio – Japanse foto’s 1975 – 1981”. Bestel het alvast via je favoriete (lokale) boekwinkel, om er straks over mee te praten in onze Facebook Groep! Van de uitgever:

“Ian Buruma staat bekend als kenner van Azië en in het bijzonder Japan. Minder bekend is dat hij ook fotograaf is. In Spektakel in Tokio wordt een ruime selectie van de prachtige foto’s gepubliceerd die hij maakte in zijn Tokiose jaren.

Japan is aan de ene kant een conformistische maatschappij vol rangen, standen en ingewikkelde etiquetteregels. Maar Japan is ook – net als Engeland – een land met een sterke theatrale traditie vol excentriciteit en buitenissigheid. In “Tokio mon amour” beschreef Buruma de sfeer van Tokio in de jaren zeventig en zijn avonturen in de theaterscene daar. Voor een fotograaf was het Tokio van toen een droom. Aangevuld met beelden van traditionele tatoeagemeesters, kermisklanten en achterbuurten vormt Spektakel in Tokio een uniek portret van een andere kant van Japan – en van de fascinaties van Ian Buruma zelf.

In de vroege jaren zeventig studeerde Buruma als twintiger Chinees in Leiden, maar al snel voelde hij zich meer aangetrokken tot Japan. Tokio leerde hij kennen in de Cinémathèque in Parijs. De stad kwam op hem, als jonge filmliefhebber, over als een groot exotisch spektakel en in 1974 reisde hij voor het eerst naar Tokio waar hij met een beurs van het Japanse ministerie van onderwijs film kon gaan studeren aan de kunstacademie van de Nihon universiteit. De Japanse filmcultuur was in de jaren zeventig al over haar hoogtepunt heen, het moderne theater was nog wel springlevend, en de fotografie was dat zeker. In plaats van regisseur werd hij fotograaf.

Ian Buruma schrijft voor The New Yorker en NRC. Hij publiceerde onder meer Occidentalisme (2004), 1945 (2013), Hun beloofde land (2016) en Tokio mon amour (2018). In 2020 verscheen Het Churchillcomplex en in 2022 De fantasten. Friederich Weinreb, een Chinese prinses en de masseur van Himmler.”

Paperback | 96 blz. | geïllustreerd | € 29,99 | ook verkrijgbaar als e-book

Het Japan Fans Boek van de Maand voor mei 2023 is Ian Buruma's "Spektakel in Tokio". Japan Fans, Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht. Japans Cultureel Centrum Utrecht.
“Spektakel in Tokio” door Ian Buruma wordt het Japan Fans Boekenclub boek van de maand mei.