Kodomo no Hi – Japanse Kinderdag

Maak kennis met Kodomo no Hi – Japanse Kinderdag! De Japan Fans organiseren een speciaal Kodomo no Hi-evenement in Houten (vlakbij Utrecht) om dit festival te vieren. In deze blogpost leer je meer over de oorsprong van Kodomo no Hi (こどもの日).

Maak kennis met Kodomo no Hi - Japanse Kinderdag! De Japan Fans organiseren een speciaal Kodomo no Hi-evenement in Houten (vlakbij Utrecht) om dit festival te vieren. In deze blogpost leer je meer over de oorsprong van Kodomo no Hi (こどもの日).

Kodomo no Hi – Japanse Kinderdag

Kodomo no Hi is een Japans festival dat draait om liefde, familie en de energieke geest van kinderen. Het begon oorspronkelijk als Tango no Sekku en werd al meer dan duizend jaar gevierd om te wensen dat jongens gezond zouden groeien en welvarend zouden worden. In 1948 kreeg het de officiële naam Kodomo no Hi en werd de focus uitgebreid naar het vieren van alle kinderen in Japan.

Kodomo no Hi wordt jaarlijks gevierd op 5 mei, een dag waarop gezinnen in heel Japan hun kinderen eren en vieren. Elk aspect van deze feestelijke gelegenheid draagt een symbolische betekenis in zich, die traditie verbindt met hedendaagse uitingen van liefde en waardering.

Kodomo no Hi, Japan Fans Utrecht, Vliegende karpers voor Kodomo no Hi - foto door Leo Okuyama
Vliegende karpers voor Kodomo no Hi – foto door Leo Okuyama

Vliegende Karpervlaggen

Een van de meest iconische symbolen van Kodomo no Hi is de vliegende karper, ook bekend als koinobori. Deze levendige, karper-vormige windzakken wapperen gracieus in de wind en symboliseren de kracht, vastberadenheid en ambities die ouders hebben voor hun kinderen. In Japan is de karper een metafoor voor veerkracht en succes, omdat karpers tegen sterke stromingen in stroomopwaarts kunnen zwemmen.

Mini Samurai

Tijdens Kodomo no Hi tonen gezinnen vaak traditionele samurai-krijgersuitrusting, kabuto-helmen en miniatuur replica’s van krijgersbeeldjes genaamd Gogatsu-ningyo. Deze items eren de rijke geschiedenis van Japan en belichamen de geest van moed en kracht. Ze staan ook symbool voor traditionele waarden, zoals eer en integriteit, die ouders doorgeven aan hun kinderen.

Zoete Traktaties

Geen enkele Japanse viering zonder culinaire lekkernijen! Op Kodomo no Hi verwennen gezinnen zichzelf met smakelijke traktaties zoals kashiwa-mochi en chimaki. Kashiwa-mochi, een zoete rijstcake verpakt in eikenbladeren, symboliseert de continuïteit van de familielijn, terwijl chimaki, een gestoomde rijstdumpling verpakt in bamboebladeren, bescherming tegen boze geesten vertegenwoordigt. Deze traktaties prikkelen niet alleen de smaakpapillen, maar dragen ook een diepe culturele betekenis met zich mee.

Knutselen: Origami en Shobu Nagashi

Creatieve activiteiten zijn een geliefd onderdeel van Kodomo no Hi. Gezinnen brengen vaak samen tijd door met het maken van origami-karpers en andere traditionele decoraties. Het vouwen van ingewikkelde origami-creaties bevordert de motorische vaardigheden van kinderen en geeft ze een gevoel van voldoening. Een andere geliefde traditie is Shobu Nagashi, waarbij gezinnen irissen in rivieren of beekjes laten drijven, symbool voor zuivering en de hoop op een mooie toekomst.

Kodomo no Hi Vieren met Japan Fans

Bij Japan Fans genieten we ervan om Japanse tradities te delen met onze lokale gemeenschap. Van kunstworkshops tot ons Japanse taalcafé, onze evenementen bieden een kans om je onder te dompelen in de schoonheid en rijkdom van de Japanse cultuur. Op 13 mei 2023 organiseren we een speciaal Kodomo no Hi-evenement in Houten (vlakbij Utrecht).

Maak kennis met Kodomo no Hi - Japanse Kinderdag! De Japan Fans organiseren een speciaal Kodomo no Hi-evenement in Houten (vlakbij Utrecht) om dit festival te vieren. In deze blogpost leer je meer over de oorsprong van Kodomo no Hi (こどもの日).

Japan Fans is een Utrechtse stichting en vriendenkring, die zich inzet voor de oprichting van een Japans Cultureel Centrum in Utrecht. Geef een like aan onze Facebookpagina om dit initiatief te ondersteunen!