Japans Taalcafé in Utrecht centrum

Vorige week organiseerden de Japan Fans een informeel Japans Taalcafé in Utrecht centrum. Het was erg gezellig en leerzaam!

We spraken af bij koffiebar Black Brew, een sfeervol café vlakbij de bibliotheek Neude, waar we genoten van hun koffie, thee en cake. De mensen van het café waren erg aardig een behulpzaam.

Japans Taalcafé in Utrecht centrum

Samen met andere liefhebbers van de Japanse taal hebben we ons ondergedompeld in de Japanse cultuur en geoefend met het introduceren van onszelf, zoals we dat geleerd hebben van onze docente Yuko.

Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je jezelf kunt voorstellen in het Japans, zodat ook jij jezelf kunt introduceren tijdens een volgend taalcafé.

Vorige week organiseerden de Japan Fans een informeel Japans Taalcafé in Utrecht centrum. Het was erg gezellig en leerzaam!
Aantekeningen van een deelnemer aan het Japans Taalcafé in Utrecht centrum

Jezelf voorstellen in het Japans

Stap 1: Hajimemashite. Dit betekent “Leuk je te ontmoeten” of “Goedendag”. Dit is een beleefde en respectvolle manier om een gesprek te beginnen.

Stap 2: Jezelf voorstellen Om jezelf voor te stellen, kun je zeggen: “Watashi no namae wa ___ desu.” Dit betekent “Mijn naam is ___”. Als je je volledige naam gebruikt, zeg dan eerst je achternaam. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • “Watashi no namae wa Tanaka Yuki desu.” (Mijn naam is Yuki Tanaka.)
  • “Watashi no namae wa Takahashi Ryota desu.” (Mijn naam is Ryota Takahashi.)

Als je comfortabeler bent om klinken als een lokale, kun je het woord “watashi” weglaten en alleen zeggen “___ desu.” Bijvoorbeeld:

  • “Suzuki Mai desu.” (Ik ben Mai Suzuki.)

Stap 3: Vertellen waar je woont en waar je vandaan komt

Om te vertellen waar je woont in het Japans, kun je zeggen: “Watashi wa ____ ni sunde imasu.” Dit betekent “Ik woon in ___”. Om te vertellen waar je vandaan komt, kun je zeggen: “Watashi wa ____ shusshin desu.” Dit betekent “Ik kom uit ___”. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • “Watashi wa Amsterdam ni sunde imasu. Watashi wa Oranda shusshin desu.” (Ik woon in Amsterdam. Ik kom uit Nederland.)
  • “Watashi wa Utrecht ni sunde imasu. Watashi wa Amerika shusshin desu.” (Ik woon in Utrecht. Ik kom uit Amerika.)

Stap 4: Vertellen wat je hobby’s zijn en wat je leuk vindt om te doen Om te vertellen wat je hobby’s zijn in het Japans, kun je zeggen: “Watashi no shumi wa ___ desu.” Dit betekent “Mijn hobby’s zijn ___”. Om te vertellen wat je leuk vindt om te doen, kun je zeggen: “Watashi wa ___ ga suki desu.” Dit betekent “Ik hou van ___”. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • “Watashi wa ongaku ga suki desu. Watashi no shumi wa gitaar hiku koto desu.” (Ik hou van muziek. Mijn hobby is het bespelen van de gitaar.)

Stap 5: Afsluiten van je introductie Ten slotte, om je introductie af te sluiten in het Japans, kun je zeggen: “Yoroshiku onegaishimasu.” Dit betekent “Alsjeblieft / dankjewel, en laten we goed met elkaar omgaan.” Het is een vriendelijke manier om je introductie af te sluiten en laat zien dat je respectvol bent tegenover de persoon met wie je praat. Hier is een voorbeeld van een hele introductie:

Hajimemashite Watashi wa Lily desu. Amsterdam ni sunde imasu. Watashi wa eiga to ongaku ga suki desu. Yoroshiku onegaishimasu.

Lily

Kon je alles verstaan? (Ik ben Lily. Ik woon in Amsterdam. Ik hou van films en muziek. Laten we goed met elkaar omgaan.)

Ik hoop dat deze uitleg nuttig is voor de lezers die ook graag Japans willen leren en zichzelf willen introduceren in een Japanse omgeving, tijdens een volgend Japans taalcafé in Utrecht, of in onze Facebook Groep.

Veel succes en plezier met oefenen!

Vorige week organiseerden de Japan Fans een informeel Japans Taalcafé in Utrecht centrum. Het was erg gezellig en leerzaam!
We moesten hard lachen om de woordspeling op dit flesje…