Mio hartje Japan

Ken je de webshop “Mio hartje Japan” al? In dit interview maak je kennis met Marjolein, een Japan Fan die haar liefde voor dit fascinerende land uitdrukt door middel van prachtige handgemaakte tassen, accessoires en buttons met authentieke Japanse stoffen. Benieuwd naar haar inspiratie en creatieproces? Lees gauw verder en ontdek de persoon achter Mio❤️Japan.

Mio hartje Japan - een interview met Marjolein, door Japan Fans. Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht, Japans Cultureel Centrum

Ook de aandacht en het respect voor de natuur en voor traditionele ambachten trekt mij enorm. En daarnaast hou ik ook van de smaakvolle Japanse keuken en geniet ik van het bezoeken van kastelen, tempels en tuinen. Als ik in Nederland iets herken uit Japan, word ik meteen blij en enthousiast! Daarom omring ik me thuis ook graag met Japanse spullen en vind ik het zo fijn om te naaien met Japanse stoffen!

Je noemt jezelf een Japan Fan, wat betekent dat voor jou? 

Zo’n 15 jaar geleden raakte ik geïnteresseerd in Japan. Dat begon met de films van studio Ghibli. Ik ging mij steeds meer in Japan verdiepen en raakte verliefd op de traditionele Japanse patronen en symbolen.

Wat heeft je geïnspireerd om je liefde voor Japan te uiten door middel van het maken van tassen, accessoires en buttons met Japanse stoffen? 

Toen ik uit de grafische branche was gestapt, ging ik op zoek naar ander soort werk. Ik wilde iets gaan doen waar ik echt heel blij van zou worden. We waren inmiddels 2 keer in Japan geweest (in 2013 en 2016) en mijn passie voor Japan was alleen maar gegroeid! En omdat ik al naaide als hobby, leek het me geweldig om op Japan geïnspireerde producten te maken en die te gaan verkopen. 

Eerst naaide ik met stoffen die ik in Nederlandse stoffenwinkels vond en die mij deden denk aan Japan. En toen we in 2019 weer naar Japan gingen, kon ik in de Japanse stoffenwinkels mijn geluk niet op! Ik kocht heel veel verschillende stoffen met de herkenbare Japanse patronen en symbolen waar ik zo fan van ben en ik vind het nog steeds heerlijk om daar tassen en accessoires van te naaien.

Hoe selecteer je de Japanse stoffen die je gebruikt voor je creaties? 

Ik ben gek op de Japanse traditionele patronen en symbolen. Dat is mijn ‘filter’ dat ik gebruik als ik Japanse stoffen selecteer. 🙂 Ik probeer ook een goede balans te vinden in stoffen met drukke patronen met veel kleur en stoffen met rustige designs zodat ik fijne combinaties kan maken voor bijvoorbeeld de kinchaku handtassen.  

Prachtige Japanse stoffen. Japan Fans. Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht, Japans Cultureel Centrum Utrecht.

Heb je favoriete patronen of symbolen waar je graag mee werkt?

Ik werk graag met de patronen seigaiha (golven), asanoha (‘ster’), karakusa (‘plant ranken’), shippou (puntige ovaaltjes) en kanoko (shibori puntjes). Symbolen waarbij ik meteen aan Japan denk, zijn: Japanse bloemen zoals sakura, ume, chrysanten en pioenrozen. Bladeren van de esdoorn, bamboe en ginkgo biloba. Dieren zoals poezen, vissen, konijnen, kraanvogels en schildpadden. En ook nationale en traditionele symbolen als Mount Fuji, daruma, temari ballen, waaiers, Japanse lekkernijen en maneki neko.

Kun je ons een kijkje geven in het proces van het maken van je tassen en accessoires? 

De ene keer maak ik een serie nieuwe producten voor in m’n webshop, de andere keer ben ik bezig met het maken van diverse producten voor een aankomende markt en andere keren maak ik in opdracht voor een klant een custom tas of ander product.

Van begin tot eind is het een hele reeks handelingen. Stof voorwassen met azijn, laten drogen, strijken, stof snijden, fournituren bij selecteren, versteviging aanbrengen op de stof, delen aan elkaar naaien, sommige stukken lock ik op de lockmachine, het naaiproject keren en dan afwerken en nog een keer strijken als dat nodig is. 

Ik heb een dochtertje van 6 jaar oud en na school ben ik er voor haar. De uren dat ik achter elkaar kan werken verschillen daardoor per dag. De ene dag ben ik vooral bezig met naaiprojecten voor te bereiden, de andere dag focus ik op m’n administratie, en weer een andere dag combineer ik het naaien met productfotografie of het beantwoorden van interview vragen! 😉

Mio hartje Japan - een interview met Marjolein, door Japan Fans. Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht, Japans Cultureel Centrum

Hoeveel tijd en aandacht besteed je aan elk stuk?

Dat verschilt uiteraard heel erg per product. De kleine accessoires maak ik vaak in een kwartier of half uur. De handtas met verstelbare schouderband naai ik in ongeveer 5,5 uur. Ik vind het belangrijk dat alle producten er netjes en verzorgd uit zien. Dus soms haal ik een stukje stiksel weer uit als ik het niet netjes genoeg vind. In m’n vorige werk kon ik dan appeltje Z doen en snel herstellen, nu zet ik m’n koptelefoon met muziek op en ga geduldig met m’n tornmesje aan de slag.   

Wat maakt jouw tassen, etuis, haaraccessoires en buttons uniek en onderscheidend van andere producten op de markt?

De tassen en accessoires die ik nauwkeurig en met veel liefde met de hand maak, zijn een unieke combinatie van Japan en Nederland. Ze zijn onderscheidend omdat ik degene ben die ze maakt, vanuit mijn passie en mijn persoonlijke kijk op Japan. Ik hou heel erg van kleur, dus al mijn gemaakte producten zijn sowieso altijd heel kleurrijk. 

Daarnaast maak ik ook custom orders, maatwerk opdrachten. Als jij een scrunchie hebt gezien op mijn Instagram in een stof die je prachtig vindt, maar je wilt daar liever een etui van, of als je een kinchaku handtas wilt in een andere stofcombinatie dan ik op voorraad heb, dan kunnen we samen jouw wensen en de mogelijkheden doorspreken. 

Omdat ik meestal een halve meter koop per stof, heb ik een heel divers aanbod van Japanse stoffen. Daardoor kan een stof snel opraken, maar is de tas of accessoires die je bij Mio❤️Japan koopt, wel uniek! 

Hoe deel je je liefde voor Japan met anderen via je creaties? 

Als je net als ik Japanfan bent, zul je de symbolen en misschien ook de patronen op de Japanse stoffen die ik gebruik, herkennen. Dan wil je jouw liefde voor Japan vast ook laten zien met 1 van mijn handgemaakte producten! En als je niet zo veel met Japan hebt, zul je tassen en accessoires zien die handgemaakt zijn van bijzondere stoffen met prachtige kleurrijke designs.

Heb je interactie met je klanten of organiseer je evenementen waar je jouw producten presenteert?

Via Instagram heb ik m’n eigen fanbase. 🙂 Ik vind het heel fijn om contact te hebben met mijn klanten of geïnteresseerden. Dat doe ik ook via m’n nieuwsbrief. Ik kan klanten of geïnteresseerden dan om feedback vragen en daar leer ik weer van. Ook organiseer ik af en toe Story Sales op Instagram, dan verkoop ik op vooraangekondigde data de producten die op een markt niet verkocht zijn. 

Kodomo no Hi. Japan Fans. Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht. Japans Cultureel Centrum Utrecht.
Marjolein met één van haar prachtige tassen en bijpassende scrunchie bij een kodomo-no hi karpervlag.

Wat zijn enkele van de uitdagingen waarmee je te maken hebt gehad bij het creëren en verkopen van je handgemaakte producten?

De grootste uitdaging blijft voor mij dat ik aan de ene kant vanuit passie creëer en dus doe wat ik graag wil en aan de andere kant blijf ik mezelf steeds afvragen; welke producten vinden mijn klanten interessant, welke bedragen vraag ik daarvoor, hoe vind ik meer mensen die net zo enthousiast zijn over mijn producten als ik? De balans daartussen heb ik nog niet helemaal onder de knie.

Wat ik nou zo leuk vind, door jouw vragen in dit interview doe ik ook weer nieuwe inzichten op. Ik leer zoveel van creatief ondernemen. 🙂

Dus hierbij stel ik voor mezelf een nieuw doel met mijn Digitale Daruma Doelensteller (die krijg je van me als je je inschrijft voor m’n nieuwsbrief): het vinden van een goede balans tussen creëren vanuit mijn eigen passie waarbij ik zoek naar de voor mij perfecte doelgroep. 🙂 “Ganbarimasu!”

Prachtige Japanse stoffen. Japan Fans. Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht, Japans Cultureel Centrum Utrecht.
Op stoffenjacht voor Mio hartje Japan

Heb je favoriete Japanse stoffenwinkels of merken die je graag gebruikt voor Mio hartje Japan? 

In Japan heb ik 2 stoffenwalhalla’s bezocht 😉 dat waren Nomura Tailor in Kyoto en Toraya in Osaka. Ik koop ook Japanse stoffen in webshops, maar dat aanbod verschilt heel erg en wordt steeds beperkter. Tijd dus om weer naar Japan te reizen! Stoffen kopen in Nippori Street staat hoog op m’n wish list!

Wat hoop je te bereiken met Mio hartje Japan in de toekomst? Zijn er nieuwe projecten of doelen die je wilt nastreven?

De Japanmarkt van afgelopen Pinksterzondag was een mooie mijlpaal en gelukkig ook een groot succes voor mij. Omdat ik heb ervaren dat er een online doelgroep is en een doelgroep die vooral op markten koop, wil ik vaker op markten gaan staan. Ik probeer een goede marktselectie te maken, zodat ik genoeg tijd heb om nieuwe producten te maken. 

Daarnaast wil ik me online ook meer kenbaar maken. Buiten Instagram en m’n nieuwsbrief. Dit interview is alvast een mooie stap! 🙂

En het doel wat ik hopelijk volgend jaar met mijn vriend en dochter kan nastreven is onze volgende reis naar Japan! Want daar krijg ik altijd heel veel inspiratie en rust van in m’n hoofd en kan ik weer leuke workshops gaan volgen en natuurlijk….. Japanse stoffen gaan kopen!

Mio hartje Japan op Japan Fans. Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht, Japans Cultureel Centrum Utrecht.
Klik op de banner hierboven om de mooie website van Mio hartje Japan te bekijken!