Natsukashii

Ontdek het verhaal achter Natsukashii.nl en Carola’s passie voor Japan in dit exclusieve interview.

Natsukashii, Carola Straatman, Japan Fans, Japanse producten, tweedehands, mooi, Japanse kunst en cultuur, Japanese Art and Culture Utrecht

Kun je ons meer vertellen over jezelf en wat je heeft geïnspireerd om Natsukashii te starten?

Mijn naam is Carola Straatman, ik ben geboren in Arnhem en heb visuele communicatie gestudeerd aan de Kunstacademie in Den Bosch. Al ruim 25 jaar woon en werk ik in Den Haag waar ik mijn eigen grafisch ontwerpstudio (carolastraatman.nl) run. Daarnaast ben ik een paar jaar terug gestart met mijn webshop Natsukashii.nl.

Japan stond al jaren op mijn verlanglijstje. Na mijn eerste rondreis in 2013 werd ik op slag verliefd op dit prachtige land, met name op de traditionele ambachten die met passie en precisie in ere worden gehouden. Sindsdien ben ik een aantal keren terug geweest voor langere tijd, en heb ik diverse steden en gebieden bezocht. Al die tijd wilde ik iets doen met mijn liefde voor het authentieke Japan en deze passie delen met anderen. Zo ontstond Natsukashii.nl, een online webshop waarin ik traditionele vintage items uit Japan verkoop, handgemaakt en authentiek.

Waar staat de naam Natsukashii voor en hoe ben je erop gekomen?

Natsukashii (懐かしい) is een term die in Japan gebruikt wordt als men iets tegenkomt van vroeger, waar je een hele fijne herinnering aan hebt. Iets wat direct een glimlach op je gezicht brengt. Denk bijvoorbeeld aan een liedje dat je vroeger vaak luisterde en dat je na vele jaren ineens op de radio hoort. Een vintage item in een winkeltje, wat je weer even terug brengt naar je grootouders huis. Of dat concertkaartje wat je ineens terugvindt in die oude jas. In het Nederlands zouden we het kunnen vertalen als nostalgie, al heeft dat ook een weemoedige betekenis en dat heeft het begrip Natsukashii zeer zeker niet. Ik zocht een Japanse naam voor mijn shop, iets betekenisvol en positief. Ik wil een glimlach op het gezicht van mijn klanten brengen met iets moois uit het verleden. Dat is Natsukashii.

Carola in Kyoto tijdens een van haar rondreizen door Japan.

Als grafisch ontwerper uit Nederland ben je een enthousiaste bewonderaar van Japan. Op je Instagram-pagina @carola_japan deel je ook prachtige foto’s van reizen door Japan. Wat fascineert je zo aan Japan in het algemeen en aan de traditionele Japanse ambachten en kunsten in het bijzonder?

Mijn fascinatie voor Japan komt grotendeels vanuit mijn achtergrond als grafisch ontwerper. Ik ben beeldend ingesteld, ik houd van typografie, van fotografie, moderne en klassieke kunst, van dessins en alle daaraan verwante ambachten. Het échte handwerk boeit me enorm. Japan heeft op deze vlakken zoveel te bieden, ik heb daar prachtige musea en ateliers bezocht op het gebied van Ukiyo-e (houtsnede), geweven zijde en indigo stoffen, lakwerk etc. Het vakmanschap is in Japan een nationaal materieel erfgoed en wordt met veel precisie en toewijding in ere gehouden. Iets wat we hier in het westen in die mate niet meer kennen. 

Japan is in vele opzichten een enorm fotogeniek land. Het land is heel divers, de steden zijn inmens groot (heerlijk om alleen in te verdwijnen), het platteland is wijds. Geen groter contrast tussen beton en groen als in Japan. Dat geldt ook voor de historie versus de moderne cultuur. Japan loopt voorop als het gaat om moderne technieken en faciliteiten, maar behoudt daarnaast de culturele historie en oude ambachten. Je raakt niet uitgekeken! Ik heb tijdens mijn reizen ook veel portretten gemaakt van Japanners. Dat waren vaak onverwacht leuke ontmoetingen, die in sommige gevallen zelfs tot vriendschappen hebben geleid. Al deze indrukken wilde ik delen, vandaar dat ik mijn instagram account @carola_japan ben begonnen.

Japan Fans, portretten die Carola maakte in Japan
Een kleine selectie van de portretten die Carola in Japan maakte.

Hoe wil je deze liefde voor kleurrijk en authentiek Japan delen met je klanten via Natsukashii.nl?

Vooralsnog richt ik me op mijn online webshop en sta ik zo nu en dan op een markt (al dan niet Japan gerelateerd). Zo’n markt is een leuke manier om klanten te leren kennen, en zo krijgen zij ook het gezicht te zien achter Natsukashii. Mijn Instagram account @natsukashii.nl gebruik ik als promotie en blijkt vooral ook een hele leuke manier te zijn om contacten te leggen met mede Japan-liefhebbers.

Op Natsukashii.nl verkoop je onder andere vintage Kokeshi (houten poppen), Haori (Kimono-jasjes) en verschillende vintage zijden accessoires. Wat maakt deze items zo speciaal?

Wat het speciaal maakt is dat alle items in mijn shop vintage en authentiek Japans zijn, van origine, ontworpen en handgemaakt in Japan. Het zijn items die een betekenis hebben. Een Jubako (lakwerk doos) wordt bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag gebruikt, Kokeshi poppen worden van oudsher gegeven als geluksbrenger, de Kimono ontstond op basis van rechte stukken stof om geschikt te zijn voor elke lichaamsmaat en -vorm. Ik houd van natuurlijke materialen, maar dat is dan ook vaak inherent aan een authentiek product. En omdat het handgemaakt is, is elk item uniek.

Persoonlijk houd ik erg van vintage spullen, waar (naast een betekenis) al een verleden in zit, wat zich dan soms uit in een klein krasje of verkleuring door het vergaan van de tijd. Dat geeft het nét een stukje meer karakter, een mooie herinnering. Het Natsukashii-gevoel. En wat is er mooier dan een vintage item een tweede leven te geven, een klein beetje bijdragen aan een duurzamere wereld en de Japanse ambachten in ere houden. Preloved is reloved!

Natsukashii, Carola Straatman, Japan Fans, Japanse producten, tweedehands, mooi, Japanse kunst en cultuur, Japanese Art and Culture Utrecht
Carola en een impressie van een aantal items uit de Natsukashii webshop.

Elk item in je winkel heeft zijn eigen geschiedenis. Kun je ons vertellen hoe je dit wilt overbrengen?

Als je als klant een vintage item uit Japan koopt wil je wellicht ook weten wat het verhaal of de betekenis erachter is. Naast dat ik het zelf reuze interessant vind om dit uit te zoeken en erover te lezen, wil ik deze informatie ook graag delen. Voor bijvoorbeeld een Kokeshi zoek ik op basis van de signature en stijl naar de maker, het gebied waar het gemaakt is en de betekenis van de schildering. Soms vind ik meer achtergrondinformatie over de maker wat leuk is om te melden, zonder er een heel epistel over te schrijven natuurlijk. Daarnaast besteed ik veel aandacht aan de fotografie. Het moeten eerlijke foto’s zijn, kleurecht en ik zorg dat mijn waardering voor het item én de ambacht tot zijn recht komt, zowel in tekst als in beeld.

Je voegt regelmatig nieuwe vintage items toe aan de winkel. Wat kunnen klanten verwachten en wat zijn je toekomstplannen voor Natsukashii?

Uiteraard ben ik continue mijn collectie van vintage items aan het uitbreiden, daarin ben ik kieskeurig. Het moet authentiek Japans zijn, het liefst gemaakt van natuurlijke materialen en (vooralsnog) goed te verzenden zijn. Dagelijks besteed ik meerdere uren aan het zoeken naar bijzondere en mooie vintage parels. Dit doe ik bij diverse vintage ateliers en winkeltjes in Japan. Omdat ik dol ben op mooie stoffen en dessins en het leuk vind om zelf te naaien, ga ik binnenkort ook door mijzelf genaaide producten aanbieden, allen gemaakt van vintage Japanse zijden Obi-stoffen. Nu nog even meer tijd vinden naast al mijn werk om wat vaker achter die naaimachines te kunnen kruipen.

Als iemand die een diepe waardering heeft voor Japanse tradities en ambachten, hoe zoek je naar de juiste balans tussen het behouden van de authentieke essentie van de items en het aanbieden van iets unieks en eigentijds voor je klanten?

Voor mij is het essentieel om daarin dicht bij mezelf te blijven. Een voorwaarde die ik mezelf stel bij het inkopen van elk item, is dat ik het ook zelf zou willen dragen of in huis zou willen zetten. Daarnaast kijk ik ook kritisch naar of het klopt hoe ik het verkoop en of de waarde en authenticiteit wel behouden blijft. Mijn waardering voor de items wil ik op een juiste manier overbrengen en delen.

We leven in een vluchtige maatschappij waarin de waardering voor ambachten en producten vaak ver te zoeken is. Fast-fashion voert nog steeds de boventoon, met iedere paar maanden een nieuwe collectie, terwijl de oude voorraad zonder gêne wordt vernietigd. Een Haori is tijdsloos, het doet niet mee aan de grillen van de modeindustrie. Ik laat zien hoe leuk het is om een Haori (of Kimono) op een niet traditionele manier te dragen, simpelweg als vervanger voor een blazer of vest. Het voelt bijzonder om te dragen en je kunt je ermee onderscheiden. Zo behoud je de waardering en authenticiteit van het item, maar maak je het eigentijds en eigen. Bovendien is het gewoon een heel mooi item om te hebben.

Natsukashii, Carola Straatman, Japan Fans, Japanse producten, tweedehands, mooi, Japanse kunst en cultuur, Japanese Art and Culture Utrecht
Een aantal Haori uit de webshop van Natsukashii.nl 

Wat is het leukste aspect van het runnen van Natsukashii?

Eigenlijk het totale plaatje, ik geniet van ieder aspect. Ik doe alles zelf, het is een one-woman-show; het zoeken naar de pareltjes, het inkopen, het fotograferen van de items, de foto’s selecteren en bewerken, productinformatie zoeken en beschrijven, de webshop en instagram bijhouden, de vormgeving, administratie, etc. Een heel leuk aspect is het contact met de klanten en mede Japan-liefhebbers en niet te vergeten de vele mooie reacties die ik krijg, zowel online als offline. Met Natsukashii heb ik een ideale vorm gevonden waarin ik mijn liefde voor authentiek Japan kan delen en anderen blij kan maken met mooie vintage producten uit Japan.

Waar zie je jezelf over een paar jaar? Zijn er nog dromen of doelen die je wilt bereiken?

Eerlijk gezegd plan ik nooit zover vooruit. In ieder geval wil ik graag weer een aantal rondreizen maken door Japan, nog meer mooie plekken bezoeken en fotograferen, én een aantal van mijn Japanse vrienden weer zien. En wie weet ga ik dan toch nog een keer mijn eigen fysieke Natsukashii winkel openen. Ik stuur jullie wel een uitnodiging voor de opening als het zover is. 🙂