Japanse Fluitmuziek over Vogels in de Domkerk

Op 16 september klinkt er Japanse fluitmuziek over vogels in de Domkerk in Utrecht, mede mogelijk gemaakt door de stichting Japan Fans.

Op zaterdagavond 16 september presenteert Martine Mussies in de historische Domkerk een nieuw repertoire van fluitmuziek rondom vogels. Dit evenement maakt deel uit van de serie “Night of Light,” waarbij elke derde zaterdagavond van de maand honderden mensen samenkomen in de kerk om een kaarsje aan te steken en te genieten van de sfeer.

Japanse Fluitmuziek over Vogels in de Domkerk

Van de nachtegaal tot de koekoek, vogelgeluiden hebben altijd een bijzondere plaats ingenomen in de muzikale verbeelding. Namens de stichting Japan Fans concerteerde Martine al regelmatig met Japanse fluitmuziek, waarin ook veel vogelgeluiden en liedjes over vogels voorkomen. Behalve in de Night of Light heeft ze hiermee onder meer opgetreden tijdens festival Camera Japan, het Hanami Festival en in de bibliotheek Neude, in het kader van de Week van de Manga & Japanse Cultuur. Op haar repertoire staan onder meer de speciaal voor haar geschreven serie ministukjes gecomponeerd door Patrick William Meagher. Deze stukjes zijn gebaseerd op de lokroepen van Japanse vogels en gecomponeerd voor de Garklein, de allerkleinste blokfluit die er bestaat.

Voor dit concert vult Martine haar Japanse vogelmuziek aan met de vogelgeluiden uit Athanasius Kircher’s 1650 “Musurgia Universalis”, een manuscript dat ze speciaal in Londen is gaan bekijken, en met een schat aan vogelliedjes uit de Baltische staten. Afgelopen zomer reisde ze namelijk een maand lang door Estland, Letland en Litouwen. Van de grote hoofdsteden naar de kleine dorpjes, per bus, trein, Bolt en lopend. Ze zoog alle indrukken in zich op – van de volksmelodieën, de landschappen, de architectuur, de kunst, de geschiedenis en niet in de laatste plaats de mensen en de dieren – en kwam terug met een boek vol aantekeningen, een tas vol CD’s, een schat aan ervaringen en enkele nieuwe handgemaakte fluiten, die deze zaterdag voor het eerst in een concert te horen zullen zijn.

In de komende “Night of Light” maakt Martine gebruik van een scala aan bijzondere fluiten, met naast de Garklein en de Japanse fluiten onder meer keramische dierenfluitjes, Skudučiai (bamboefluitjes uit Litouwen), Lumzdelis (een traditioneel Litouws herdersinstrument), en Stabule (ook bekend als stebule of stabuļa, een Letse blokfluit).

Night of Light, zaterdag 16 september, aanvang 20.15u, Domkerk Utrecht