Op de allerlaatste dag van augustus organiseerde Maan een “Kimono-no Home Sale” bij haar thuis. Voor iedereen die van Japanse cultuur houdt, was dit een unieke kans om een kijkje te nemen in haar indrukwekkende collectie van traditionele Japanse kleding. De Japan Fans waren van de partij.
Kimono-no Home Sale
Een Kimono-no Home Sale is eigenlijk een soort informele pop-up verkoop, maar dan in een gezellige, huiselijke setting. En Maan had haar woonkamer omgetoverd tot een waar Japanse modeparadijs! Er waren verschillende soorten kimono’s te bewonderen, van de sierlijke Furisode (met lange, zwierige mouwen, typisch voor jongere vrouwen) tot de rijke, ceremoniële Uchikake, vaak gedragen door bruiden tijdens traditionele Japanse bruiloften.
Het was een gezellige drukte bij Maan thuis, waar we thee dronken en kletsten, omringd door de meest fantastische Japanse kleren. De sfeer was ongedwongen en warm. Terwijl we nipten van heerlijke Japanse thee, raakte ik in gesprek met mede-Japan Fans die ik eerder had ontmoet bij andere evenementen zoals op de kyudo workshop (met traditioneel Japans boogschieten), tijdens de Japanse cultuurweek in bibliotheek Neude en bij onze Kodomo no Hi in Utrecht. Het was een feest van herkenning en nieuwe ontmoetingen, en ik heb zelfs een paar nieuwe vrienden gemaakt!
Tussen de prachtige kimono’s vond ik een schitterend roestkleurig jasje dat ik meteen aanpaste. Heel blij mee en direct gedragen tijdens mijn fluitoptreden de week erna! En alsof dat niet genoeg was, kregen we van Maan ook nog een stapel ansichtkaarten cadeau om uit te delen op het Japans Cultureel Centrum. Op de kaarten prijkt een foto van een adembenemende oranje en gouden Uchikake, versierd met kraanvogels, golven en wolken – een ware blikvanger en een must-have voor wie iets unieks zoekt. (Foto met link hieronder.)
Wat me tijdens de Kimono-no Home Sale vooral opviel, was de prachtige symboliek die in de kimono’s verweven zit. Veel van de kimono’s waren versierd met kraanvogels, een geliefd symbool in de Japanse cultuur. Kraanvogels staan voor geluk, trouw en een lang leven – daarom worden ze vaak afgebeeld op bruidskimono’s, zoals de oranje en gouden Uchikake die ik eerder noemde.
Naast de kraanvogels waren er ook veel bloemenpatronen te zien, elk met hun eigen betekenis. Bijvoorbeeld de kersenbloesem, die de vergankelijkheid van het leven symboliseert, en de pioenroos, die voor rijkdom en eer staat. Japan heeft echt een eigen bloementaal. Details zoals deze maken de kimono’s niet alleen schitterend om naar te kijken, maar geven ze ook een diepere, meer symbolische waarde die verbonden is met Japanse tradities en levensfilosofie.
Volg Maan voor meer moois
Ben je ook benieuwd naar deze prachtige Japanse creaties? Je kunt Maan volgen op Etsy, waar ze naast kimono’s ook upcycled jassen en fine art prints verkoopt. En vergeet zeker haar Instagram niet, voor een flinke dosis Japanse mode-inspiratie.
Als je net zo gek bent op Japanse cultuur en mode als ik, dan is een bezoek aan een Kimono-no Home Sale een absolute aanrader!