Kodomo no Hi in Utrecht

Afgelopen zondag organiseerden vrijwilligers van het Japans Cultureel Centrum en Japan Fans samen een feestelijke Kodomo no Hi in Utrecht.

Kendo op het kodomo no hi evenement in het centrum van utrecht, japan fans, japans cultureel centrum, japanese art and culture centre of utrecht, event, kinderdag, japans feest,

Vorig jaar vierden we kodomo no hi – de Japanse kinderdag – met een evenement in Houten, maar in 2024 was Utrecht centrum aan de beurt. Het was een heel leuke middag, of in de woorden van het Utrechts Nieuwsblad: een geslaagde kodomo no hi in Utrecht.

De eerste helft van de middag stond in het teken van kendo en aikido, waar de kinderen hun energie en enthousiasme kwijt konden. Onder begeleiding van ervaren instructeurs werden de basisprincipes van kendo, de traditionele Japanse krijgskunst met bamboezwaarden, geleerd. Met geconcentreerde blikken en snelle bewegingen leerden ze de kunst van het zwaardvechten, waardoor ze niet alleen fysieke vaardigheden ontwikkelden, maar ook discipline en respect voor anderen.

Na een energieke start werden de kinderen uitgenodigd om deel te nemen aan aikido, een verdedigingskunst gebaseerd op harmonie en non-agressie. Met vloeiende bewegingen en aandacht voor balans en coördinatie, leerden ze niet alleen zichzelf te verdedigen, maar ook om te gaan met situaties op een vreedzame en respectvolle manier. Het was inspirerend om te zien hoe de kinderen zich openstelden voor deze eeuwenoude tradities en tegelijkertijd hun zelfvertrouwen opbouwden.

In de tweede helft van de middag verschoof de focus naar origami en kirigami, waar creativiteit en precisie centraal stonden. Met behendige vingers en geduldige begeleiding werden kleurrijke papieren creaties tot leven gewekt. Van eenvoudige vouwwerkjes tot ingewikkelde patronen, de kinderen werden uitgedaagd om hun verbeeldingskracht te gebruiken en kunstwerken te creëren die hun eigen unieke stijl weerspiegelden.

Kirigami, de kunst van het papierknippen, bood een extra dimensie aan het creatieve proces. Met verschillende soorten scharen (kartelscharen, golfscharen) en technieken knipten de kinderen prachtige silhouetten en patronen. Het was enig om te zien hoe ze zich onderdompelden in deze traditionele kunstvormen en trots waren op hun knutselwerkjes.