Utrechtse Dojo Stellen Zich Voor: Aikido Vereniging Domstad

Vandaag willen we je graag kennis laten maken met Aikido Vereniging Domstad in de wijk Wittevrouwen in Utrecht. Een nieuwe toevoeging aan onze serie over Dojo in Utrecht.

Het was de eerste Koningsdag sinds de COVID lockdowns, dus in de straten van Utrecht van het één groot feest. Van marktkraampjes, kleedjes, standjes met eten en drinken, muziek… en een meta performance van twee tieners, met viool en fluit, die alsmaar bijna  begonnen aan hun optreden. De drukte was overweldigend, maar gelukkig konden twee Japan Fans – Jolijn & Martine – zich even terugtrekken in een oase van rust temidden van die bruisende festiviteiten. Ze waren uitgenodigd door Aikido Vereniging Domstad, in hun prachtige sfeervolle dojo middenin Wittevrouwen. Dat is Japanse kunst en cultuur in het centrum van Utrecht!

Japanse kunst en cultuur in het centrum van Utrecht - Aikido Vereniging Domstad
“In ons logo komt alles samen; de weg van harmonie, een yin-yang element, de dynamiek tussen vechten en verdedigen, het vallen en opstaan. Verder zijn in het logo de kenmerkende hakama’s zichtbaar. Aikidoka’s dragen vanaf het eerste dan examen een zwarte hakama. De kleuren rood en wit verwijzen vanzelfsprekend naar Utrecht en onze naam; Aikido Vereniging Domstad.”

Aikido Vereniging Domstad

Aikido Vereniging Domstad is een dynamische vereniging in de wijk Wittevrouwen in Utrecht. “We zijn in de zomer van 2021 gestart met 20 aikidoka’s, binnen een jaar verdubbeld in ledenaantal en groeien nog steeds door!” vertelt aikidoka Linda van Vliet, “We bieden lessen voor alle leeftijdsgroepen; kinderen, jongeren en volwassenen. Voor volwassenen hebben we een beginnersgroep. We zijn zes dagen in de week geopend; kom een keer langs voor een gratis proefles!”

Japanse kunst en cultuur in het centrum van Utrecht - Aikido Vereniging Domstad
Een demonstratie door Anne Boekee en Wouter Tolkamp (fotograaf Pieter Kroese)

Aikidotechniek

Jolijn en Martine leerden als eerste technieken twee worpen en de bijbehorende rollen. We oefenden samen met Hannah, een enthousiaste 11-jarige aikidoka, die door haar sensei Henning liefkozend ‘Rupsje Nooitgenoeg’ werd genoemd. Maar zodra het ging mochten we dezelfde technieken op uitproberen op sensei zelf, die toch behoorlijk wat groter en zwaarder is…

“Bij Aikido maakt het niet uit hoe groot, klein, dik of dun je bent”, legt Linda uit, “je gebruikt de kracht van je tegenstander om jezelf te verdedigen. Aikidotechnieken gaan nooit in tegen de kracht en intentie van een aanvaller, maar maken er juist gebruik van om de aanval te neutraliseren. Valt iemand heel stevig aan, dan kan je deze kracht als tori (verdediger) ombuigen en de uke (aanvaller) heel hard werpen. Valt een uke rustig aan, dan vliegt iemand niet direct de lucht door. Aikido draait om het ‘niet vechten’. Is er geen aanval vanuit je ‘tegenstander’, dan is er ook geen reden tot verdediging en kan je ook weg lopen.  Dat kan slap klinken voor een martial art, maar is juist heel krachtig. Denk aan bamboe dat heel ver mee kan buigen maar nooit breekt.” 

Aikido in Wittevrouwen

De Japan Fans hadden een heerlijke middag terwijl ze meer leerden over aikido – zowel concrete technieken als achterliggende filosofie – in de prachtige dojo. (Echt een droom en inspiratie voor ons eigen Japans Cultureel Centrum in Utrecht… ooit!) Hieronder nog drie foto’s van het aikidoparadijsje in Wittevrouwen – klik erop voor een vergroting:

Aikido als “Moving Zen”

“De training (DO) richt zich op de ontwikkeling van lichamelijke en geestelijke balans (AI) door het efficiënt uitvoeren van technieken met gevoel voor timing en een optimale ademhaling (KI). Onze stijl kenmerkt zich wel door de dynamische manier van trainen. Het is veel bewegen op de mat, en niet statisch en/ of op kracht gericht. Onze vorige hoofddocent noemde aikido dan ook moving zen.”

“Iedere les begint met een warming up, waarin aandacht besteed wordt aan de basis van aikido, met name veel rollen en tai sabaki (vrij vertaald, passen/ bewegen door de ruimte). Met name bij de beginnerslessen staat het rollen centraal. Goed kunnen vallen en rollen is essentieel voor iedere techniek die je later gaat leren. Er zijn verschillende leraren met allen een eigen specialisme; kinderen, jongeren en/ of volwassen. Op dit moment trainen de kinderen op maandag in de middag, jongeren op dinsdag en donderdag, beginners (volwassenen) op donderdagavond en overige volwassenen op maandag- en woensdagavond. Maar hou onze website in de gaten, bij veel belangstelling breiden we het rooster uit.”

“We werken aan houding, gronding in de lessen. We trainen zonder enige vorm van competitie. Aikido is meer gericht op persoonlijke ontwikkeling en kent geen wedstrijden. Met (jaarlijkse) examens daag je jezelf uit om aan je techniek te werken.”

Kinderen en jongeren samen voor de kinderexamens april 2022

Aikido wapens: tanto, jo en bokken

Bij Aikido Vereniging Domstad wordt, naast het oefenen van verdedigingstechnieken tegen gewapende aanvallers (ontwapeningstechnieken), ook aandacht besteed aan het leren omgaan met de traditionele oefenwapens van de samoerai: het mes (tanto), de stok (jo) en het houten zwaard (bokken). “Het hanteren van de stok en het zwaard helpen zowel bij het aanleren van een adequate houding, als ook om uit de lijn van de aanval bewegen. Het trainen met de wapens verdiept het inzicht in de timing en focus van de aikido technieken.”

Aikido oefenwapens (foto’s door Linda)

Enthousiast geworden over Aikido Domstad?

Wil jij ook meer Japanse kunst en cultuur beleven, en liefst in het centrum van Utrecht? Neem dan contact op met Aikido Vereniging Domstad, want zoals Linda zegt: “een keer meetrainen kan altijd!”. Dank je wel, Linda, voor het leuke gesprek, en natuurlijk ook heel veel dank aan sempai Hannah en sensei Henning voor de leuke training op Koningsdag!

Contact opnemen met Aikido Vereniging Domstad kan via deze pagina:

Meer informatie vind je op hun website: aikidoverenigingdomstad.nl

Aikido Vereniging Domstad is ook actief op Facebook en Instagram. Maar het beste kun je natuurlijk gewoon een keertje zelf langsgaan!


Bekijk ook de andere dojo in Utrecht voor nog meer Japanse kunst & cultuur in Utrecht.