Japan Fans op SvJ Stichtse Vecht

Simon van der Wijst schreef een leuk artikel over Japan Fans op SvJ Stichtse Vecht, onder de titel: Liefdadigheid brengt mensen met interesse voor de Japanse cultuur en taal bij elkaar. Lees het hieronder.

Liefdadigheid brengt mensen met interesse voor de Japanse cultuur en taal bij elkaar

Geplaatst door Simon van der Wijst | jan 17, 2024 | 

In een tijd waarin alles een prijskaartje heeft; de zon nog gelukkig voor niks opkomt, heeft een van de oprichters van Japan Fans, Martine Mussies, een unieke prestatie geleverd. Zij biedt geïnteresseerden een gratis taalcursus Japans door Yuko Kabashima aan. Door de les van Yuko “stromen de euro’s ‘binnen”.

Een van de oprichters van Japan Fans is Martine Mussies. Zij vertelt haar verhaal, hoe “de eerste whatsapp groep van Japan Fans, uitgroeide tot de ultieme droom van een eigen gebouw, met een Japanse dojo, keuken en nog meer”. Had ze verwacht dat deze interesse zou uitgroeien tot zo’n uitgebreide organisatie?  “Eigenlijk niet. Het was wel mijn droom om zoiets te organiseren in Utrecht, maar wat je vandaag meemaakt en er bijna 40 nieuwe deelnemers voor de beginners les zich hebben aangemeld, nee”.

Wat is het geheim dat een organisatie als Japan Fans dit allemaal gratis kan doen? “Liefdadigheid is het antwoord”, Martine Mussies legt uit: “onze organisatie wil graag laagdrempelig blijven, zodat deze beginners les voor iedereen toegankelijk is”. Je hoeft voor de taalcursus niet te betalen. De organisatie staat open voor een kleine donatie. “Wij zijn al blij als iedereen een euro geeft”.

Tijdens het interview komt een jongen met lang krullend haar, pantoffels een lange jas met grote bontkraag naar ons toe. Met de vraag of Japan Fans nog hulp nodig heeft met het programmeren van hun website. Martine geeft aan dat ze deze hulp graag ontvangt. Dit is de liefdadigheid die Martine bedoelt.

Ik ga naar de eerste verdieping en ik zie een kleine Aziatische vrouw door het gebouw lopen, op zoek naar iets. Ik vraag haar of zij weet waar de Japanse taalcursus plaatsvindt, ze legt uit dat het om de hoek is en ze loopt achter mij aan met een whiteboard. Ik stap een kleine ruimte binnen, met drie tafels en hooguit 10 stoelen. Als de cursus eenmaal van start gaat, zie ik nog meer mensen binnenkomen. En merk ik dat de hoeveelheid stoelen niet genoeg is. Gelukkig staan er in de hoek van de kamer een stapel krukken. Doordat de mensen maar blijven binnenstromen, raken ook deze krukken langzamerhand op.

Eenmaal van start met de cursus is de kleine ruimte gevuld met leergierige mensen, die een passie voor deze taal hebben. Yuko geeft les door de klemtonen op het whiteboard te schrijven, en ze laat een voor een de mensen opstaan om haar woorden te herhalen. Ze geeft aan dat ze de les heeft aangepast aan de hoeveelheid mensen van vandaag, de boekjes die ze mee heeft genomen zullen de mensen vandaag moeten delen, omdat de opkomst groter is dan verwacht.

De leraar, Yuko Kabashima, heb ik reeds eerder op de dag ontmoet. Namelijk al rennend door het gebouw heen. Yuko woont twaalf jaar in Nederland. Ze heeft moeite met het leren van onze taal; Nederlands “Op het moment heb ik geen tijd om de taal te leren”. Zij geeft de lessen – Japans voor beginners – vrijwillig. Ook dit is weer een voorbeeld van de liefdadigheid waaruit Japan Fans is ontstaan. Maar Yuko is niet gek, “ik leer ze alleen de basis, en als de mensen beter de taal willen leren kunnen ze mij inhuren om nog dieper op de stof in te gaan”.


Dit artikel over Japan Fans op SvJ Stichtse Vecht is geschreven door Simon van der Wijst, student aan de school van Journalistiek in Utrecht.