In het achtste filmpje over Japanse spelletjes laat Kees ons “Shogi” zien. Shogi (shō = generaal, gi = spel; in het Japans: 将棋) is een Japans strategisch bordspel, ook wel aangeduid met Japans schaak. Het is een spel uit de familie waartoe ook het westerse schaken en het Chinees schaken behoren.
Heb jij wel een shogi gespeeld? En hoe vond je het? Deel het in onze Facebook Groep.
Shogi kent zijn oorsprong in Japan waar het een hoog aanzien heeft. Vele professionals kunnen een bestaan opbouwen op basis van de verbreiding en het spelen van het spel. Japanse kranten publiceren dagelijks een kleine rubriek (naast de go-rubriek). De verbreiding buiten Japan is beperkt.
Shogi in zijn huidige vorm werd al in de 16e eeuw gespeeld. Een directe voorloper zonder de inzet van geslagen stukken kan worden getraceerd tot 1210 in het historische document Nichūreki, wat een bewerkte kopie is van Shōchūreki en Kaichūreki uit de late Heian periode (ca. 1120). In de loop der tijd zijn ook vele varianten bedacht, zo bestaat er een versie met 36×36 vakken (Tai Kyoku Shogi), maar de 9×9-variant heeft de tijden het best overleefd.
Leuk? Bekijk dan ook de eerdere demonstraties uit deze serie, met uitleg over het spel Kamisado, het spel GO, het spel Hanabi en het spel King of Tokyo!
Zodra we een eigen Japans Cultureel Centrum Utrecht hebben, gaan we daar natuurlijk ook veel Japanse bordspelletjes spelen!