Misosoep met wakame en tofu

Een heel lekkere en eenvoudig te bereiden soep van zeewier, tofu en miso, uit “Het groot internationaal kookboek” (1990). Oftewel: hoe Nederlanders voor de geboorte van het “world wide web” Japans eten maakten. Met veel dank aan Kelly! ^_^

De “kookbijbel” van Wiebe Andringa, met veel dank aan Kelly voor het lenen!

In onze rubriek de Japanse keuken delen allerlei bekende Nederlandse food bloggers hun eigen op de Japanse keuken geïnspireerde recepten. Zo maak je in een handomdraai een vegetarische tonkatsu of een lekkere sushi bowl.

Voordat er food bloggers waren had je een kookboek nodig om aan Japanse gerechten te komen. Een voorbeeld uit Nederland is het veelgebruikte (en regelmatig opnieuw gedrukte) “Het groot internationaal kookboek” onder redactie van Wiebe Andringa.

Japan Fan Kelly had het in huis, dus vanaf nu kunnen we de (volgens Nederlanders) lekkerste Japanse recepten uit (groot)moeders tijd met jullie delen! Als eerste deze Misosoep 味噌汁 met wakame en tofu.

Eet smakelijk!

Atse & Martine maakten een veganistische Miso met een bijpassende salade – “in Aziatische stijl” 😉

Voor dit recept heb je onder meer “dashi” (出汁, だし), een bouillon die in de Japanse keuken gebruikt wordt als basis voor talloze recepten. Je kunt het bij de toko kopen in poedervorm.

Let goed op als je geen vis eet, want in de meest voorkomende vorm is dashi een combinatie van kombu (een wier) en dunne flinters gestreepte tonijn waar bouillon van getrokken wordt. Gelukkig zijn er ook veel vega varianten, zoals bijvoorbeeld shiitake dashi, die gemaakt wordt van de shiitakepaddenstoel.

Het eerste recept, op blz 735. Als je zin hebt kun je ook zelf dashi maken!

Ingrediënten:

15 gram gedroogd wakame-zeewier
7,5 dl dashi
200 gram tofu (in blokjes gesneden)
3 eetlepels miso

Bereidingswijze:

Week het wakame-zeewier circa 15 minuten in lauw water. Laat de wakame uitleggen en snijd hem in stukjes met een lengte van circa 3 cm.

Breng de dashi in een pan aan de kook. Voeg de stukjes wakame en de blokjes tofu toe. Draai de hittebron laag en laat de soep circa 3 minuten zachtjes koken.

Roer de miso met enkele eetlepels van de warme soep tot een smeuïge massa. Roer het mengsel door de warme soep.

Serveer de misosoep onmiddelijk in soepkommetjes.

Een mooie illustratie door Kees Schalken, bij de rubriek “Japan” in “Het groot internationaal kookboek” (1990)