Sushi Taart

Op verzoek, na alle enthousiaste reacties op de Sushi Bowl, hierbij dan een tweede receptje van Jasmina van de populaire lifestyle blog Sparkles Inside. En dit keer laat ze jullie zien hoe je een Sushi Taart maakt!

Recept sushi taart, een ware eyecatcher tijdens de lunch

Ik heb een vriendinnetje, die zich altijd uitslooft in de keuken als ik bij haar kom lunchen. Een simpele boterham met kaas, behoord dus niet tot de opties als zij bij mij langskomt. 

Laatst maakte ik een heerlijke sandwichtaart en dit keer wilde ik ook iets op tafel toveren wat er toch een beetje leuk uit zag. Ik besloot dus om een sushi taart uit te proberen, en ik kan je eerlijk zeggen… Hij viel in de smaak! Ik had het bewaard in de koelkast omdat het bloedje heet was en ik toch een beetje voorzichtig was in verband met de vis.

Toen de sushi taart op tafel kwam, keek iedereen zijn ogen uit. Zelfs de kids die in hun zwembadje zaten. Ze waren wel lichtelijk teleurgesteld dat het geen echte zoete taart was. Maar dat heb ik gelukkig weten goed te maken met frietjes.

De sushi taart ziet er misschien wat ingewikkeld uit, maar het was echt heel simpel te maken. Ik had de rijst een avond van te voren al gekookt, zodat deze kon afkoelen aangezien ik weinig tijd had in de ochtend. De azijn, suiker en zout heb ik er de volgende dag door heen gegooid, aangezien ik niet wist of de rijst anders wel goed zou blijven.

Houd je niet zo van vis, dan kun je de taart natuurlijk ook vullen met kipsalade en decoreren met plakjes kipfilet. Je kunt overigens alle ingrediënten gewoon bij de appie kopen, behalve de wasabi sesamzaadjes. Die komen van de Amazing Oriental.

Maak je eigen sushi taart

WAT HEB JE NODIG?

 • 500 gram sushi rijst
 • 750 ml koud water
 • 8 eetlepels rijstazijn
 • 4 theelepels suiker
 • 2 theelepels zout
 • 1 eetlepel cayennepeper
 • 3 blikjes tonijn (of “tonyn” van de Vegetarische Slager)
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 2 avocado’s
 • ½ komkommer
 • 200 gram gerookte zalm (of “vegan zalm” van Meer-dan-Vlees)
 • 5 norivellen
 • 4 eetlepels witte sesamzaad
 • 1 eetlepel zwarte sesamzaad
 • 2 eetlepels wasabi sesamzaad

HOE MAAK JE DE SUSHI TAART?

We beginnen als eerste met de basis van de sushi taart, oftewel de sushi rijst. De rijst mag lekker plakkerig worden, zodat je het goed kan aandrukken in je taart.

Was de sushi rijst , net zo lang tot je water helemaal helder is. Blijf het water weggooien, zolang deze nog troebel is. Zelf vind ik het erg fijn om een zeef te gebruiken, zodat er geen rijst wegvalt.

Laat de rijst vervolgens ongeveer een kwartiertje goed uitlekken.

Daarna doe je de rijst in de pan en voeg je het water toe.  Doe een deksel op de pan en laat de rijst ongeveer 5 minuten op hoog vuur kopen. Vervolgens zet je je vuurtje zachter en kook je het nog ongeveer 15 minuten op een laag pitje met de deksel er nog op.

Doe vervolgens het vuurtje uit en laat de pan met een theedoek er overheen en daarna de deksel, staan. De theedoek gebruik je zodat er geen condens opkomt , want dit kan er voor zorgen dat je rijst bederft. Helemaal als het warm weer is. Beetje zonde voor je sushi taart.

Intussen breng je de sushi azijn aan de kook. Voeg de suiker en zout toe en laat het koken totdat beide helemaal gesmolten/opgelost zijn. Laat de sushi azijn afkoelen totdat deze op kamertemperatuur is en sprenkel het vervolgens over de rijst. Meng het geheel goed en laat het nog 10 minuutjes rusten.

Terwijl je sushi azijn en rijst afkoelen, maak je de tonijn. Dit doe je door het te mengen met de mayonaise en de cayennepeper. Ben je niet zo gek op vis, dan kun je deze sushi taart ook maken met kip. In plaats van tonijn, gebruik je dan gekookte en gepluisde kip. Ook kun je eventueel 1 laagje tonijn vervangen door een laagje gerookte zalm. Je kan eindeloos variëren.

Tonijnsalade voor bij de lunch

Schil vervolgens de avocado en snijd deze in stukjes.

Snijd ook de komkommer in plakjes of reepjes. Laat de schil om de komkommer.  Je kan eventueel de zaadjes van de komkommer verwijderen. Ik heb er voor gekozen om dit niet te doen, omdat ik de komkommer in plakjes sneed.

Leg 1 norivel in je bakblik en vouw de randjes om. Het is de bedoeling dat de randjes niet uitsteken. Als deze wel uitsteken, ziet je sushi taart er niet meer zo mooi uit. Vouw de hoekjes naar binnen, zodat ze onder je rijst komen.

norivellen voor je sushi

Vervolgens maak je de eerste laag met je sushi rijst en druk je de rijst goed aan.

Daarna maak je een laagje met de tonijn en doe je daar komkommerschijfjes boven op.

Daar boven op doe je weer een nori vel met daarboven op de sushi rijst.

Op de sushirijst doe je weer een laag tonijn en dan de stukjes avocado. Zo maak je steeds laagjes met om en om komkommer en avocado.

een lekker recept voor de lunch

Je bovenste laag van de sushi taart wordt weer gemaakt van sushi rijst.

Intussen rooster je alle sesamzaadjes apart. Dit kun je gewoon in een koekenpan doen, op zacht pit.

Doe de helft van de witte sesamzaadjes door de zwarte sesamzaadjes en de andere helft door de groene sesamzaadjes.

Plak vervolgens de witte met zwarte sesamzaadjes om je taart heen. Ik had in eerste instantie gedacht dat ik dit zou moeten vastplakken met  roomkaas, maar dit bleek achteraf niet nodig. De sushi rijst was klef genoeg om de sesamzaadjes aan vast te plakken.

De witte met groene sesamzaadjes, strooi je over je sushi taart heen.

Van de zalm maak je vervolgens een soort roosje. En deze doe je boven op je sushi taart. Je kan eventueel wat zout en peper naar smaak over de zalm heen strooien, als je dit lekker vind.

Recept van sushi
Decoreer je sushi taart met je zalm roos en wat stukjes komkommer.

Voila, klaar is kees. Een kind kan de was doen toch? Deze sushi taart is een ware eyecatcher en ook super leuk voor bij een high tea. Ik vond niet dat het veel tijd koste om het te maken. Bij de sushi taart had ik als drankje de frambozen mojito en de passievrucht limonade gemaakt uit mijn blog: Zomerse drankjes.

Recept van taart

Wat maak jij als er iemand bij je thuis komt lunchen? Ga je voor iets simpels? Of vind je het net als Jasmina ook wel leuk om iets bijzonders in de keuken te maken? Meer “Japanse” kookinspiratie vind je in onze rubriek “De Japanse Keuken“.