Kookboek YOKO: de lekkerste Japanse recepten én de leukste verhalen

Japan Fans’ gastblogger Femke probeerde het Kookboek YOKO uit. Lees gauw meer over haar ervaringen!

Yoko over haar boek:

‘Door mijn avonturen ontdekte ik dat eten niet alleen iets is wat jou van brandstof voorziet, maar dat het ook een geweldige manier kan zijn om met andere mensen in contact te komen en iets te leren over hun eetcultuur – die zegt vaak iets over de geschiedenis, gebruiken en gewoontes van een land. Koken is heerlijk om te doen en het wordt nog veel leuker als je de achterliggende verhalen van de ingrediënten, de gerechten en het keukengerei kent. In dit boek neem ik je mee op een heuse food tour door Japan – ik kan niet wachten om je mijn Japanse keuken te laten zien!

Youkoso! Hartelijk welkom!’ – Yoko Inagaki, Osaka Kitchen

Kookboek YOKO: de lekkerste Japanse recepten én de leukste verhalen

YOKO is het kookboek van Yoko Inagaki en Christel van Bree. Als je het mij vraagt? Dit boek is niet alleen een lust voor je smaakpapillen, maar ook voor je ogen. Het boek vol recepten is namelijk aan de buitenkant al leuk om te zien. Maar hoe zit het met de inhoud? Ik vertel je alles wat je wilt weten én proeven uit YOKO: recepten en verhalen uit Japan.

De recepten en verhalen van Yoko zijn écht een kadootje

Yoko woont zelf in Osaka. Hét walhalla voor foodlovers. Daar heeft ze Christel van Bree ontmoet. Christel is een echte Japan fan en eigenaresse van een reisbureau dat zich specialiseert in Japan reizen. Door haar passie voor koken en de samenwerking met Christel, besloot Yoko haar baan op te zeggen en zich volledig over te geven aan haar passie. Koken! Het resultaat mag er zeker zijn. Een geweldig kookboek vol met de mooie persoonlijke verhalen en reportages. Het voelt alsof het boekje voor jou is samengesteld.

Kookboek YOKO, een bespreking op Japan Fans. Japanese Arts & Culture from the Centre of Utrecht

“Met YOKO wil je eigenlijk direct de keuken in”

En dat is helemaal waar. Zodra je het kookboek openslaat, word je overladen met de lekkerste traditionele Japanse gerechten, maar ook met aangrijpende anekdotes van Yoko zelf. Natuurlijk voorzien van aansprekende plaatjes. Je kunt de levendige sfeer bijna voelen.

Het leuke is dat de ingrediënten van de recepten vrij makkelijk verkrijgbaar zijn in Nederland. In speciaalzaken en toko’s, maar ook steeds meer in supermarkten. Zoals Miso bijvoorbeeld. De gerechtjes kun je heel eenvoudig zelf maken. Daarvoor hoef je geen sterrenkok te zijn.
Kun je een ingrediënt toch niet vinden? Yoko deelt zelfs een aantal handige adresjes met je.

Elk ingrediënt wordt in het boek vergezeld van een aantal smakelijke Japanse gerechtjes. Anders dan je gewend bent met traditionele kookboeken. Heb je zin in Koji? Of wil je een gerecht met Ramen en Shoyu maken? Hoe spreek je deze woorden eigenlijk uit in het Japans? Aan elk klein detail is gedacht. Dat maakt het kookboek van YOKO echt een bijzonder cadeautje. Ook als je even geen zin hebt om te koken blijft het boek interessant.

Bijvoorbeeld door de vele reportages en de kleurrijke foto’s. Ben je een echte Japan liefhebber? Dan mag dit kookboek van Yoko Inagaki en Christel van Bree niet ontbreken op de boekenplank boven het aanrecht. Geef het boekje cadeau of verwen jezelf. Zeker doen!


Bovenstaande bespreking werd geschreven door onze gastblogger Femke. Heb jij ook zin om als gastblogger aan de slag te gaan voor Japan Fans? Laat het ons dan weten via bestuur@japanfans.nl !


Meer weten over Kookboek YOKO?

Een tijdje geleden interviewde Japan Fan Martine auteur Christel van Bree voor onze Japan Fans podcast.

Het moge duidelijk zijn, de Japan Fans zijn heel enthousiast over Kookboek YOKO! We zullen ongetwijfeld nog veel van Yoko’s recepten gaan uitproberen tijdens onze kook- en bakworkshops. En wie weet, als we straks een Japans Cultureel Centrum in Utrecht hebben, kunnen we Yoko wel uitnodigen voor een live kookles?